1

Од понедељка почиње наплата коришћења паркинг места у улици Бошка Вребалова

Поштовани корисници јавних паркиралишта у Великом Градишту, обавештавамо вас да ће од понедељка 05.11.2018. године отпочети са наплатом коришћење паркинг места у улици Бошка Вребалова у Великом Градишту (на потесу од Аутобуског стајалишта до улаза у Вртић- Школу) по стандардним ценама коришћења паркинг места.

Такође обавештавамо станаре који имају станове  у овом делу улице Бошка Вребалова да могу уплатити годишњу паркинг карту за станаре по цени од 2.400,00 динара.

ЈКП „Дунав Велико Градиште“ Велико Градиште
Асфалтирана улица 11. октобра

Становници још једне улице у Великом Градишту претходних дана добили су нови асфалт. Асфалтирана је улица 11. октобра, једна од најдужих у граду, са још неколико споредних које је спајају са Пожаревачким путем, у укупној дужини од 500 метара.

Вредност ове инвестиције износи око 10.000.000 динара.
Велико Градиште: Кривична пријава због паљења растиња

Припадници Министарства унутрашњих послова у Великом Градишту поднели су кривичну пријаву против шездесетпетогодишњег мушкарца из околине овог града, због постојања основа сумње да је извршио кривично дело тешка дела против опште сигурности.

Сумња се да је он запалио ниско растиње на својој  парцели у атару насеља Острово, и изазвао пожар који се услед јаког ветра проширио на оближње викенд насиље Калиновчић.

У пожару су делимично изгореле две викендице, контејнер за становање и воћњак површине пет ари.

ПОЛИЦИЈСКА УПРАВА У  ПОЖАРЕВЦУ
Обавештење ЈКП “Дунав Велико Градиште“: Здравствено безбедна вода у насељима Царевац, Кумане и Средњево

ОБАВЕШТЕЊЕ

за кориснике водоводне мреже у насељу Царевац

ДОЗВОЉЕНА ЈЕ употреба воде из сеоског водовода насеља Царевац за пиће и припрему хране, сходно Мишљењу  о здравственој безбедности бр.  V 6591 од 17.10.2018. године Завода за јавно здравље Пожаревац  ОБЗИРОМ ДА ЈЕ ЗДРАВСТВЕНО БЕЗБЕДНА (физичко – хемијски и микробилошки исправна) у складу са граничним вредностима прописаним Правилником о хигијенској исправности воде за пиће („Сл. Лист СРЈ“ бр. 42/98 и 44/99). Узорак је узет на месту Основна школа – Царевац.

Јавно комунално предузеће „Дунав Велико Градиште“


ОБАВЕШТЕЊЕ

за кориснике водоводне мреже у насељу Кумане

ДОЗВОЉЕНА ЈЕ употреба воде из сеоског водовода насеља Кумане за пиће и припрему хране, сходно Мишљењу  о здравственој безбедности бр.  V 6595 од17.10.2018. године Завода за јавно здравље Пожаревац  ОБЗИРОМ ДА ЈЕ ЗДРАВСТВЕНО БЕЗБЕДНА (физичко – хемијски и микробилошки исправна) у складу са граничним вредностима прописаним Правилником о хигијенској исправности воде за пиће („Сл. Лист СРЈ“ бр. 42/98 и 44/99). Узорак је узет на месту – Дестилерија.

ЈКП „Дунав Велико Градиште“ Велико Градиште


ОБАВЕШТЕЊЕ

за кориснике водоводне мреже у насељу Средњево 

ДОЗВОЉЕНА ЈЕ употреба воде из сеоског водовода насеља Средњево за пиће и припрему хране, сходно Мишљењу  о здравственој безбедности бр.  V 6589 од 17.10.2018. године Завода за јавно здравље Пожаревац  ОБЗИРОМ ДА ЈЕ ЗДРАВСТВЕНО БЕЗБЕДНА (физичко – хемијски и микробилошки исправна) у складу са граничним вредностима прописаним Правилником о хигијенској исправности воде за пиће („Сл. Лист СРЈ“ бр. 42/98 и 44/99). Узорак је узет на месту Основна школа у Средњеву.

ЈКП „Дунав Велико Градиште“ Велико Градиште
Обавештење за кориснике водоводне мреже у насељима Триброде и Камијево: Вода за пиће није здравствено безбедна

ОБАВЕШТЕЊЕ

за кориснике водоводне мреже у насељу Триброде 

ЗАБРАЊУЈЕ СЕ употреба воде из сеоског водовода насеља Триброде за пиће и припрему хране, сходно Мишљењу  о здравственој безбедности бр.  V 6592 од17.10.2018. године Завода за јавно здравље Пожаревац  ЗБОГ ТОГА ШТО НИЈЕ ЗДРАВСТВЕНО БЕЗБЕДНА. Забрана ће трајати док се одговарајућим резултатима анализа узорака воде за пиће не докаже здравствена безбедност исте и обезбеди стручно мишљење овлашћене установе да се вода може користити за пиће.

