Уручена помоћ родитељима новорођених беба

Председник општине Велико Градиште, Драган Милић, примио је данас родитеље новорођених беба који су остварили право на новчане накнаде и друге погодности.

“Задовољство ми је да вас поздравим у здању општине, у своје име и мојих колега који су овде присутни. Мислим да за једну породицу нема већег задовољства него када се роди беба у кући. Ми смо и ове године определили за девет мера помоћи – једнократне новчане накнаде за опремање новорођенчета и то за прво дете 15.000 динара, за друго 20.000 динара, а за треће и наредно 25.000 динара, а за незапослене мајке додатну накнаду у износу од 50.000 динара. Родитељи добијају и седиште за бебе, а од ЈКП “Дунав“ карте за бесплатан паркинг за годину дана.“, рекао је председник општине.

Поред наведених мера, новом Одлуком о финансијској подршци породици и деци општина је регулисала право на опремање новорођенчета и додатно опремање новорођенчета,  помоћ породици, накнаду трошкова за вантелесну оплодњу, бесплатне услуге предшколске установе (вртића), новогодишњи поклон првом рођеном детету у новој години, пакет за ђаке прваке, набавку уџбеника за треће и свако наредно дете, награду ученицима за остварене резултате током редовног школовања и награду за најбоље студенте.

“Општина ће обезбедити и друге врсте помоћи у наредном периоду, а за све што вам буде требало и што је у нашој моћи слободно нам се обратите. Жеља ми је да се виђамо и убудуће, још сте млади, да буде што више деце у овој сали.“, пожелео је Милић присутним родитељима, међу којима је први пут била и једна мајка из Републике Кине.

Занимљиво је и, да је, у поређењу с истим периодом претходне године, скоро исти број мајки и новорођенчади, а сличан је и однос полова као и број деце по редоследу рођења у породици.

Право на накнаду за протекли период остварило је 20 породица, од чега је 13 мајки незапослено. Родило се 20 беба, седам дечака и тринаест девојчица, а осам родитеља је добило прво дете, шест друго, троје треће, једна породица четврто и једна шесто дете.

Право на помоћ остварује се преко Општинске управе општине Велико Градиште и Центра за социјални рад општина Велико Градиште и Голубац.

 

 

image_pdfimage_print