ФК ВГСК свечано обележио 95. годишњицу постојања

Фудбалски клуб ВГСК, свечано је обележио 95. годишњицу постојања, уз подршку локалне самоуправе, у петак, 29. септембра.

“ФК ВГСК је најстарији фукбалски колектив из наше лиге и спада у најстарије клубове у земљи.“, истакао је председник ФК ВГСК, Саша Стевић. Он је додао да Клуб никада није прекидао са радом и подсетио на нека од имена која су стварала овај клуб – Банета Микуловића, Ивицу Радосављевића, Ненада Вељковића, Мишу Животића и многе друге  који су, како је рекао, оставили неизбрисив траг.

Велику захвалност, председник Клуба је изразио локалној самоуправи која је увек, у складу са својим могућностима, излазила у сусрет и омогућила неометано функционисање Клуба при чему је посебну захвалност упутио председнику општине.

“Увек истичем да је лепо живети у Великом Градишту, а посебно је лепо ових дана бити спортиста, бити спортски радник и живети у Великом Градишту. ово је редак јубилеј, за респрект. Честитам Управи која је смогла снаге да се напише ова монографија која ћае многе од нас да подсети на неко вреем које је било, на некие људе који су почели да играју фудбал, који су донели прву лопту, а и на неке клинце који долазе из задњих редова и треба да наставе то.“, рекао је Драган Милић, председник општине Велико Градиште.

Милић је потврдио да ће локална самоуправа наставити да помаже спорт као најисплативију инвестицију будући да се улаже у будућност – у децу: “Имамо 1000 деце која се баве спортом и то ћемо да подржимо по сваку цену“.

Подсетио је, овом приликом, и на радове на свлачионицама са пратећим просторијма чији се завршетак очекује наредне јесени, скорашњи завршетак спортске халне на Сребрном језеру где се са Бобаном Ковачем планира отварање школе одбојке као и на обновљене спортске полигоне у Великом Градишту и Мајиловцу.

Поводом годишњице, промвисана је прва монографија о историјату Клуба, необичног назива, “Романтика на Дунаву“, аутора Драгана Живановића и Жарка Живановића. Како је рекао један од аутора књиге, Драган, монографијом је обухваћено обиље материјала, фотографија, докумената, сећања, и мада неки од актера те приче нису више живи, сачуване су њихове изјаве. Он је подсетио на прве кораке фудбала у Градишту – након завршетка 1. Светског рата прву лопту је донео Душан Богић, професор Гимназије, када су и почела формирања првих фудбалских дружина. Први званичан фудбалски клуб био је ВГСК, основан 1924. године, чије су претече биле Спарта и Србија.

Овом приликом, заслужним спортским радницима подељене су повеље у знак захвалности, а по завршетку свечаности, одиграна је и ревијална утакмица између ВГСК и Слоге из Петровца.

image_pdfimage_print