Неисправност је физичко – хемијска (повишена вредност нитрата).

ЈКП „Дунав Велико Градиште“ Велико ГрадиштеОБАВЕШТЕЊЕ

за кориснике водоводне мреже у насељу Камијево 

ЗАБРАЊУЈЕ СЕ употреба воде из сеоског водовода насеља Камијево за пиће и припрему хране, сходно Мишљењу  о здравственој безбедности бр.  V 6590 од17.10.2018. године Завода за јавно здравље Пожаревац  ЗБОГ ТОГА ШТО НИЈЕ ЗДРАВСТВЕНО БЕЗБЕДНА. Забрана ће трајати док се одговарајућим резултатима анализа узорака воде за пиће не докаже здравствена безбедност исте и обезбеди стручно мишљење овлашћене установе да се вода може користити за пиће.

Неисправност је физичко – хемијска (повишена вредност нитрата) и микробиолошка (колиформне бактерије фекалног порекла).

ЈКП „Дунав Велико Градиште“ Велико Градиште
Министарка положила камен темељац за доградњу ПУ “Мајски цвет“ у Великом Градишту

Министарка задужена за демографију и популациону политику, Славица Ђукић Дејановић, председник општине, Драган Милић, и директорка ПУ “Мајски цвет“, Славица Јанковић, положили су данас камен темељац за доградњу спортске хале и нових просторија у Предшколској установи “Мајски цвет“ у Великом Градишту.

“Наш захтев за што бољим условима и квалитетнијим простором, што и обавезује наша делатност, а то је да имамо безбедан простор за нашу децу, да родитељи буду што сигурнији када их оставе код нас, да водимо рачуна о исхрани наше деце, а оно што је најбитније и што сви знамо колико је важан рани развој наше деце и физичка култура и физичке активност у том смислу и јесте потреба тог простора за физичким развојем.“, најавила је директорка Предшколске установе.

“Веома сам задовољан из два разлога – прво јер је Славица Ђукић данас са нама да оцени наш рад и према првим утисцима, мислим да идемо у добром правцу и друго –  када видим ову прелепу дечицу,мислим да су чак и мала средства која улажемо за те намене. За предшколце, основце… а ви знате, и општина, шта даје и Министарство, тако да и убудуће из буџета морамо да нађемо средства јер је то најбоља инвестиција која ће кад-тад да се врати.“, истакао је председник ове општине, додао да, од када познаје министарку увек се залагала за децу и породицу и зато је препознала пројекат и напоре на чему је захвалио Министарству и министарки и њеном тиму.

Министарка Ђукић Дејановић изразила је задовољство присуством овом догађају и, како је рекла, отпочињањем примене пројекта, у који су заједно уложили Влада Репблике Србије и Градиште како би почели управо са оним сегментом који значи будућност ове средине. “Деца имају обавезу да се образују, да се васпитавају и, пре свега, да се играју. То ћемо им омогућити тако што ћемо побољшати капацитете, услове за исхрану, услове за физичку активност, услове да васпитачице и оне који су у контакту са овом децом, да буду мотивисани да са много више ентузијазма, знања, сопствене креације уложе у њих јер њихове игре су игре за будућност и из њихове маште и из њихових игара ствараће се идеје које ће доносити лепшу будућност управо у вашу средину.“, рекла је министарка подсетивши и на све већи проблем миграције становништва овог краја, а како је истакла, могу да ураде оно што је руководство општине, на челу са господином Милићем, већ урадило, негујући тај однос да их матица увек чека и да их разуме, где год да су.

Овом приликом, министарка Ђукић Дејановић и председник општине посетили су породицу Диане и Саше Крајића са троје деце од којих је најмлађе прворођена беба у општини Велико Градиште ове године.

Општина Велико Градиште и Општина Жагубица реализују заједнички пројекат у оквиру Програма за суфинасирање мера популационе политике јединица локалне самоуправе у Републици Србији у 2018. години, који се реализује преко Кабинета министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику.

Укупан износ одобрених средстава за суфинансирање оправданих трошкова мера популационе политике из члана 2. Уговора који представља учешће Кабинета МДПП, износи 26.364.452 динара, док укупан износ средстава учешћа свих ЈЛС износи 6.591.113 динара.

Активности  у оквиру усклађивања рада и родитељства спровешће се на доградњи, опремању и реконструкцији кухиње ПУ „Мајски цвет“ чија вредост износи 31.755.565 динара док ће се кроз активности едукације из области популационе политике спровести сет обука у локалној самоуправи за шта је намењено 600.000 динара.

