Обавештење о извођењу гађања из пешадијског наоружања за август

Јединице Војске Србије изводиће гађање из пешадијског наоружања на Војном комплексу “Пескови“, рејон села Кусиће (општина Велико Градиште), који захвата објекте: Коларница – Кошеви – Орнице – Доњи пескови  – Саднице – Топоље дана 07, 13, 14. и 15.08.2019. године.

Забрањује се кретање, задржавање и боравак људи, стоке, моторних возила и сточних запрега у означеном простору у наведеним данима.

Полигонски – стрелишни простор у којем ће се изводити гађање биће обележен црвеним барјачићима и таблицама са натписом: “НЕ ИДИ ДАЉЕ – ГАЂА СЕ“ и обезбеђен стражарима.

У наведеним данима забрањен је бораквак у означеном простору и свако прикупљање и дирање нераспрснутих пројектила и њихових делова (опасно по живот).  При наиласку на такав пројектил свако лице је дужно да о томе одмах обавести најближе органе полиције или најближу команду Војске Србије (Команда ЦО КоВ или дежурни ВК “Пескови“).

Војска Србије неће сносити одговорност за несрећне случајеве који могу настати дирaњем нераспрснутих пројектила и њихових делова.

Све информације о реализацији гађања могу се добити у Команди ЦО КоВ у Пожаревцу или код управника Стрелишта у селу Кусиће. Контакт телефон 012/666-976.

Центар за обуку копнене војске Пожаревац




Оглас о јавном надметању за отуђење (продају) неизграђеног грађевинског земљишта у јавној својини општине Велико Градиште

РЕПУБЛИКА СРБИЈА
ОПШТИНА ВЕЛИКО ГРАДИШТЕ
ОПШТИНСКА УПРАВА
Број: 464- 181 /2019-06
Датум: 23.07.2019 године
ВЕЛИКО ГРАДИШТЕ

На основу члана 99. Закона о планирању и изградњи („Службени гласник РС“, бр. 72/09,81/019,64/10-Одлука УС РС, 24/11, 42/14-Одлука УС РС, 50/13-ОДлука УС РС, 98/13-Одлука УС РС, 132/14 и 145/14,83/2018,31/2019 и 37/2019-др.закон) , -Уредбе о условима  прибављања и отуђења  непокретности  непосредном  погодбом и давања  у закуп  ствари у јавној  својини ,односно прибављања и уступања  искоришћавања  других имовинских  права ,као и поступцима  јавног  надметања  и  прикупљања  писмених  понуда(„Сл.гласник РС“,бр.16/2018-даље Уредба) у складу са чланом 21. Одлуке о грађевинском земљишту („Службени гласник општине Велико Градиште“, бр. 9/2019), а у складу са  Решењем бр.464- 196/2019-01-2 од  22.07.2019  године ,Председника општине Велико Градиште,

Одељење за урбанизам, комунално-стамбене и имовинско-правне послове Општинске управе Општине Велико Градиште, о б ј а в љ у ј е

 

ОГЛАС

О ЈАВНОМ НАДМЕТАЊУ

ЗА ОТУЂЕЊЕ (ПРОДАЈУ) НЕИЗГРАЂЕНОГ ГРАЂЕВИНСКОГ ЗЕМЉИШТА

У ЈАВНОЈ СВОЈИНИ ОПШТИНЕ ВЕЛИКО ГРАДИШТЕ

 

I. 

Општина Велико Градиште оглашава ,  у циљу отуђења (продаје), заинтересованим физичким и правним  лицима, неизграђено грађевинско земљиште у јавној својини, власништво јавна својина општине Велико Градиште   , следећу  катастарску парцелу :

1.- Катастарска. парцела. број. 1403/22 К.О Велико  Градиште,“Мали  расадник“,шума 1.класе, укупне површине од 4.10 ари, земљиште у грађевинском подручју ,уписана у Лист непокретности бр. 2195 К.О. Велико Градиште.

II.

Трошкове комуналног уређења и опремања парцеле сноси будући купац.

Купац преузима грађевинско земљиште у виђеном стању без обавезе продавца да изведе било какве радове на уређењу земљишта као и обавезе да изврши омеђавање или чишћење терена.

III.

Почетна цена за предмет надметања  износи:

  1. За катастрску парцелу број  1403/22 К.О Велико  Градиште,укупне  површине  10 ари ,13.59 евра по м2,што у  износу   чини 1359 евра по ару у динарској противвредности по средњем званичном курсу НБС на дан плаћања,односно укупну почетну цену у износу  од 5570,31 евра

У укупну  цену катастарске парцеле биће  уручунати  и трошкови  објављивања  Огласа  у  износу  од 63.963.00  динара.

Лицитациони корак износи   50 евра. 

IV.

Понуђени износ купопродајне цене купац је дужан да уплати унапред, а у складу са Одлуком о грађевинском земљишту („Службени гласник општине Велико Градиште“, бр. 9/2019) под претњом пропуштања.

Ближи услови који се тичу плаћања непокретности биће дефинисани Уговором.

V.

Јавно надметање одржаће се ако истом присуствује најмање један понуђач лично или преко овлашћеног пуномоћника, дана 27.08.2019 године са почетком у 10:00 часова у канцеларији бр 4.Општинске Управе Општине  Велико  Градиште .

