Учесници Ликовне колоније “Артефакт“ сликама послали поруку мира и љубави

Део учесника 3. Међународне ликовне колоније “Артефакт“ који су, у организацији УЛС “Ђура Јакшић“ из Пожаревца, своје радове стварали на Сребрном језеру, јуче су успешно привели крају овогодишње уметничко окупљање.

На колонији учествују ликовни уметници из Србије и иностранства. Неки су дошли први пут и, како кажу, одушевљени су лепотом Сребрног језера, Дунава, Великог Градишта, Голупца, Виминацијума и манастира Тумане које су, овом приликом, посетили. Уметници су користили различите сликарске технике и форме, док су теме биле неисцрпне, од бицикала до Дунава, задужбина… Сви учесници су сложни у једном – сарадња и дружење су били изузетни, а Колонија је окупила угледне уметнике, већ исказане у својој бранши.

“Сликари “Артефакт“ колоније су промотери туризма, а сама туристичка сезона ове је године била боља за 20 одсто. Наша идеја јесте да сви који овде дођу касније по свету преносе лепе утиске о Великом Градишту и Сребрном језеру.“, рекао је председник општине, Драган Милић.

Један од организатора Колоније, УЛС “Ђура Јакшић“ Снежана Милошевић, изразила је захвалност председнику општине који је учесницима уступио своју кућу, истакавши да је то човек који верује у уметност. “Слике су урађене с пуно душе. Моја слика шаље поруку борбе за мир и просперитет, да рата не буде нигде, да се бацају бомбоне уместо бомби, да деца имају право на живот, да нема гладних  и облесних, да улепшамо ову планету. И, заиста, то уметници и чине на свој начин, ово је колонија уметности без граница, ово је једна велика порука читавом свету да уметност нема ни границе ни језик. То је језик љубави.“, објаснила је Снежана.

Професор на ликовној академији Elminia универзитета у Египту, Ибрахим Газала (Ibrahim Ghazala), и организатор међународних симпозијума сликарства, каже да је трећи пут у Србији и да је то једна од првих европских земаља које је посетио, а према којој има посебан однос: “Упознао сам ново место у Србији и надам се да ћу доћи поново јер сам овде нашао сјајну инспирацију као уметник. “.

И његов сународник, уметник из Каира, Вел Дарвеш (Wael Darwesh), други пут је на Колонији, али већ шести пут у Србији где долази сваке године. “Срећан сам овде, контактирам са другим уметницима, сви су веома добри и размењујемо мишљења. Насликао сам две слике, окружење је овде веома тихо и опуштено.“, рекао је.

Са њима је и дугогодишњи учесник Колоније, Тодор Јовановски из Београда, са 165 ликовних колонија иза себе и 36 самосталних и 400 групних изложби, организованих широм света. “Сви су радили вредно, мислим да је ова колонија до сада најбоља, квалитет је изванредан.“, рекао је Јовановски, најавивши свој поновни долазак у октобру.

Две сараднице на Колонији задужене су за селекцију учесника, сликара. Једна од њих је Радојка Самарџија, ликовни педагог из Београда, која је такође излагала по читавом свету, а друга Олга Ђорђевић из Ниша. Како каже Олга, инспирацију црпи из овог краја, али осећа и велику одговорност због избора сликара.

Ове године тридесеторо учесника “Артефакта“ стигло је у Градиште из Швајцарске, Египта, Туниса, Украјине, Бугарске, Македоније и читаве Србије, а своја дела оставиће општини као допринос афирмисању уметности и културе овог краја.

Фото: Радојка Самарџија

 

 

image_pdfimage_print