Одржано саветовање за пољопривредне произвођаче из општине Велико Градиште

У организацији општине Велико Градиште, у среду 06. фебруара, у сали Скупштине општине одржано је саветовање за пољопривредне произвођаче са ове територије.

У име домаћина, присутне је поздравила помоћница председника општине, Гордана Јецић, која се пољопривредницима захвалила на изузетном одазиву и нагласила да општина Велико Градиште, сада већ традиционално, организује оваква саветовања са актуелним и корисним темама за пољопривреднике.

Она је најавила и предстојећу регистрацију пољопривредних газдинстава која ће почети 1. марта и трајати до 30. априла ове године, о чему су обавештења упућена свим месним заједницама како би заинтересовани на време добили информације и прикупили потребну документацију.

Представници Пољопривредне саветодавне стручне службе из Пожаревца присутним пољопривредницима су дали упутства о предстојећој регистрацији пољопривредног газдинства, о томе ко може да изврши регистрацију, потребној документацији и које су предности активног статуса пољопривредног газдинства.

На одржаном саветовању било је речи и о болестима стрних жита, како их препознати и како третирати промене да не би захватиле веће површине. Дато је обавештење пољопривредницима да могу сваког радног дана доносити узорке земљишта на физичко-хемијску анализу као и да је ова услуга бесплатна.

Представници промотерских кућа КWС, БАСФ, АГРО АПМ су излагали о палети њихових производа, за шта се користе и где могу да се набаве.

Кредитне линије за пољопривреднике представиле су Комерцијална банка и банка Поштанска штедионица, а Александар Игњатијевић је, испред Одељења за привредни и економски развој и дијаспору Општинске управе Велико Градиште, представио Програм пољопривредне политике и политике руралног развоја за 2019. годину.

image_pdfimage_print