Сматра се да је јавно надметање успело и ако истом приступи само један понуђач и прихвати почетну цену за предмет надметања као купопродајну цену с тим да уколико не прихвати купопродајну цену губи право на враћање депозита.

У случају немогућности да се надметање одржи на горе наведеном месту учесници ће о томе бити обавештени на пригодан начин.

VI.

Право учешћа на надметању имају   физичка лица, која до почетка надметања уплате депозит у висини од 10% од почетне цене и испуњававају услове прописане овим огласом.

Благовременом се сматра пријава пристигла у Писарницу Општинске управе Општине Велико Градиште до дана 26.08.2019 године до 10:00 часова, без обзира на начин достављања.

VII.

Пријава за учешће у поступку јавног надматања доставља се у затвореној коверти са видљивом назнаком на који се Оглас односи као и катастарски  број  парцеле наведене у Огласу за  коју  се понуда  подноси, и ко је подносилац пријаве.

Пријава се доставља  на Писарницу Општинске Управе Општине  Велико Градиште,са назнаком  за Одељење за урбанизам,комунално стамбене и имовинско правне послове.

Пријава мора да садржи:

  1. За физичко лице – име и презиме, адреса, број личне карте, матични број, број телефона, потписана а ако је подносилац пријаве предузетник пријава садржи и извод из регистра надлежног органа потврда о пореском идентификационом броју а потпис на пријави мора бити оверен печатом.
  2. За правно лице – назив, седиште и број телефона и потписана од стране овлашћеног лица и оверена печатом, извод из регистра привредних субјеката надлежног органа и потврда о пореском идентификационом броју;

Уз пријаву се мора доставити изјава подносиоца пријаве да прихвата све услове из јавног огласа, да је упознат са фактичким стањем парцеле на терену и да нема примедбе на предмет надметања.

У случају да подносиоца пријаве заступа пуномоћник, пуномоћје за заступање мора бити специјално и судски(јавни  бележник) оверено.

Пријава је непотпуна ако не садржи све што је прописано ако нису приложене све исправе како је то предвиђено овим огласом, односно ако не садржи све податке који су предвиђени овим огласом, или ако подаци дати супротно објављеном огласу.

Подносиоци неблаговремене, односно непотпуне пријаве неће моћи да учествују у поступку јавног надметања. 

VIII.

По завршеном надметању, рок за закључивае Уговора и начин плаћања накнаде као и последице пропуштања биће уређене актом о додели земљишта.

IX.

Кауција-депозит плаћа се на жиро-рачун број: 840-0961804-78, Општинске управе Општине Велико Градиште.

Девизни износ плаћа се у динарској противвредности по средњем званичном курсу НБС на дан плаћања.

X.

Свим понуђачима, осим најповољнијем, уплаћени депозит ће се вратити након јавног надметања.

Најповољнијем понуђачу уплаћени депозит ће бити урачунат у укупну цену а у случају да најповољнији понуђач одустане од своје понуде, депозит му неће бити враћен.

XI.

У случају да будући купац не уплати излицитирану цену у складу са тачком 4. овог Огласа или не плати понуђену купопродајну цену, отуђено грађевинско земљиште биће му изузето сагласно члановима 40. Одлуке о грађевинском земљишту („Службени гласник општине Велико Градиште“, бр. 9/2019) а уложена средства враћена тек по отуђењу предметног земљишта другом заинтересованом понуђачу и његовом плаћању општини уз одбитак трошкова депозита и других трошкова које је општина ко власник имала за оглашавање и припрему огласа.

XII.

Ближи услови који се тичу јавног надметања могу се добити позивом на телефон: 012/676-106 или лично у просторијама Одељења  за урбанизам,комунално стамбене  и имовинско-правне службе Општине Велико Градиште, соба бр.11, приземље.

 

НАЧЕЛНИК ОПШТИНСКЕ УПРАВЕ

Сузана Ђорђевић, дипл.правник




Фестивал савремене уметности “Дунавски дијалози 2019“ у Народном музеју

У Народном музеју Велико Градиште, у петак 26. јула,  са почетком у 19.00 часова, биће отворена Изложба цртежа  и уметничких објеката Ане Адам и Лазара Марковића. На отварању ће говорити Весна Латиновић, директорица Галерије “Bel art“ и Фестивала “Дунавски дијалози“ у Новом Саду, Сава Степанов, ликовни критичар и аутор изложбеног пројекта “Дијалози низ Дунав“ и мр Драган Богичић, директор Народног музеја у Великом Градишту.

Ове године Фестивал савремене уметности се одвија под централном темом ,,Перцепција савремености”. Осим истоимене централне изложбе одржаће се и серија од девет изложбених поставки “Дијалози низ Дунав“. На тим изложбама и манифестацијама које се постављају у српским градовима и местима низ Дунав (Апатин, Баноштор, Нови Сад, Сремски Карловци, Нови Београд, Виминацијум, Велико Градиште, Кладово) успостављаће се својеврсни уметнички дијалози српских уметника са уметницима из подунавских земаља. Основна интенција ових изложбених презентација јесте разматрање и поређење различитих уметничких схватања одабраних тема, садржаја, контекстуалних ситуација и уметничких концепата.

