1

У суботу стартује Полумаратон и трка задовољства у Великом Градишту

У Великом Градишту, на дунавском кеју у градском парку, у суботу 02. марта, стартују Полумаратон и трка задовољства, у организацији Атлетског клуба ВГСК.

У трку ће се укључити око 240 такмичара из наше земље, Румуније, Мађарске, Босне, Македоније и других земаља у окружењу, а трчаће се од градског парка до Затоња и назад.

Ове године, у сарадњи са Спортским савезом Велико Градиште и “Србијом великог срца“, од 10,00 часова, симболичних 100 метара под називом “Трчимо заједно“ трчаће и деца различитог узраста, облика и степена инвалидитета уз подршку здраворазвојних вршњака у “Трци слаткиша“. Ово је њихово друго учешће у оквиру инклузивног програма терапије спортом који Хуманитарна организација организује од новембра прошле године, а програм спортске терапије одржава се и сваког викенда у спортској хали Средње школе „Милоје Васић „.

Отварање трке и обраћање председника општине, Драгана Милића, почеће од 10,45 сати, а старт Полумаратона и Трке задовољства у 11,00 часова. У 13,00 сати организатори и сарадници прогласиће победнике и доделити награде најбољима док ће Туристичка организација општине уручити медаље свим учесницима у знак завалности за учешће у трци.

 
Роман и Савић-Поповић шампиони цикло-кроса у Великом Градишту

Првенство Србије у цикло кросу одржано је по пети пут на Сребрном језеру крај Великог Градишта, у недељу 24. фебруара, у организацији Бициклистичког савеза Србије и Спортског савеза општине Велико Градиште.

Укупно је било пријављено 105 такмичара који су се такмичили у категоријама од полетараца до сениора и мастерса и то на деоници на којој је дужина једног круга 1.800 метара.

У идеалним условима и одлично припремљеној стази, у конкуренцији сениора по седми пут до победе долази Александар Роман испред Андреја Галовића и Срећка Ђокића.

Код сениорки, од самог старта се одвојила Теодора Савић-Поповић која је иза убедљиво оставила Мају Савић и Јану Јоловић.

У јуниорској конкуренцији било је доста неизвесно, а победу је однео Адмир Колашинац испред Нермина Ћатовића и Стевана Јованова, док је код дама победу однела Марија Танчик испред Јоване Радовановић и Емилије Ђачанин.

У мастерс категорији до победе је дошао Бојан Васовић, други је био Слободан Радовановић а трећи Едуард Жупан.

Највише је било пријављених кадета, а до победе је дошао Михајло Столић испред Луке Бојовића и Николе Бренесела, а код кадеткиња Бојана Вујасиновић је била испред Валентине Вуковић и Марије Јоловић.

У млађим кадетима до титуле је дошао Дарио Цибић Парчетић, други је био Никола Богдановић а трећи Бошко Величић, док је код колегиница Дуња Чабановић била испред Ање Стојшић и Марије Павловић.

Код полетараца (13+) победник је био Констандин Томић испред Дениса Ћатовића и Али Ћосовића, а код полетарки Александра Станић је била испред Нике Ратковића и Јоване Павловић.

У најмлађој категорији (11+) победио је полетарац Андреј Перић, други је био Вељко Славковић и трећи Петар Павловић, док је код девојчица победу однела Тара Чулић испред Зоје Ратковић и Хелене Петрушић.

После трке и официјалног дела проглашења најбољих, Председник општине Велико Градиште, Драган Милић, уручио је захвалницу Председнику Бициклистичког савеза Србије, Бранку Бановићу, за успешну дугогодишњу сарадњу.

Извор: Спортски савез општине Велико Градиште

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????
Велико Градиште с јаким адутима на Међународном сајму туризма у Београду

Туристичка организација општине Велико Градиште представила је и ове године своју богату туристичку понуду на Међународном сајму туризма у Београду, од 21. до 24. фебруара. На штанду Великог Градишта, посетиоци сајма упознали су се како са природним тако и културним потенцијалима општине.

