Обележен Дан ослобођења Великог Градишта у Другом светском рату

Поводом 11. октобра, Дана ослобођења Великог Градишта у Другом светском рату, у градском парку одржан је комеморативни скуп у знак сећања на борце и жртве и овај важан историјски догађај.

На те дане и стогодишњицу завршетка Великог рата, присутне грађане Великог Градишта, представнике локалне самоуправе и институција, као и ученике Средње школе “Милоје Васић“, подсетио је професор ове школе, Ненад Михајловић: “Читав 20. век је био век великих ратова, херојских епопеја, али и век великих страдања, патњи и мучења кроз које је прошао наш народ.“.

Присутнима су се обратили представници Потомака ослободилачких ратова 1912-1920. године и ОО СУБНОР из Великог Градишта. Хроничар Великог Градишта, Жарко Живановић, изнео је податке о првим жртвама Великог рата, потапањем бродова “Србија“ и “Мачва“ у градиштанском пристаништу те борбама у Раму и на Мачковом камену у којима је живот изгубило око 1.600 бораца ове општине. И у Другом светском рату, непријатељ у Градиште стиже Дунавом где му се супротставља Пртизански одред на челу са Вељком Дугошевићем и бројним борцима овог краја: Божом Ђорђевићем Буђонијем, Микчетом Стојадиновићем, Љубисавом Јовановићем – артиљерцем, Пером Металцем, великаном Властимиром Павловићем Царевцем и многим другима. Током овог рата Велико Градиште било је три пута запоседано и три пута ослобађано.

Венце на оба споменика положиле су делегације општине Велико Градиште, Војске Србије – Центра за обуку копнене војске из Пожаревца, ОО СУБНОР Велико Градиште и Друштва за неговање традиције ослободилачких ратова 1914-1918. године Велико Градиште, а положени су и на месту званом Превод, где је 1941. стрељана група мештана Великог Градишта. Свештаници градиштанске парохије обавили су помен за страдале војнике и цивиле.

 

 

 

 

image_pdfimage_print