У програм овогодишњег Фестивала савремене уметности “Дунавски дијалози“ ове године је укључено и Велико Градиште. Захваљујући успешној сарадњи Галерије “Bel art“ и Народног музеја Велико Градиште, овде ће бити приказана „дијалошка“ изложба цртежа и уметничких објеката румунске уметнице Ане Адам и новосадског уметника Лазара Марковића.

 

 




Јавни позив за подношење захтева за остваривање права на доделу средстава намењених економском оснаживању породица избеглица са пребивалиштем/боравиштем на територији општине Велико Градиште кроз доходовне активности

На основу Правилника о условима и мерилима за избор корисника, поступку и начину рада за избор корисника, донетог од стране Комисије за доделу средстава намењених економском оснаживању породица избеглица, кроз доходовне активности, на седници која је одржана дана 19.07.2019. године, расписује:

ЈАВНИ ПОЗИВ

ЗА ПОДНОШЕЊЕ ЗАХТЕВА ЗА ОСТВАРИВАЊЕ ПРАВА НА ДОДЕЛУ    СРЕДСТАВА НАМЕЊЕНИХ ЕКОНОМСКОМ ОСНАЖИВАЊУ ПОРОДИЦА  ИЗБЕГЛИЦА СА ПРЕБИВАЛИШТЕМ/БОРАВИШТЕМ НА ТЕРИТОРИЈИ ОПШТИНЕ ВЕЛИКО ГРАДИШТЕ КРОЗ ДОХОДОВНЕ АКТИВНОСТИ

 

Право на ПОМОЋ могу да остваре породице избеглица која живе на територији општине Велико Градиште, кроз доделу средстава за економско оснаживање, кроз доходовне активности.

 Подносилац пријаве на Јавни позиве и чланови његовог породичног  домаћинства  треба да испуне следеће услове: 

  1. да имају избеглички статус и то:
  • да имају избеглички статус и поднет захтев за пријем у држављанство Републике Србије
  • да им је престао статус избеглице јер су стекли држављанство Републике Србије (НАПОМЕНА: наведени услов је обавезан за Подносиоца пријаве и за чланове његовог породичног домаћинства који су у статусу избеглице или су били у статусу избеглице);
  1. да имају боравиште/пребивалиште на територији општине Велико Градиште, у моменту објављивања Јавног позива;
  2. да нису укључени у неки други програм/пројекат стамбеног збрињавања или економског оснаживања кроз доходовне активности, у текућој години;
  3. да нису корисници помоћи у пројектима економског оснаживања више од три пута (укључујући и овај Јавни позив);
  4. уколико су били корисници помоћи у економском оснаживању да су исти наменски користили;
  5. да имају радно способне чланове домаћинства и потребно знање и вештину за покретање, развој и унапређење доходовне активности на коју се односи Помоћ;
  6. да је активност за коју је Помоћ тражена од значаја за егзистенцију породице;
  7. да има предуслове за обављање делатности за коју тражи Помоћ:
  • За пољоприведну делатност и сточарство да је власник или закупац земљишта и/или помоћних објеката;
  • За занатску или услужну делатност да је власник или закупац простора у коме ће обављати делатности
  • За друге делатности у складу са делатношћу наведеној у пријави.

Помоћ је бесповратна и одобрава се у робном материјалу за економско оснаживање породица избеглица, кроз доходовне активности у максималном износу од РСД 200.000,00( двестотине хиљада динара), по породичном домаћинству корисника.

Поступак за доделу помоћи спроводи Комисија, на основу поднете Пријаве.

Подносилац пријаве за себе и чланове породичног домаћинства доставља следеће доказе: 

