У Великом Градишту одржана трибина Пројекта „Нисте сами“

У Средњој  школи „Милоје Васић“ у Великом Градишту, 08.октобра, одржана је трибина Пројекта „Нисте сами“, седма у овој години.

Кампања „Нисте сами“ покренута је у октобру 2018. године, дан након Међународног дана менталног здравља, под покровитељством председнице Народне скупштине Републике Србије, Министарства за рад, борачка и социјална питања и УНИЦЕФ-а, а са циљем превазилажења предрасуда према младим особама са проблемима менталног здравља и  инвалидитетом.

Међу уводним говорницима присутнима се обатио председник општине Велико Градиште, Драган Милић. “Сведоци само да имамо такву децу, да смо нажалост унекој фази, отворено говорећи, да понекад, врло често, кријемо неку болест, што мислим да није добро и мислим да су овакви скупови веома значајни. У Великом Градишту има примера добре праксе, где је захваљујући Јелени Марковић, њено удружење Србија великог срца та фама почела да се разбија. Јелена је са својим удружењем успела да анимира десетак деце са проблемима која сада трче за лоптом, вежбају у парку, цртају, а прекјуче су се радовала доласку Бобе Ковача, селектору одбојкаша.“, рекао је Милић, наводећи да је мали број општина које су се определиле да се организују трибине и да ће општина Велико Градиште и убудуће стајати на располагању.

Председник Друштва неуролога, Ранко Раичевић, напоменуо је да, као лекар, зна колик је танка линија између болести и здравља. “Толико да сви ми који смо у форми, у следећем тренутку можемо бити с оне друге стране, да ћемо ми бити болесни. У том смислу Пројекат Нисмо сами не води се само причом о душевним поромећајима и проблемима развоја младих, он треба да буде прича о свим облицима стигматизма у свету.“, истакао је он, потенцирајући на разговору о проблемима и дружењу као виду терапије.

“Оно што бих ја волела да вам остане у свести након овог скупа је да популација о којој данас говоримо јесте храбрија, издржљивија од свих нас. Њихова борба не престаје. Боре се против проблема које имају, боре се за прилику да буду то што желе да буду и што могу да буду, боре се против нас. Ми се не понашамо увек онако како треба да се понашамо.“, рекла је у обраћању Јелена Марковић, председница Хуманитарне организације за регионалну подршку особама са инвалидитетом „Србија великог срца“.

Говорећи о проблемима младих са инвалидитетом, у панел дискусији су учествовали Добрила Марковић, представник ОПЕНС-а, Наталија Лазић, позоришни продуцент, мајка девојке са аутизмом, Бојана Божић, дизајнер намештаја, дијагностификован анксиозни поремећај и депресија и Ена Есе, представник Центра „Срце“.

Након прве конференције, одржане 11. октобра у Дому Народне скупштине у Београду, трибине су одржане у још шест градова широм Србије (Бачка Паланка, Нови Сад, Пожаревац, Зајечар, Ниш и Чачак).

У овој години, домаћини трибина биле су општине Савски венац, Сремски Карловци и Врбас, и градови Зрењанин и Нови Сад. У градовима широм Србије, ове ће године бити одржано 12 трибина.

image_pdfimage_print