Обавештење о извођењу гађања из пешадијског наоружања за фебруар

Јединице Војске Србије изводиће гађање из пешадијског наоружања на самосталном аутоматизованом стрелишту “Пескови“, рејон села Кусиће (општина Велико Градиште), који захвата објекте: Коларница – Кошеви – Орнице – Доњи пескови  – Саднице – Топоље дана 05, 07, 13, 19, 20, 21, 22, 23, 26, 27. и 28.02.2019. године.

Забрањује се кретање, задржавање и боравак људи, стоке, моторних возила и сточних запрега у означеном простору у наведеним данима.

Полигонски – стрелишни простор у којем ће се изводити гађање биће обележен црвеним барјачићима и таблицама са натписом: “НЕ ИДИ ДАЉЕ – ГАЂА СЕ“ и обезбеђен стражарима.

У наведеним данима забрањен је бораквак у означеном простору и свако прикупљање и дирање нераспрснутих пројектила и њихових делова (опасно по живот).  При наиласку на такав пројектил свако лице је дужно да о томе одмах обавести најближе органе полиције или најближу команду Војске Србије (Команда ЦО КоВ или дежурни САС “Пескови“).

Војска Србије неће сносити одговорност за несрећне случајеве који могу настати дирaњем нераспрснутих пројектила и њихових делова.

Све информације о реализацији гађања могу се добити у Команди ЦО КоВ у Пожаревцу или код управника Стрелишта у селу Кусиће. Контакт телефон 012/666-976.

Центар за обуку копнене војске Пожаревац




Јавни увид у Захтев за одлучивање о потреби израде Студије о процени утицаја на животну средину пројекта експлоатације речних наноса из корита реке Дунав

Дана 29.01.2019. године Одељењу за привредни и економски развој и дијаспору достављен је позив на јавни увид у Захтев за одлучивање о потреби израде Студије о процени утицаја на животну средину пројекта експлоатације речних наноса из корита реке Дунав, на стационажи од км 1052+500 до км 1053-500, на делу к.п.бр. 5356, КО Пожежено, на територији СО Велико Градиште, заведен под бројем 353-02-120/2019-03 oд 22.01.2019. године носиоца пројекта предузећа ,,ДСТ хидросистем“ д.о.о. из Београда, Булевар Михајла Пупина 10а-16, од стране Министарства заштите животне средине.
На основу члана 10. Закона o процени утицаја на животну средину (,,Сл. гласник  РС“, бр. 135-04, 36/09), обавештавамо Вас да можете извршити јавни увид у Захтев сваког радног дана од 11-14h у просторијама Министарства заштите животне средине, ул. Омладинских бригада 1, Нови Београд, канцеларија 428, у трајању од 10 дана од дана објављивања огласа којим се јавност обавештава о Захтеву за одлучивање о процени утицаја на животну средину.
Увид у захтев може се  обавити на службеном сајту министарства, web адреса http://www.ekologija.gov.rs/obavestenja/procena-uticaja-na-zivotnu-sredinu/ .
Мишљења и примедбе на Захтев се могу доставити Министарству заштите животне средине, ул. Омладинских бригада 1, канцеларија 428, Нови Београд у року од 10 дана од дана објављивања огласа.




Посета Пољопривредном сајму “AGROmashEXPO“ у Будимпешти

Пољопривредни произвођачи из oпштине Велико Градиште, посетили су у периоду од 24. до 27. jануара, Пољопривредни сајам “AGROmashEXPO“ у Будимпешти, у организацији Општинске управе општине Велико Градиште.

Ове године на Сајам је отишло 42 пољопривредних произвођача који су имали прилику да се упознају са најзначајнијим достигнућима везаним за пољопривредну технику. Иако су за ове посетиоце сва дешавања била интересантна, највише времена проводили су у халама са пољопривредном механизацијом.

Поред саjма пољопривредних машина, упоредо су се одржавали и сајмови “Agrargep Show“, “Hungarian Garden“ и “Viticulture and Viniculture“.

По програму, пољопривредници су, осим сајма, обишли и градић Сент Aндреју који важи за значајан српски истoријски и културни споменик. Град је познат по црквама, музејима, галеријама и уметницима, а уједно је и седиште Будимске епархије Српске православне цркве.




Асфалтиран део пута Кисиљево-Бискупље

На деоници пута Кисиљево-Бискупље, са мостићем преко канала, извршени су радови на асфалтирању у дужини од 200 метара.