  • Уредно попуњен и потписан образац Пријаве;
  1. Фотокопију избегличке легитимације (обе стране)/Решења о признавању, укидању или престанку избегличког статуса, (НАПОМЕНА: обавезно за  Подносиоца  Пријаве,  као  и  за  остале  чланове породичногдомаћинства уколико су били или су и даље у статусу избеглице);
  2. Фотокопију личне карте за све чланове породичног домаћинства са 16 и више година (очитане, уколико је у питању биометријска лична карта са чипом);
  3. Уверење о држављанству или фотокопију решења о пријему у држављанство Републике  Србије  или копију поднетог захтева за пријем у држављанство-за све чланове породичног домаћинства (не односи се на лица са личном картом);
  4. Изјаву оверену код надлежног органа овере да Подносилац пријаве и чланови његовог породичног домаћинства нису укључени у неки други програм/пројекат стамбеног збрињавања или економског оснаживања кроз доходовне активности, у текућој години;
  5. Доказ о приходима:
    • Потврда о незапослености из Националне Службе за запошљавање за незапослене чланове породичног домаћинства регистроване у Националној служби за запошљавање; у случају да се ради о незапосленом члану породичног домаћинства који није регистрован код Националне службе за запошљавање, изјава оверена код надлежног органа којом се потврђује да је Подносилац пријаве незапослен и да нема приходе;
    • Потврда послодавца о висини примања у месецу који претходи месецу подношења пријаве на Јавни позив–за запослене чланове породичног домаћинства;
    • Чек од пензије за месец који претходи месецу објављивања овог Јавног позива или уколико лице не остварује примања по основу пензије-потврда надлежне службе или Изјава оверена код надлежног органа  да лице не остварује примања по основу пензије у Републици Србији и/или другој држави;
  1. За чланове породичног домаћинства узраста 15 – 26 година – доказ о школовању (потврда надлежне образовне инсистуције о школовању), уколико ови чланови породичног домаћинства нису на школовању – доказе наведене у тачки 6) овог става (докази о приходима);
  2. Доказ за породично домаћинство са дететом са инвалидитетом или сметњама у развоју-Решење Комисије за категоризацију деце или мишљење Интерресорне комисије за децу са телесним инвалидитетом или сметњама у развоју;
  3. Доказ о смањењу или губитку радне способности или телесном оштећењу – Решење о смањењу или губитку радне способности или телесном оштећењу за члана породице са инвалидитетом;
  4. За једнородитељску породицу прилаже се:
  • Потврда о смрти брачног друга;
  • решење надлежног суда о проглашењу несталог лица за умрло;
  • извод из матичне књиге рођених за децу без утврђеног очинства;
  • пресуда о разводу брака или доказ о поверавању малолетног детета или деце (уколико у пресуди о разводу брака није одлучено о поверавању детета, или уколико се ради о ванбрачним партнерима чија је заједница престала да траје), а уз оба доказа потребно је приложити Изјаву Подносиоца пријаве оверену код надлежног органа да се Подносилац пријаве непосредно брине о детету и да самостално обезбеђује средства за издржавање, да други родитељ не учествује или не довољно учествује у тим трошковима, а да,у међувремену,подносилац пријаве није засновао брачну или ванбрачну заједницу;
  1. Потврда претходног послодавца, фотокопија радне књижице или Изјава оверена код надлежног органа овере да лице има потребно знање и вештину за покретање, развој и унапређење доходовне активности на коју се односи Помоћ;
  2. Потврда да је Корисник прошао обуку за израду пословних планова или обуку Националне службе за запошљавање;
  3. Доказ да има регистровану делатност;
  4. Доказ да покреће активност:

(1) да је регистровао и покреће нову активност,

(2) изјава да покреће активност (ако није регистровао нову активност коју покреће).

Поред доказа наведених у ставу 1. овог члана, Комисија за избор корисника може од Подносиоца пријаве тражити и друге неопходне доказе ради утврђивања чињеница и околности потребних за доношење правилне и законите одлуке.

Комисија доноси ОДЛУКУ о додељивању Помоћи, на основу реда првенства, који се утврђује на основу броја бодова које подносилац Пријаве на Јавни позив оствари, према следећим мерилима: 

 

  • Да активност за коју је Помоћ тражена доприноси побољшању услова живота породичног домаћинства  Корисника                                                                                                                                                                                           – 10 бодова
  • Да је Корисник прошао обуку за израду пословних планова или  обуку Националне службе зазапошљавање                                                                                                                                                                                                            -10 бодова
  • Да има претходно искуство у обављању активности                                    – 10 бодова
  • Да поседује знање и вештине за обављање активности                               – 10 бодова
  • Да има регистровану делатност                                                                       – 20 бодова
  • Да покреће активност–Помоћ користи први пут                                              – 20 бодова
  • Да је корисник Помоћи – други пут                                                                    – 10 бодова
  • Да је корисник Помоћи – трећи пут                                                                     – 5 бодова
  • ) Једнородитељско домаћинство/породица са дететом/децом до 18 година и/или студентом до 26 година                                                                                                                                                                                                                       – 10 бодова
  • 8)   Жена носилац домаћинства                                                                           – 10 бодова
     

ПОДНОШЕЊЕ ЗАХТЕВА 

Пријаве се подносе у затвореној коверти преко писарнице Општинске управе путем захтева.Захтев се  добија код повереника за избеглице.

Захтеви са потребном документацијом подносе се лично или поштом на адресу: општина Велико Градиште, Житни трг бр.1, 12220 Велико градиште, са назнаком „Пријава за доделу средстава намењених економском оснаживању кроз доходовне активности“.

РОК ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВА ЗА ОСТВАРИВАЊЕ ПОМОЋИ ЈЕ 

ОД 23.07.2019. ДО 07.08.2019. године

К  о  м  и  с  и  ј  а




Јавна расправа o Нацртy одлуке о радном времену угоститељских објеката на територији општине Велико Градиште

Јавна расправа

Нацрт одлуке о радном времену угоститељских објеката на територији општине Велико Градиште

Јавна расправа траје 20 дана од дана 26.07.2019. године.

Орган надлежан за давање информација у вези са стањем у области на коју се односи предложен Нацрт Одлуке о радном времену угоститељских објеката на територији општине Велико Градиште је Одељење за привредни и економски развој и дијаспору, особа за контакт Јасмина Штрбац, бр.тел. 662-134.
У плану је организовање отвореног састанка о чему ће јавност бити накнадно и благовремено обавештена.

 

УПУТСТВО: Кликом на наслов отвара се текст нацрта акта, а коментаре нам можете послати у  контакт форми на дну стране.
Потребно је попунити сва поља.

Пошаљите нам коментар/сугестију на предлог акта

0 + 1 = ?




