Креће с реализацијом Програм бесплатних стручних обука за пољопривредна газдинства из Региона Браничево-Подунавље

У оквиру регионалног пројекта “Укуси Региона – Промовисање пољопривредно-прехрамбених производа са додатом вредношћу за унапређење економских капацитета породичних газдинстава” који реализује Регионална развојна агенција “Браничево-Подунавље” у сарадњи са партнерима и сарадницима из Региона, током марта и априла месеца биће организован Програм обука за произвођаче пољопривредно-прехрамбених производа са додатом вредношћу у Региону Браничево-Подунавље.

Циљ овог Програма обука је да пружи стручна, практична знања и информације из различитих области везаних за унапређење постојећих или иновирање пољопривредно-прехрамбених производа из Региона, за постизање веће конкурентности и боље тржишне позиционираности. Обуке ће бити фокусиране на Секторе прераде воћа, поврћа и млека, као и пчеларство, који су кроз претходно спроведену Анализу идентификовани као најперспективнији, наслањајући се на постојеће ресурсе и традицију производње у нашем Региону. Теме појединачних обука учесницима ће такође пружити основна знања и информације везане за перспективну диверсификацију економских активности газдинстава из области предузетништва и руралног туризма, док ће једна обука бити посвећена основама маркетинга пољопривредно-прехрамбених производа уз презентацију концепта регионалног брендирања оваквих производа. Након реализације Програма обука, заинтересовани учесници ће имати могућност стручне менторске подршке у даљим конкретним корацима на унапређењу или покретању своје производње, уз подршку и у области пословног повезивања и унапређења промоције њихових производа.

Обуке су намењене превасходно власницима и члановима пољопривредних газдинстава, предузетницима и члановима задруга и удружења произвођача, као и агро-бизнисима из Региона, који се већ баве неком производњом и хтели би да је унапреде или тек поседују одређене ресурсе, вољу и жељу да започну властиту производњу или пружање услуга у сеоском туризму.

Прва обука у низу на тему „Маркетинг и брендирање пољопривредно-прехрамбених производа са додатом вредношћу“, одржаће се 22.03. (петак) у просторијама компаније Супериор у Великој Плани, са почетком у 10.00 часова.

За 28.03. (четвртак) планирана је обука на тему „Унапређење пољопривредно-прехрамбених производа из сектора прераде млека – производња аутохтоних врста сирева“ којаће се одржати у Петровцу на Млави, а 29.03. (петак) планирано је одржавање обуке у Кучеву на тему „Сеоски туризам – прилика за веће приходе сеоских газдинстава“.

Првих недеља априла месеца биће одржана„Обука за почетнике у пословању“ и обука на тему „Унапређење пољопривредно-прехрамбених производа из сектора прераде воћа и поврћа – производња ракије“.

Овим путем позивамо све заинтересоване учеснике да се пријаве најкасније1 дан пре одржавања појединачне обуке, путем мејла или телефона Ивани Антонијевић на следеће контакте: ivana.antonijevic@rra-bp.rs, 012/510 824, 060/5 100 500. 

Иначе, Пројекат „Укуси Региона“је дизајниран на основу Регионалне стратегије руралног развоја за регион Браничево-Подунавље 2016-2020 и настоји да допринесе унапређењу конкурентности сектора пољопривреде и бољој позиционираности пољопривредно-прехрамбених производа из Региона на тржишту, као и унапређењу диверсификације руралне привреде, кроз развој предузетништва и промоцију руралног туризма.

Пројекат се спроводи у периоду од 24. октобра 2018 до 24. јула 2019. године, а вредност пројекта износи 22.000$. Пројекат се реализује у оквиру ширег пројекта „Помоћ трговини – Подршка производним капацитетима сектора агро-индустрије у Србији“ који реализују Програм развоја Уједињених нација (UNDP) и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, уз финансијску подршку Руске федерације. Више информација о Пројекту и активностима, можете добити на Интернет странама Регионалне развојне агенције „Браничево-Подунавље“ www.rra-bp.rs.

Регионална развојна агенција “Браничево-Подунавље”

image_pdfimage_print