Додељене награде Првог међународног бијенала и симпозијума „Голуб и цвеће Милана Бесарабића“

Прво међународно бијенале и симпозијум „Голуб и цвеће Милана Бесарабића“ одржано је у петак, 05. октобра, у свечаној сали Скупштине општине Велико Градиште, у организацији Удружења ликовних стваралаца „Ђура Јакшић“ из Пожаревца, Удружења “Фокус Европа за југоисточну Европу“ и општине Велико Градиште.

Пред уметницима из Украјине, Немачке, Норвешке, Израела, Чешке, Литваније, Молдавије, Турске, Румуније, Македоније и Србије и поштоваоцима уметности, свечано су проглашени лауреати првог бијенала, посвећеног великом уметнику – скулптору, сликару, песнику и композитору, Милану Бесарабићу.

На конкурс за бијенале, које је организовало Удружење “Фокус Европа за југоисточну Европу“, пријавила су се 243 уметника из читавог света, а од доспелих радова селектори – др Ашраф Абдел Кадар из Египта, председник Асоцијације “Фокус Европа“ за уметност и културу, Бен Луц Краке из Немачке и академски сликар Виктор Христов из Молдавије, одабрали су 50 за такмичарску конкуренцију.

Добродошлицу у град туризма, спорта и уметности присутнима је пожелео председник општине, Драган Милић, уз речи: “Пре неколико година смо се, највећом “кривицом“ нашег директора Музеја, господина Богичића, и госпође Снеже определили да будемо и град уметности и то могу рећи, с пуним правом, јер имамо петнаестак академских сликара и вајара.“, посетивши и на чувеног виолинисту, Властимира Павловића Царевца, највећу српску глумицу, Жанку Стокић, манифестације Силафест и Рамске сутоне, установе Народни музеј и Музичку школу из Пожаревца и низ других ствари које гости који дођу могу да виде на Сребрном језеру и у Великом Градишту.

“Желимо да градски парк буде пун скулптура као што су ходници пуни слика и зато смо, са великим задовољством, прихватили идеју да се код нас организује Прво бијенале и симпозијум.“, додао је Милић и овом приликом, ексклузивно најавио да је тог дана договорено да се обезбеди земљиште на Сребрном језеру где ће општина и Удружење “Фокус Европа“ подићи зграду – кутак за уметнике.

Уз захвалност уметницима који су аплицирали, свима присутнима и педесеторо сликара који су прошли селекцију, селекторима и жирију, председнику који има “велико срце“ и директору Музеја, мр Богичићу, председница Удружења “Фокус Европа за југоисточну Европу“, Снежана Милошевић објаснила је како је, вођена жељом да дела стави на увид јавности, покренула пројекат: “Општина је одвојила средства за суфинансирање овог пројекта, а судбина је хтела да “налетим“ на слике Милана Бесарабића у Музеју и Библиотеци.“. Поменувши, уједно, Миланову велику љубав према животињама, она је у уметниково име, замолила председника општине да Градиште прогласи и за област за заштиту животиња.

Овом приликом, Снежана је уручила специјалну награду скулптору Фрицу Фотингеру из Немачке који је, у част Милану Бесарабићу, за бијенале израдио скулптуру. Награда публике, у виду голуба, припала је Неџибу Рокбанију и Радојки Самарџији.

Жири који су чинили председник, ликовни критичар, Дејан Ђорић, и чланови, академски сликар Михаило Петковић, академски сликар Бирсен Купели из Турске, и доцент професор на руској Уметничкој академији, Олга Даутова, наградио је три најуспешнија рада. Прва награда припала је Симеону Панајотову из Бугарске, друга Вајалу Дарвишу из Египта док је трећу награду добио Небојша Ђуранвоић из Србије.

Уметнички – ликовни догађај употпунила је, извођењем музичке нумере на виолини, професорка Одељења Музичке школе “Стеван Мокрањац“ Пожаревац у Великом Градишту, Марија Лончар.

Са овог скупа послата је порука мира и то ће, како је речено, увек бити.