Мултимедијална презентација, кроз филмско остварење и два промо спота, послала је јасну поруку да је Велико Градиште модерна туристичка дестинација где свако може да нађе своје место, било да је у питању одмор, добра забава, спорт, уживање у природи или посета културно-историјским споменицима.

Презентација на штанду Великог Градишта одржана је у петак, 22. фебруара, а присутнима су се обратили председник општине Велико Градиште, Драган Милић, директорка Туристичке организације, Дајана Стојановић, као и директор Националног парка „Уна“ из Босне, Амарилдо Мулић.

Поздравивши посетиоце и госте из НП “Уна“, и Туристичке агенције из Беча, са којима има успешну сарадњу, председник је још једном подсетио да су Градиштанци привилеговани Дунавом, Пеком и Сребрним језером – познатом туристичком дестинацијом која окупља госте из Србије и иностранства.

“Желим још да подвучем да ми нисмо конкуренција једни другима већ једна јединствена туристичка понуда. Гости који посете Сребрно језеро треба да обиђу оно што се налази на 20 до 30 километара у околини, а то је Виминацијум, Љубичево… Чули сте шта има општина Велико Градиште – Рамску тврђаву, манастире, Сребрно језеро. У близини су Голубачка тврђава, Национални парк “Ђердап“ и Лепенски вир. То је све једна лепа прилика да гости који дођу могу да, уз разне погодности које се нуде на Сребрном језеру, нађу забаву за десетак дана и да проведу леп одмор на језеру.“, поручио је Драган Милић посетиоцима презентације и љубитељима Сребрног језера. Он је, уједно, позвао госте да уживају у сребрном одсјају језера ноћу, а у Раму у најлепшим заласцима сунца.

Директорка Туристичке организације општине Велико Градиште, Дајана Стојановић, увела је присутне у богату и несвакидашњу понуду овог краја, могућности које се гостима пружају током боравка као и плановима за проширење туристичке понуде.

У духу туризма и путовања, гост прошлогодишњег Сила-Фест фестивала, директор Националног парка „Уна“, Амарилдо Мулић, говорио је о Уни која нас као притока Дунава повезује, нестварно лепој природи која је презентована на фестивалу у Великом Градишту, као и о времену проведеном у Великом Градишту, дивним људима, занимљивим садржајима и туристичком филму као виду презентовања. Обећао је да ће се вратити у Градиште да ужива у купању, сунчању, моћном Дунаву и укусним специјалитетима овдашњих кулинара.

Сребрно језеро – бисер континенталног туризма, посетиоцима нуди плаже, спортске терене, квалитетну угоститељску понуду, туристичке бродове, комплекс базена, ноћни провод, Национални веслачки центар, ТЕО4 камп за талентоване младе кошаркаше, спортску халу као и ауто камп. На сајму је било речи о Раму и његовој турбулентној историји, античкој Ледерати, средњовековној тврђави и караван сарају, о обнови тврђаве и инвестицијама које нас очекују.

Верски туризам доводи велики број посетиоца – Манастир Нимник са капелицом “светињом“ центар је духовног живота овог краја. Прича о ходочашћу према Нимнику и манастирима Тумане и Рукумија већ се проширила по Србији, а верници у ове манастире долазе из читаве Србије и региона. Прича је заокружена најлепшим фестивалима и манифестацијама градиштанске општине.

Многобројни посетиоци штанда у току четири сајамска дана, највише су били заинтересовани за класичне одморе, одморе уз ваучере, манифестације, спорт и рекреацију, бродове, стазе за бициклистичке и пешачке туре у сопственој режији, Народни музеј, Рамску тврђаву, богату понуду врсних гастрономских специјалитета на Дунаву… Представници ТО Велико Градиште пропратили су и друге презентације, пре свега презентације ТОС-а, остварили бројне контакте и пословне договоре, у сусрет новој туристичкој сезони.

