Велико Градиште на Међународној изложби „Уметност без граница“ у Руском дому

У Руском центру за науку и културу „Руски дом“ у Београду, 01 октобра, традиционално је организована Међународна изложба „Уметност без граница“, у организацији „Focus Europe for south-eastern Europe“ из Великог Градишта, а под покровитељством општине Велико Градиште и образовног центра „Codex Art“ из Пожаревца.

Свечаном отварању изложбе присуствовали су представници дипломатског кора – амбасадор Египта, Амр Алгувејли, амбасадор Ирака, Факри Хасан Махди Ал Иса, амбасадор Туниса, Сеиф Ала Режеб, као и председник општине Велико Градиште, Драган Милић, а част да отвори изложбу припала је првом саветнику, аташеу за културу Амбасаде Руске Федерације, Александру Конанихину.

Гостима се обратио и председник општине Велико Градиште: “Кроз уметност показујемо вечерас, у овој прелепој сали Руског дома, да је ово свет у малом – имамо представнике из двадесетак земаља широм света. Велико Градиште је мала општина која има душу – када је неко одлучивао где ће ко да живи, ми смо били привилеговани. Желимо да будемо град уметности где смо ту мисију  поверили, и она је највећи “кривац“, госпођи Снежани.  Ми желимо да наставимо оно што су почели Градиштанци Царевац, чувени виолиниста, Жанка Стокић, највећа српска глумица… Желимо да се кроз ову манифестацију, ово дружење, колонију, људи друже и оставе своја дела Великом Градишту.“.

Председница Удружења, Снежана Милошевић, уручила је, овом приликом, захвалнице руководству и запосленима у Руском дому за значајан допринос развоју културе и успешну сарадњу.

Међународна изложба „Уметност без граница“ завршена је концертом извођача Камерног хора „Одјек“, Марте Благојевић, Теодоре Димитријевић и Плесног клуба „Болеро“, у чијем су се извођењу могле чути руске, српске и стране композиције.

Учешће на изложби узела су 103 уметника из 22 државе: Алжира, Аустралије, Белорусије, Босне и Херцеговине, Бугарске, Црне Горе, Египта, Хрватске, Холандије, Израела, Ирака, Кине, Канаде, Литваније, Македоније, Немачке, Русије, Словеније, Србије, Туниса, Турске и Украјине.

Фото/видео материјал: Снежана Милошевић

image_pdfimage_print