Наставак радова на овом путу очекује се током 2019. године.




Анкетa о квалитету комуналних услуга у општини

Поштовани суграђани, Одељење за урбанизам, комунално-стамбене и имовинско-правне послове спроводи анкетирање о квалитету комуналних услуга у нашој општини.

Молимо вас да, у циљу побољшања наведених услуга, одвојите мало времена и учествујете у АНКЕТИ.

 




До Часног крста први Радивој Галић из Кикинде

Радивој Галић из Кикинде први је допливао до Богојављeнског крста, у конкуренцији 18 учесника, међу којима су биле и две жене.

Традиционално пливање одржано је у Великом Градишту, на Дунаву, а редовно окупља велики број верника који пружају подршку најхрабријим учесницима.

Радивоју су припали Часни крст, који додељује Црква светог Арханђела Гаврила, и плакета и дукат са натписом “Бог се јави“, поклон општине Велико Градиште, који му је уручила директорка Туристичке организације, Дајана Стојановић.

Додељене су награде Гордани Ђукић, жени која трећу годину плива за часни крст, и најмлађем пливачу, Милану Васићу.  Награде је уручио свештеник Цркве светог Арханђела Гаврила, Предраг Милисављевић, која је и организатор овог догађаја.

По завршетку пливања грађани су се окупили у порти цркве где је, уз литургију, освештана Богојављенска вода.

 

 




Награђени суграђани за најлепши декор кућа, балкона и излога и прворођена беба у Новој години

Председник општине Велико Градиште, Драган Милић, уручио је данас награде победницима новогодишње акције у којој се бирао најмаштовитији новогодишњи декор кућа, балкона и излога и поклон родитељима прворођене бебе у 2019. години.

Уз честитке награђенима, председник општине подсетио је да општина има амбицију да развија туризам и продужи туристичку сезону. “Радује нас што су то млади људи, што размишљају о свом граду и захвалан сам што сте уложили толико труда.“, рекао је Милић и додао да општина размишља да организује дочек наредне Нове године на тргу, како би довела већи број туриста и угоститељима обезбедила више посла у зимском периоду.

“Данас имамо још једног госта, најдражег, рођен је један момак, Вукашин Јовановић. Желим му да буде срећан, жив и здрав, а родитељима честитам јер су добили најлепши поклон, поготово за Божић.“, рекао је председник. Милић је родитељима Данијели и Кристијану уручио поклон-пакет опреме за бебу и златник, а следује им још и новчана помоћ за за прво дете  и незапослену мајку, дечје седиште за аутомобил и  карте за бесплатан паркинг које општина додељује родитељима новорођених Градиштанаца.

Добитницима је на учешћу у акцији која се спроводи трећу годину, захвалила и директорка Туристичке организације Велико Градиште, Дајана Стојановић. Она је изразила очекивања да ће се наредних година број учесника повећати попут летње акције за избор најлепше уређеног балкона и баште која траје већ дуги низ година.

Кућу је најлепше украсио Живорад Драгуцановић из Кумана, а балкон Сара Васић из Великог Градишта док се највише украсних детаља нашло на кући Небојше Дрикића из Тополовника, насеља које и иначе носи епитет најлепше декорисаног за Нову годину.

За најлепши излог награђена је Пекара “Ема“ у Великом Градишту, а најаутентичнију декорацију излога је осмислила Пивница Н&Д, такође у Великом Градишту.

Најоригиналнији приступ новогодишње декорације са модерним украсима имао је излог Фотографске радње “MIX“ у Великом Градишту.

 




Градиштанци пливају за Часни крст

У богојављенском пливању за Часни крст у Великом Градишту и ове године такмичиће се најхрабрији Градиштанци.

Литургија у цркви Светог Арханђела Гаврила почеће у 08,30 сати одакле ће кренути литија ка Дунаву, до шеталишта Властимира Павловића Царевца (Дунавски кеј) где ће се одржати освећење реке и сама трка.

Надметање за Часни крст почеће од 10 часова, како најављују организатори, Црква Светог Арханђела Гаврила и Туристичка организација општине.

Дунав је ових дана, због ниских температура, још хладнији па ће кандидати имати прилику да покажу изузетну храброст.

И ове године, победнику ће, поред Часног крста који дарује Црква, припасти и златник са симболом крста и натписом “Бог се јави“, поклон општине Велико Градиште, који ће им након проглашења бити уручен у Цркви.