Јавна расправа o Нацрту одлуке о боравишној такси

Јавна расправа

Нацрт одлуке о боравишној такси

 

Јавна расправа траје 20 дана од дана 26.07.2019. године.

Орган надлежан за давање информација у вези са стањем у области на коју се односи предложена Одлука о боравишној такси је одељење за инспекцијске послове, особа за контакт Сузана Васиљевић бр. тел. 662-588.
У плану је организовање отвореног састанка о чему ће јавност бити накнадно и благовремено обавештена.

УПУТСТВО: Кликом на наслов отвара се текст нацрта акта, а коментаре нам можете послати у  контакт форми на дну стране.
Потребно је попунити сва поља.

Пошаљите нам коментар/сугестију на предлог акта

0 + 1 = ?




Сазив 24. седнице Скупштине општине – 24.07.2019.

На основу члана 61. и 62. Пословника Скупштине општине Велико Градиште (“Службени гласник општине Велико Градиште“, број 6/2017),

 

САЗИВАМ

25. СЕДНИЦУ СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ ВЕЛИКО ГРАДИШТЕ

ЗА 24. ЈУЛ 2019. ГОДИНЕ (СРЕДА) 

 

Седница Скупштине општине Велико Градиште одржаће се у великој сали Скупштине општине, са почетком у 10,00 часова.

За ову седницу предлажем следећи 

 

Д  Н  Е  В  Н  И      Р  Е  Д

 

  1. Предлог Одлуке о изменама и допунама Одлуке о буџету општине Велико Градиште за 2019. годину,
  2. Предлог Одлуке о додељивању општинских награда за 2019. годину,
  3. Предлог Одлуке о додели повеље,
  4. Предлог Одлуке о јавним паркиралиштима на територији општине Велико Градиште,
  5. Предлог Одлуке о сахрањивању и гробљима,
  6. Предлог Одлуке о накнадама за коришћење јавних површина на територији општине Велико Градиште,
  7. Предлог Одлуке о сталним манифестацијама у области културе и туризма од значаја за општину Велико Градиште,
  8. Предлог Решења о давању сагласности на Допуну Програма пословања ЈКП „Дунав Велико Градиште“ за 2019. годину,
  9. Предлог Решења о давању сагласности на Допуну Посебног програма о коришћењу средстава из буџета општине Велико Градиште ЈКП „Дунав Велико Градиште“ за 2019. годину,
  10. Предлог Решења о давању у закуп на одређено време јавних и других површина на територији општине Велико Градиште ради постављања мањих монтажних објеката привременог карактера, (Емилија Влаховић),
  11. Предлог Решења о преносу права јавне својине општине Велико Градиште у јавну својину Републике Србије,
  12. Предлог Решења о престанку права коришћења неизграђеног грађевинског земљишта, (Милинка Станковић пр),
  13. Предлог Решења о давању сагласности на Измене и допуне Плана рада ЈУ „Спортски центар“ Велико Градиште за 2019. годину,
  14. Предлог Решења о давању сагласности на Измене и допуне Плана рада Дома здравља Велико Градиште за 2019. годину,
  15. Предлог Решења о давању сагласности на Измене и допуне Плана и програма рада Туристичке организације општине Велико Градиште за 2019. годину,
  16. Предлог Решења о давању сагласности на Измене и допуне Плана и програма рада Центра за социјални рад општина Велико Градиште и Голубац за 2019. годину,
  17. Предлог Решења о давању сагласности на Измене програма рада Народне библиотеке „Вук Караџић“ Велико Градиште за 2019. годину,
  18. Предлог Решења о давању сагласности на Измене и допуне Плана и програма рада ЈУ Културни центар „Властимир Павловић Царевац“ Велико Градиште за 2019. годину,
  19. Информација о Записнику о надзору над стручним радом Народне библиотеке Вук Караџић у Великом Градишту,
  20. Предлог Решења о отуђењу грађевинског земљишта из јавне својине општине Велико Градиште.
     

Број: 06-33/2019-01-1                                                                                                                                                                                                              

ПРЕДСЕДНИК

Скупштине општине Велико Градиште 

Браниславка Шуловић




Ревија лауреата виолине обележила 25. Музички фестивал „Царевчеви дани“

У петак 12. јула, у Великом Градишту, по двадесет пети пут, спуштене су фестивалске заставе чиме је званично затворен Музички фестивал “Царевчеви дани“. Овогодишњу јубиларну свечаност својим присуством увеличао је министар културе и инофoрмисања Републике Србије, Владан Вукосављевић.

Том приликом, министар је пригодном беседом дао печат овогодишњем фестивалу, одавши почаст барду народне музике, Властимиру Павловићу Царевцу. У знак захвалности Министарству културе и информисања Републике Србије за континуирани допринос развоју Фестивала, председник општине и Организационог одбора фестивала, Драган Милић, уручио је министру Вукосављевићу Велику плакету.

У организацији Културног центра “Властимир Павловић Царевац“ Велико Градиште, а под покровитељством општине Велико Градиште и Министарства културе и информисања, кроз пет фестивалских дана и 15 сегмената, од 08. до 12. јула обележена је 25. јубиларна свечаност “Царевчеви дани“.