Извор: ТОВГ


Фото: ТОВГ (албум)
Фото: Реч народа

 

 
Уручена помоћ родитељима новорођених беба

Председник општине Велико Градиште, Драган Милић, примио је данас родитеље новорођених беба који су остварили право на новчане накнаде и друге погодности.

“Задовољство ми је да вас поздравим у здању општине, у своје име и мојих колега који су овде присутни. Мислим да за једну породицу нема већег задовољства него када се роди беба у кући. Ми смо и ове године определили за девет мера помоћи – једнократне новчане накнаде за опремање новорођенчета и то за прво дете 15.000 динара, за друго 20.000 динара, а за треће и наредно 25.000 динара, а за незапослене мајке додатну накнаду у износу од 50.000 динара. Родитељи добијају и седиште за бебе, а од ЈКП “Дунав“ карте за бесплатан паркинг за годину дана.“, рекао је председник општине.

Поред наведених мера, новом Одлуком о финансијској подршци породици и деци општина је регулисала право на опремање новорођенчета и додатно опремање новорођенчета,  помоћ породици, накнаду трошкова за вантелесну оплодњу, бесплатне услуге предшколске установе (вртића), новогодишњи поклон првом рођеном детету у новој години, пакет за ђаке прваке, набавку уџбеника за треће и свако наредно дете, награду ученицима за остварене резултате током редовног школовања и награду за најбоље студенте.

“Општина ће обезбедити и друге врсте помоћи у наредном периоду, а за све што вам буде требало и што је у нашој моћи слободно нам се обратите. Жеља ми је да се виђамо и убудуће, још сте млади, да буде што више деце у овој сали.“, пожелео је Милић присутним родитељима, међу којима је први пут била и једна мајка из Републике Кине.

Занимљиво је и, да је, у поређењу с истим периодом претходне године, скоро исти број мајки и новорођенчади, а сличан је и однос полова као и број деце по редоследу рођења у породици.

Право на накнаду за протекли период остварило је 20 породица, од чега је 13 мајки незапослено. Родило се 20 беба, седам дечака и тринаест девојчица, а осам родитеља је добило прво дете, шест друго, троје треће, једна породица четврто и једна шесто дете.

Право на помоћ остварује се преко Општинске управе општине Велико Градиште и Центра за социјални рад општина Велико Градиште и Голубац.

 

 
Обавештење о извођењу гађања из пешадијског наоружања за март

Јединице Војске Србије изводиће гађање из пешадијског наоружања на самосталном аутоматизованом стрелишту “Пескови“, рејон села Кусиће (општина Велико Градиште), који захвата објекте: Коларница – Кошеви – Орнице – Доњи пескови  – Саднице – Топоље дана 04, 05, 06, 07, 08, 09, 10, 11, 12, 14, 18, 19, 20, 26. и 28.03.2019. године.

Забрањује се кретање, задржавање и боравак људи, стоке, моторних возила и сточних запрега у означеном простору у наведеним данима.

Полигонски – стрелишни простор у којем ће се изводити гађање биће обележен црвеним барјачићима и таблицама са натписом: “НЕ ИДИ ДАЉЕ – ГАЂА СЕ“ и обезбеђен стражарима.

У наведеним данима забрањен је бораквак у означеном простору и свако прикупљање и дирање нераспрснутих пројектила и њихових делова (опасно по живот).  При наиласку на такав пројектил свако лице је дужно да о томе одмах обавести најближе органе полиције или најближу команду Војске Србије (Команда ЦО КоВ или дежурни САС “Пескови“).

Војска Србије неће сносити одговорност за несрећне случајеве који могу настати дирaњем нераспрснутих пројектила и њихових делова.

Све информације о реализацији гађања могу се добити у Команди ЦО КоВ у Пожаревцу или код управника Стрелишта у селу Кусиће. Контакт телефон 012/666-976.

