Удружење жена Бискупље обележило први “Повратак извору“

“То ти је моје село, ко још такав врт има?

То није село, већ бело стадо са воћњацима.

Кроз село река хрли и носи сличице кућа.

Мостић јој дрвени грли обале пуне прућа. “

 

Стиховима Добрице Ерића у интерпретацији ученика подручног одељења Основне школе “Иво Лола Рибар“ Велико Градиште у Бискупљу, у недељу 23. септембра, почела је манифестација “Повратак извору”.

Манифестација је први пут одржана у сликовитом пределу густе шуме, крај извора кристално чисте воде који је посвећен Трновој Петки, у народу познат и као “Дашчара”.  Догађај је организовало Удружење жена Бискупље уз подршку општине Велико Градиште, Туристичке организације и Културног центра “Властимир Павловић Царевац“.

Живописну позорницу на брдашцу изнад светог извора, окружили су панои са изложеним ручним радовима четири удружења жена суседних села. Шаренило ране јесни обојили су и различити везови вештих руку чланица удружења Тополовчанке из Тополовника, Рамског цвета из Рама и Златне руке из Ђуракова. На изложеним паноима доминирао је вез, који је некада сматран највећим достигнућем у народној уметности и култури Србије. Шаре које су красиле изложбу познате су у народној традицији, а мотиви су преузимани из прошлости. Ручни радови познати су по томе што се приликом њихове израде даје лични печат особе која израђује елементе, тако да су они увек аутентични и иновативни.

Манифестацију је отворио заменик председника општине, Слађан Марковић, након чега је уследио богат културно уметнички програм. Играма из Србије и играма Влаха представили су се КУД-ови “Стишки бисери” из Мајиловца и “Мој завичај” из Тополовника као и Ансамбл народних игара и песама “Властимир Павловић Царевац” из Великог Градишта. Весела мелодија народних кола загрејала је атмосферу.  Игре и песме које су се нашле на репертоару, узете су из аутентичних предела Србије, и на најбољи начин представљају и рефлектују духовност и велико културно наслеђе народа који вековима живе на овим нашим просторима.

У току програма уручене су захвалнице општини Велико Градиште, Туристичкој организацији, Културном центру “Властимир Павловић Царевац“, и свим удружењима која су излагала ручне радове. Стручни жири у саставу Слађан Марковић, Виолета Перић и Кристина Зарвић, оцењивао је изглед штандова, а на овој изложби најуспешније је било удружење “Златна рука” из Ђуракова.

По завршетку забавног програма, домаћице из Бискупља припремиле су свечани ручак за све госте. Уз музику, игру и песму, како и доликује оваквој манифестацији, закључак је да је победило пријатељство и српско гостопримство, као најјаче културно наслеђе Србије.

Текст и фото: ТОВГ