Први фестивалски дан отпочео је отварањем 14. изложбе слика у Народном музеју. Том приликом, након обраћања ликовног уметника Жељка Ивановића и мр Мирјане Дробац, уметничког директора Фестивала, аутор Јован Бундало (Београд), представио је поетски рад, првонаграђени на песничком конкурсу на тему Царевца. У свечаној сали Средње школе “Милоје Васић“ традиционално је одржан концерт “Мокрањац – Царевцу“ камерног хора “Одјек“ Музичке школе “Стеван Мокрањац“ из Пожаревца. Уз беседу директора Средње школе, Зорана Ташића, и полагање венца од стране председника општине, Драгана Милића код споменика Цару одржана је церемонија подизања фестивалске заставе.

Пригодним говором председника општине и Организационог одбора Фестивала, Драгана Милића, свечано су отворене јубиларне 25. Музичке свечаности “Царевчеви дани“. У оквиру једноипочасовног програма на летњој позорници у градском парку, наступили су домаћин концерта, АНИП “В. П. Царевац“, гости камерни хор “Одјек“ и лауреат Сабора фрулаша “Ој, Мораво“ у Прислоници.

Планирана пројекција документарних филмова о Мокрањцу и Царевцу наредног дана на летњој сцени, отказана је због лоших временских услова. Исте вечери одржан је програм у Царевцу, родном селу уметника. Венац на спомен-плочу Властимиру Павловићу положио је заменик председника Месне заједнице, Драган Милић, док је заменик председника Скупштине општине, Божидар Грујић, пред бистом Цара одржао пригодан говор.

Као гости Фестивала наступили су Фолклорни ансамбл општине Мало Црниће, лауреат певачког такмичења 24. Фестивала “Царевчеви дани“, Љубица Миладиновић, и најмлађи учесник прошлогодишњег виолинског такмичења, Огњен Јањић.

У оквиру свечаности, трећег дана, у препуној сали Културног центра изведена је позоришна представа “Жанка“ Опере и театра “Мадленијанум“ из Београда, а посетиоци су уживали и у изузетном поноћном концерту у Цркви Светог Архангела Гаврила у Великом Градишту на коме је наступио мушки хор “Ноктурно“ из Београда на челу са диригентом Ђорђем Станковићем.

Четврти дан фестивала “Царевчеви дани“ обележило је представљање фестивалског часописа “Царевчева лира“у Народној библиотеци “Вук Караџић“ Велико Градиште, уз гостовање вокалног солисте, Банета Стошића. На промоцији је представљен трећепласирани поетски рад, ауторке Иване Станојевић (село Затоње),  на тему живота и дела Властимира Павловића Царевца. Истог дана, у вечерњим часовима, на летњој сцени одржано је певачко такмичење уз пратњу Народног ансамбла РТС-а под управом Синише Вићентијевића. Петнаесторо певача који су стекли право учешћа на такмичењу, оцењивао је стручни жири у саставу: естрадна уметница Ана Бекута, музичка уредница Радио Београда мр Мирјана Дробац и професорка соло певања Марта Благојевић, а у ревијалном делу програма наступили су Бане Стошић и Ана Бекута.

За лауреата певачког такмичења проглашена је Катарина Богдановић из Крагујевца којој је припала новчана награда. Друголасиране су биле Вера Столић из Краљева и Тијана Вучковић из Врања,а трећепласирани Алекса Недељковић из Београда и Стево Савић из Босанског Брода. Њима су, такође,припале новчане награде. Након доделе награда сви учесници наступили су заједно са Аном Бекутом, у пратњи Народног ансамбла РТС-а.

Одржавањем Округлог стола на тему “Наших 25 година…“ у Народној библиотеци „Вук Караџић“ отпочео је финални дан Фестивала. Учешће су узели председник Уметничког савета фестивала, проф. Никола Рацков, уметнички директор, мр Мирјана Дробац, директор Културног центра, Браниславка Величковић, и некадашњи секретар Савеза аматера Србије, Стојан Бошков.

Најбитнији сегмент овогодишњег фестивала – ревија лауреата виолине, одржан је на летњој позорници, поред Дунава. Програм је отворен веома упечатљивом и поучном беседом министра културе и информисања, Владана Вукосављевића, испраћеном са великом пажњом и бурним аплаузом. Уследила је ревија лауреата на којој је наступило 10 виолиниста, носилаца Царевчеве статуете, и наступ победника певачког такмичења претходне вечери. Свечаном доделом Велике плакете за изузетан допринос развоју и неговању српске народне музике која је уручена Редакцији музичке продукције РТС-а, Бранку Белобрку, Мирјани Дробац, Слободану Стевићу, Жарку Живановићу, Зорану Бахуцком, Телевизији Београд и Јану Немчеку. Златна плакета уручена је председнику општине и Организационог одбора фестивала, Драгану Милићу. Том приликом, досадашњи дародавац виолина за лауреате, уручио је три виолине Фонду “Царевац“ које је примио председник, Мирослав Стојковић.

Затварање 25. Музичког фестивала „Царевчеви дани“, обележило је “Топџијско коло“ у извођењу виолиниста, учесника ревије, на челу са маестром Зораном Бахуцким.

За време трајања фестивала, у Дому ученика техничке школе “Никола Тесла“ у Костолцу, одржавана је Летња академија народне музике за вокалне солисте коју је водила естрадна уметница, Ана Бекута.


ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА

 




Јавно надметање ради давања у закуп пословног простора у Великом Градишту

На основу Одлуке број 464-262/2018-01-2 од 17.10.2018. године Председникa општине Велико Градиште,

Комисија за закуп општине Велико Градиште, објављује друго

 

ЈАВНО НАДМЕТАЊЕ

 РАДИ ДАВАЊА У ЗАКУП ПОСЛОВНОГ ПРОСТОРА У ВЕЛИКОМ ГРАДИШТУ

 

  1. Општина Велико Градиште преко Комисије за закуп, издаје у закуп у комерцијалне сврхе, јавним надметањем, општински пословни простор, и то:

пословни простор укупне корисне површине од 13,47 m (који се састоји једне просторије у приземљу).

Предметни локал постојећи је у згради која се налази на месту некадашњег објекта евидентираног у катастру непокретности под бројем 7, на катастарској парцели бр. 793 из Л.н. бр. 2195 К.о. Велико Градиште.

  1. Предметни пословни простор даје се у закуп на одређено време на период до 1 (једне) године у виђеном стању.

Закупнина се обрачунава од момента увођења закупца у посед.

У месечни износ закупнине нису урачунати трошкови текућег одржавања пословног простора, трошкови ел. енергије, грејања, ПТТ услуге, комунални таксе и слични трошкови које је у обавези да сноси закупац.

  1. Почетна цена закупа износи 1,5 евра по m2 на месечном нивоу (без ПДВ-а, уколико је применљиво).

Минимални лицитациони корак на укупну почетну цену износи 0,5 евра.

Цена закупа се исказује у еврима, а плаћа у динарској противвредности по средњем курсу НБС на дан плаћања.

  1. Право учешћа у поступку јавног надметања имају физичка и правна лица, која положе гарантни износ у висини од једне месечне закупнине обрачунате на основу почетне цене закупа за предметни пословни простор, приложе изјаву о прихватању свих услова из огласа и поднесу уредну писану пријаву. Уз пријаву подносилац још доставља изјаву о прихватању почетне цене закупа и изјаву да ће доставити средство финансијског обезбеђења за редовно испуњење обавеза.

Гарантни износ се уплаћује на жиро рачун број 840-0961804-78 општине Велико Градиште (модел 97, позив на број 59-110), а доказ о уплати доставља се уз пријаву.

  1. Пријаве се подносе за Комисију за закуп општине Велико Градиште, лично преко писарнице Општинске управе општине Велико Градиште, на адресу Житни трг 1, Велико Градиште.
  1. Увид у документацију и њено преузимање могуће је извршити у просторијама Општинске управе општине Велико Градиште сваког радног дана од 7.00 до 14.00 часова, односно у електронском облику са сајта општине Велико Градиште.

Могуће је разгледати предметну непокретност сваког радног дана од 07.00 до 14.00 часова.

  1. Пријава физичког лица садржи: име и презиме, адресу, јединствени матични број грађана и потпис, фотокопију личне карте, пуномоћје за лице које заступа подносиоца пријаве; изјаву да ће непокретност преузети у виђеном стању; изјаву о прихватању свих услова из огласа, изјаву о прихватњу почетне цене закупа; доказ о уплаћеном депозиту; број рачуна за враћање гарантног износа; изјаву да ће доставити средство финансијског обезбеђења за редовно испуњење обавеза.

Пријава за јавно надметање предузетника и правног лица садржи: име и презиме предузетника, назив предузетничке радње, односно назив и седиште правног лица, извод из регистра надлежног органа, копију решења о додељеном ПИБ-у, копију потврде о извршеном евидентирању за ПДВ (уколико је у систему ПДВ-а), навођење делатности која ће се обављати, пуномоћје за лице које заступа подносиоца пријаве; изјаву да ће непокретност преузети у виђеном стању; изјаву о прихватању свих услова из огласа, изјаву о прихватању почетне цене закупа; доказ о уплаћеном депозиту; број рачуна за враћање гарантног износа; изјаву да ће доставити средство финансијског обезбеђења за редовно испуњење обавеза.

  1. Учесницима Огласа издаје се доказ о предаји пријаве.
  1. Пријаве се подносе у периоду од 16.07.2019. године до 25.07.2019. године.

Благовременом се сматра пријава која је примљена на писарници Општинске управе  општине Велико Градиште до 25.07.2019. године до 10.00 часова.

  1. По истеку рока за подношење пријава, не могу се подносити нове пријаве, нити мењати и допуњавати пријаве послате у року.

Пријаве које су поднете после одређеног рока, одбацују се као неблаговремене.

Неблаговремене, непотпуне и неуредне пријаве се не разматрају.

  1. Поступак јавног надметања  сматра  се  успелим и  у случају достављања  једне  исправне пријаве за учешће којом се подносилац пријаве региструје и присуствује јавном надметању и проглашава закупцем, ако прихвати почетну висину закупнине по којој се непокретност може дати у закуп.

Уколико подносилац пријаве не прихвати почетну висину закупнине, губи право на враћање депозита.