Центар за обуку копнене војске Пожаревац
Уручено признање општини Велико Градиште за примену принципа добре управе

На свечаном скупу поводом доделе награда на првом Националном годишњем такмичењу за избор најбоље праксе у примени принципа добре управе на локалном нивоу у 2018. години јуче је представницима општине Велико Градиште уручено Посебно признање за изузетне резултате у области “Транспарентност и учешће јавности у раду локалне самоуправе“.

Награде и признања доделили су Министарство државне управе и локалне самоуправе и СКГО у оквиру Пројекта “Унапређење доброг управљања на локалном нивоу“ који је део програма “Подршка Владе Швајцарске развоју општина кроз унапређење доброг управљања и социјалне укључености – Swiss PRO“, у реализацији Канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге (UNOPS).

Додели награда присуствовали су министар државне у праве и локалне самоуправе, Бранко Ружић, амбасадор Швајцарске, Филип Ге, генерални секретар СКГО,  Ђорђе Станичић, и шефица Канцеларије УН за пројектне услуге у Србији, Микела Телатин.

Општина Велико Градиште је кроз учешће у пројекту унапредила транспарентност рада локалне самоуправе и грађанско учешће увођењем јавног буџетског портала и иновативним приступом укључивања младих и ђака основних и средњих школа у јавне расправе о буџету које је спровело Одељење за финансије, а награду је примила руководилац Одељења, Јелена Пантић.

Овогодишње такмичење спроведено је још у областима “Ефикасности и делотворности“, “Одговорности и владавине права“ и “Равноправности и одсуства дискриминације“, а за учешће се пријавила 31 локална самоуправа.

Фото: СКГО

Фото: СКГО 

Фото: СКГО

Фото: СКГО
Обавештење за власнике кућних љубимаца

Oпштинска управа општине Велико Градиште обавештава власнике и држаоце кућних љубимаца (паса и мачака) да приликом извођења животиња воде рачуна о хигијени јавних површина које су, уколико их животиње испрљају, дужни да без одлагања очисте.

Инспекцијски надзор на терену вршиће комунални инспектор.
Државно првенство у цикло-кросу на Сребрном језеру

Дана 24.02.2019. године, од 11 часова, на Сребрном језеру (код тениских терена) биће организовано Државно првенство у цикло-кросу.

Спортски савез општине Велико Градиште
Велико Градиште на 41. Међународном сајму туризма у Београду

Општина Велико Градиште ће се и ове године представити својом туристичком понудом на 41. Међународном сајму туризма у Београду, међу најрепрезентативнијим светским излагачима.
 
У оквиру кратке презентације на штанду Великог Градиштау петак, 22. фебруара, са почетком у 11,00 сати, гостима ће се обратити председник општине, Драган Милић, и директорка Туристичке организације, Дајана Стојановић. Штанд се налази у хали 4 Београдског сајма. 
 
Туристички потенцијали општине обухватају широк спектар различитих понуда међу којима су најпознатији Сребрно језеро и Рамска тврђава.
 
Кроз нове садржаје базиране на рекреацији, спорту и култури као и разноврсној регионалној понуди, општина Велико Градиште уврстила се међу водеће туристичке дестинације у земљи.Предлози аката за 22. седницу Скупштине општине

Поштовани суграђани,

Позивамо вас да се укључите у рад локалне самоуправе и креирање прописа који су од значаја за живот у Великом Градишту.

Како ће у наредном периоду бити одржана седница на којој ће бити разматрани следећи предлози аката, можете нам послати свој коментар или сугестију коју ће стручне службе општине разматрати пре достављања предлога на усвајање.

Рок за достављање коментара је до 15.02.2019. године.

УПУТСТВО: Кликом на наслов отвара се текст предлога акта, а коментаре нам можете послати у  контакт форми на дну стране.
Потребно је попунити сва поља.

Пошаљите нам коментар/сугестију на Нацрт/Предлог акта

0 + 6 = ?