Доградња вртића обухвата изградњу спортске хале за потребе вртића и доградњу још два одељења са пратећим пословним простором и мокрим чворовима. Доградњом вртића повећаће се капацитет овог објекта за боравак још 30 малишана.

 

 

 
170 година Градиштанског читалишта

Народна библиотека „Вук Караџић“ у Великом Градишту обележила је 170 година од оснивања првог Градиштанског читалишта.

Свечаност је започела у Библиотеци где је одржана промоција Градиштанског алманаха, након више од 10 година. Овогодишњи Алманах издат је као специјално издање, тематски посвећено јубилеју Библиотеке.

У Свечаној сали Општине Велико Градиште одржана је академија и концерт Биље Крстић и радионице „Бистрик“ уз клавирску пратњу Микија Станојевића. У оквиру свечане академије био је представљен поетско-сценски рецитал, који су припремили професори Средње школе „Милоје Васић“ – Милена Дрндаревић, Ненад Михајловић и Бојан Јелић, са ученицама: Анђелином Благојевић, Катарином Илић, Емилијом Радосављевић, Станиславом Савовић и апсолвентом Филолошког факултета, Игором Мишуровићем. Поред рецитала представљен је и кратак историјат Градиштанског читалишта и актуелна делатност Библиотеке. Присутнима су се обратили: директорка библиотеке Милена Димитријевић, председник општине Велико Градиште Драган Милић, директорка пожаревачке библиотеке Вера Зарић Митровић и заменик директора Библиотеке града Београда Марјан Маринковић. Водитељ програма био је писац Дејан Алексић, који је свечаност затворио стиховима: „Уз читалиште, ах какве ли среће, Велико Градиште постало је веће“.

Народна библиотека „Вук Караџић“

 
Јавна расправа о Нацрту одлуке о буџету за 2019. годину

У среду, 31.10.2018. године, са почетком у 12,00 часова, у свечаној сали Скупштине општине Велико Градиште одржаће се јавна расправа о Нацрту одлуке о буџету за 2019. годину.

Нацрт се налази на сајту, Буџетском порталу и огласној табли општине Велико Градиште.

Позивамо све заинтересоване да узму учешће у креирању буџета за 2019. годину.

Нацрт одлуке о буџету општине Велико Градиште за 2019. годину

ОДЕЉЕЊЕ ЗА ФИНАНСИЈЕ


ДОПУНА: Записник са Јавне расправе о Нацрту буџета за 2019. годину

Извештај о реализацији школских пројеката
Настављају се радови на објектима ОШ “Миша Живановић“

Основна школа “Миша Живановић“ из Средњева започела је наставак радова на новом објекту у Средњеву и подручном одељењу Школе у Царевцу.

На згради нове централне школе почело је извођење керамичарских радова на степеништу, површине 15 m2 док ће  у делу сале за физичко, свлачионице и део учионица која обухвата површину од  1.600 m2 бити завршено глетовање и кречење зидова и плафона. До сада су у учионицама сви молерско-фасадерски радови већ завршени.

Вредност ових радова је 658.000 динара, а у Школи очекују да ће бити завршени и пре рока који је планиран за крај новембра.

Како би објекат био стављен у функцију остаје још да се у наредној фази заврши под у сали идео унутрашње столарије, прикључак на електричну инсталацију у једном делу објекта, постављање санитарних елемената и опшивање унутрашњих врата.

Истовремено се спроводи и припрема за радове на згради подручне школе у Царевцу који би требало да почну у петак. У овом одељењу планирана је уградња система за централно грејање за учионице и предшколско одељење за које је прошле године изграђена нова котларница. Планирано је да се радови изводе у послеподневним часовима и викендом како не би ометали наставу, али и да буду завршени до краја следеће недеље.

Вредност радова износи 660.000 динара, а у плану је да се, у циљу енергетских уштеда, уради и термоизолација зидова и тавана као и репарација дотрајалих олука када се прикупе додатна средства.

Сви радови финансирани су из буџета општине Велико Градиште.
Велико Градиште: Јесен у знаку радова

Јесен је у Великом Градишту у знаку обимних радова на реконструкцији и асфалтирању улица. Ради се на више локација, а актуелне радове данас је обишао председник општине, Драган Милић, са сарадницима.

Нови асфалт већ су добили становници улице Павла Савића у дужини од 200 метара.  И у овој улици асфалтиран је, уједно, и тротоар, а укупна вредност радова износи око 8.000.000 динара. Завршени су и радови у улици Воје Богдановића где је до Бољетинског насеља израђен тротоар дужине 500 метара, за шта је такође опредељено око 8.000.000 динара.

Најдужа деоница путне инфраструктуре израђена је у улици Вељка Влаховића где се тренутно изводе радови на припреми и асфалтирању улице са тротоаром.  Данас и до краја сутрашњег дана биће завршено свих 620 метара асфалта за шта је издвојено приближно 18.000.000 динара.