  1. Јавно надметање ће се одржати дана 25.07.2019. године, са почетком у 11 часова у у згради општинске управе општине Велико Градиште, у Великом Градишту Житни трг број 1, пред Комисијом, ако је достављена најмање једна пријава и подносилац исте приступи надметању, односно ако истом приступе најмање 2 независна учесника, лично или преко овлашћеног пуномоћника са овереним овлашћењима за заступање на јавном надметању
  1. Учесници јавног надметања, пред Комисијом усмено дају своје понуде.
  1. Јавно надметање се завршава, када се после највећег постигнутог износа, по трећем позиву, не јави учесник јавног надметања са већим износом.
  1. Право на закључење уговора о закупу стиче учесник јавног надметања који је понудио највећи износ закупнине.
  2. Понуђач који је учинио најповољнију понуду, обавезан је да на позив председника Комисије, одмах, потпише изјаву да је понудио највиши износ закупнине, са назнаком висине понуђеног износа закупнине.
  3. Уколико најповољнији понуђач одбије да потпише изјаву из претходне тачке овог огласа, председник Комисије, позива првог следећег најповољнијег понуђача да потпише изјаву.

Уколико први следећи најповољнији понуђач не потпише изјаву из тачке 16. овог огласа, председник Комисије јавно оглашава да поступак јавног надметања није успео.

Понуђачима који одбију да потпишу изјаве положени депозит се не враћа.

  1. Обавештење о резултату надметања се истиче на огласној табли Општинске управе општине Велико Градиште.
  1. Учесник огласа коме је дата непокретност у закуп, дужан је да у року од 15 (петнаест) дана од дана пријема коначне одлуке, закључи Уговор о закупу, у складу са моделом уговора.
  1. Учеснику јавног надметања са утврђеним највећим износом закупнине који закључи Уговор о закупу у року из претходне тачке огласа, уплаћени гарантни износ се урачунава у износ закупнине.
  2. Учесник јавног надметања са утврђеним највећим износом закупнине, губи право на повраћај депозита ако у року од 15 дана од дана пријема позива закуподавца не закључи уговор о закупу.
  3. Осталим учесницима враћа се уплаћени гарантни износ у року од 10 дана, од дана коначности одлуке о давању у закуп.
  1. Закупац је у обавези да пре потписивања уговора о закупу положи гаранцију – обезбеђење и то оверену бланко меницу без протеста са меничним овлашћењем.
  1. Закупац не може: преносити право закупа непокретности или њеног дела на друго лице, издати је у закуп или подзакуп другом лицу.
  1. Закупац је у обавези да непокретност користи у складу са прописима и наменом.
  1. Време давања у закуп из тачке 2. овог огласа условљено је одлукама других државних органа и правних следбеника ранијих власника. Закупац је у обавези да предметни пословни простор напусти и раније у случају други државни органи забране располагање и оптерећење предметне непокретности или Агенција за реституцију РС непокретност врати у својину правним представницима власника непокретности.
  1. Сва ближа обавештења могу се добити на телефон број 012/660-444.
  1. Оглас је објављен на сајту општине Велико Градиште, огласној табли општине и на кабловској телевизији „Коперникус“.

Број: 464-262/2018-01-2

Датум: 16.07.2019. године                                                                    Комисија за закуп




54. Аласке вечери: Бесплатна рибља чорба и обиље забаве

Током дводевног трајања Аласких вечери, 19. и 20. јула, поред такмичења за најукуснију рибљу чорбу, у Великом Градишту биће организована многобројна риболовна и друга спортска такмичења. Своје такмичарско знање демонстрираће најмлађи спортски риболовци, али и они искусни аласи који ће кренути у надмудривање са реком у лову на сома. Посебно интересовање међу старијим риболовцима влада за лов на шарана.

Одбојка је спорт за који живе Градиштанци, и када се у Србији помене одбојка, многи помисле на наш град, и обратно, када се помене Велико Градиште многи се сете легендарних одбојкаша. Не чуди онда што турнир у одбојци на песку, који се одржава сваке године у оквиру Аласких вечери, привуче много пажње.

У добро познатом амбијенту цвећа и зеленила, тик уз Дунав, у градиштанском парку, 150 кулинара из читаве Србије и Румуније припремиће неограничене количине рибље чорбе. За велике мераклије, али и све друге који уживају у рибљим специјалитетима, као мелем за душу препоручујемо врхунску рибљу чорбу коју ће имати прилику бесплатно да дегустирају сви посетиоци манифестације.

Туристичка организација трудила се да припреми квалитетан музичко-забавни програм, у петак ће се за добро расположење свих посетилаца побринути наш суграђанин Далибор Дача Миловановић и Венус бенд, а у суботу увече, након доделе награда најуспешнијим учесницима у свим категоријама, што уједно представља затварање такмичарског дела програма Аласких вечери, на летњој позорници у градском парку, на хиљаде гледалаца, узеће учешће у великом народном весељу уз Амадеус бенд.

У току два фестивалска дана очекује нас низ различитих такмичења у којима ће учешће узети око 800 учесника као  и  велики музички спектакл, уз неколико хиљада посетиоца.

Аласке вечери су манифестација за коју живе Градиштанци и сваке године је са нестрпљењем ишчекују. Уз рибље специјалитете и весело расположење, аласи ће  два дана славити свој празник. Ово су дани када  Градиште живи посебним животом, а читав град и околина одишу јединственим весељем.

ТОВГ

image description