“Пасуљијада 2019“ крчкаће се у Великом Градишту

Традиционална кулинарска манифестација “Пасуљијада“, четрнаести пут по реду, биће организована ове године 10. августа, у градском парку, на самој обали Дунава. Градиштанац, најпознатији пасуљ у нашој земљи, окупи у Великом Градишту сваке године велики број врхунских кулинара и љубитеља домаће кухиње, који радо узимају учешће у манифестацији.

У 9 часова ујутру, биће изабрана најлепша башта и балкон града. Најуспешнији ће бити јавно похваљени и награђени симболичним поклонима.

У градском парку у 15 часова, организатор ће дати знак за почетак кувања најпознатијег пасуља Градиштанца. Пропозиције су јасне, Туристичка организација обезбеђује дрва за ватру, кува се чист Градиштанац, у предходно припремљеном котлићу, а све остало је на умешности кувара. Неколико часова раније, учесници ће средити своје штандове, које ће свака екипа брижно уредити, најбоље што уме. Штандови ће бити у етно стилу, а једна од награда додељиваће се за најуређенију кухињу. Екипе неколико дана раније смишљају јединствена, шаљива имена а награђује се најоригиналнији назив. Када се упали ватра, и пасуљ стави на крчкање, око котлића влада весела атмосфера. Специјална награда додељује се за највеселији котлић.

У исто време, у градском парку, крчкаће се пасуљ коме се сви посетиоци највише радују, зато што ће, од 17 часова, имати прилику да га бесплатно дегустирају.  Пасуљ кува Војска Србије – Гарнизон из Пожаревца.

После тачно три сата организатор ће дати знак учесницима да гасе ватру. Капитени екипа предаће пасуљ у припремљеним чинијама и извући број под којим ће њихов отићи на жирирање. У стручном жирију су еминентни угоститељи који ће оцењивати изглед пасуља, укус, густину, раскуваност и заљућеност.  Након жирирања број најуспешније екипе биће прочитан на великој сцени током вечерњег концерта.

Од 19 часова на реду су финалне баскет утакмице „3 на 3“.

Како доликује овој манифестацији, након доделе награда, почиње велики народни концерт на коме ће наступити Ана Бекута.

На овој манифестацији поражених нема, сви одлазе богатији за једно ново искуство, за нови укус “градиштанца“ и за бар једно ново пријатељство.

ТОВГ

image_pdfimage_print