Православна Нова година у духу народне песме и игре

Свечаним новогодишњим концертом и забавно-музичким програмом уз ватромет на Житном тргу, општина Велико Градиште ушла је у још једну – православну Нову годину.

У препуној сали хали Спортског центра, у недељу 13. јануара, одржан је свечани новогодишњи концерт Ансамбла народних игара и песама „Властимир Павловић Царевац“ Велико Градиште и Фолклорног ансамбла Дома културе “Влада Марјановић“ из Старог Села.

Током једноипочасовног програма, у празничној атмосфери наступило је око 100 извођача који су се кореографијама из читаве Србије представили публици на највишем нивоу, а по први пут међу њима је била и женска певачка група АНИП-а ”В. П. Царевац“.

Концерт је и ове године испунио очекивања и на јединствен начин започео обележавање јубилеја – 20 година од оснивања и успешног рада Културног центра и одржавање 25. Музичког фестивала „Царевчеви дани“.

Православну Нову годину грађани општине Велико Градиште дочекали су у слављеничком расположењу, уз традиционалну здравицу, звуке народног кола и бесплатно послужење на градском тргу. Туристичка организација општине Велико Градиште покренула је и акцију за избор најлепше украшене куће и балкона као и најбоље декорисаног излога за новогодишње празнике па су, овом приликом, проглашени и победници свих категорија. Награде ће маштовитим суграђанима уручити председник општине на свечаном пријему.

Уз оркестар “Зналци” Новице Симића играло се коло све до поноћи када је величанствени ватромет најавио долазак Нове православне године. Црквена звона означила су почетак поноћне литургије, а велики број грађана придружио се молебану у цркви светог Арханђела Гаврила.

Дочек Нове године по јулијанском календару организовали су општина Велико Градиште, Туристичка организација општине, Културни центар “Властимир Павловић Царевац“, Црква светог Арханђела Гаврила као и многобројни пријатељи и спонзори дочека.

ФОТО АЛБУМ




Ученички парламент ОШ “Вук Караџић“ из Мајиловца на хуманом делу

Председник општине Велико Градишпе, Драган Милић, приредио је данас пријем за чланове Ученичког парламента Основне школе “Вук Караџић“ из Мајиловца који су хуманитарном акцијом помогли породици Савић из Курјача чија се кућа прошлог месеца запалила.

“Задовољство ми је што имам прилику да вас примим и што сте и поред свакодневних обавеза у школи, успели да формирате и Парламент. Организовали сте доста ствари за четворочлани парламент.  Најважније је што сте, поред тога што сте одлични ђаци, показали и хуманитарну страну, што је најбитније да сутра постанете и добри људи. Ово је велики корак који сте направили, а лепо је што сте све сами осмислили. Чеситам вама, вашим породицама и наставницима од срца.“, рекао је председник Милић.

Ученици, Александра Јовановић, Алекса Младеновић, Анђела Којић и Николија Стокић, дошли су у општину пратњи своје директорке, Бранкице Макуљевић и педагога Љиљане Митић, а пријему је присуствовао и општински просветни инспектор, Сања Стојадиновић.

Ђачки парламент је, у циљу помоћи породици којој је изгорео дом, успешно организовао хуманитарну акцију “Рука која даје увек је изнад оне која узима“ са приредбом на тему хуманости. Том приликом се одазвао велики број ученика, њихових родитеља и наставника школе. Сакупили су довољну суму новца којом су купили замрзивач за Савиће и 28. децембра им уручили помоћ. Мислили су и на дечицу из те породице па су за њих, од преосталог сакупљеног новца, обезбедили два новогодишња пакетића.

“Ова наша акција нас мотивише да и убудуће организујемо акције истог контекста ако за тим буде постојала потреба. Ми мислимо да школа треба да пре свега истиче и развија хуманост, сарадњу и слогу међу ученицима и запосленима.“, кажу ђаци хуманитарци.

Парламентарци су причали о својим плановима и идејама у чему их је председник подржао и понудио помоћ, уколико им буде затребала. Како кажу, највећу подршку и помоћ у школи пружиле су им директорка и педагог. Директорка Макуљевић је истакла и да у Ученички парламент улазе добри ученици са добрим идејама.

Приликом посете, у знак пажње за хуманост и труд, председник је ученицима поделио по књигу на поклон.