Награђена најбоља остварења 10. Фестивала туристичког и еколошког филма “Силафест“

Након пет вечерњих пројекција сјајних филмских остварења, пријављених на 10. Фестивал туристичког и еколошког филма “Силафест“, жири је најбољима доделио 21 награду и признање, у седам категорија, укључујући и гран при Фестивала.

Светски признати режисери, продуценти, власници филмских кућа, дистрибутери филмова, међу којима и “Оскаром“ награђени уметници и позната имена попут Pegah Ghaemi, Ренате и Андреаса  Мешух, Џона Дридонкса, Теренса Клифорда-Амоса, оскаровца Збигњева Жмудског, Колина и Саре Артур, оцењивали су ове године квалитет домаћих и страних дела еколошког и туристичког филма.

Пројекције су почеле филмом “What to do in Veliko Gradiste“,  редитеља Џулијана Мекдонела из Лондона, посвећеном Фестивалу који је програмом стао раме уз раме са фестивалима породице CIFT-e који се током године одржавају у Њујорку, Бечу, Ници, Кану, Дубаију и другим градовима.

Од 72 приказаних остварења, највреднијим су додељене награде Бели багрем, Плави Дунав, Сребрни и Златни Пинкум, Сребрни и Златни талас у више категорија, гран при фестивала као и посебна признања жирија.

Гран при за филм “Once Hamoun“, који је режирао Mohammad Ehsani из Ирана, добитнику је уручио председник општине и председник Уметничког савета “Силафеста“, Драган Милић, захвалиши овом приликом свим учесницима и посетиоцима као и организатору фестивала уз напомену да “Силафест“ треба да траје и да ће га општина и убудуће подржавати. Он је поручио да су туризам и екологија једна целина и да су неодвојиви: “Јако је и важно шта ми чинимо за своју средини за планету земљу јер нам се то врћа, морамо да  будемо јако опрезни, а ми у Великом Градишту чинимо много, и да нам то буде стална водиља и поука овог фестивала.“.

Завршне вечери Фестивала чуло се и да је неопходна већа помоћ и подршка српском филму који је веома мало заступљен што је потврдио и продуцент Фестивала, Бошко Савковић.

Захвалност на дугогогишњем ангажовању на Фестивалу изразила је и представница Туристичке организације Србије, Љиљана Черовић, која свој допринос даје од самог почетка овог фестивала посвећеног туризму и екологији.

Пројекције су одржаване у градском парку на обали Дунава, на Сребрном језеру и по први пут  у караван-сарају Рамске тврђаве, а овогодишњи фестивал преносио се преко live streaminga у неколико земаља па су га уживо пратили и грађани Решице у Румунији као и посетиоци на Сребрном језеру.

Фестивал су подржали Министарству трговине, туризма и телекомуникација,  Висока туристичка школа, Туристичка организција Србије  и многи други.

 

 

image_pdfimage_print