“Европејци“ најбољи на 4. Фестивалу „Штап и канап“ у Великом Градишту

У суботу 22. септембра, доделом награда и представом „Обично вече“ са Миланом Ланетом Гутовићем, званично је затворен, четврти по реду ШИК фестивал.

Од 19 do 22. септембра, Културни центар је окупио велики број уметника из света аматеризма и љубитеља позоришне уметности. Кроз четири дана Фестивала аматерских позоришта „Штап и канап“ представила су се аматерска позоришта из Бољеваца, Блаца, Прокупља, Крагујевца и Старог села. На репертоару су били квалитетни позоришни комади различитe тематикe.

Први дан фестивала обележило је свечано отварање фестивала. Том приликом, обраћањем директорке Културног центра, Браниславке Величковић, отворен је четврти ШИК фестивал, након чега је домаћин фестивала – Аматерско позориште „Жанка Стокић“ извело представу „Професионалац“. Такмичарски програм фестивала отпочео је представом „Ковачи“ у режији Боре Ненића коју су извели глумци БАГ Театра из Бољеваца.

Другог дана фестивала и такмичарског програма, изведена су два позоришна комада.  Глумци Театра 13 из Блаца извели су представу „Буба у уху“ у режији Зорана Цветковића, а након тога одиграна је представа „Европејци“ у режији Југослава Јовановића, којом су се представили глумци Варошког позоришта „Хистрион“ из Прокупља.

Трећег фестивалског и последњег такмичарског дана на програму су била два  позоришна комада. Прва представа била је  „Тачка “ у режији Илије Степановића, у извођењу Позоришта младих „Абрашевић “ из Крагујевца.  Представа која је затворила такмичарски програм била је „Крај викенда“ у режији Ђокице Миљковића коју су извели глумци Дома културе „Влада Марјановић“ из Старог Села.

Четврти и финални дан фестивала обележило је свечано проглашење и затварање фестивала. Све представе такмичарског програма вредновао је жири у саставу Зоран Кривокапић, дугогодишњи позоришни редитељ и глумац аматер Драмског студија Дома културе у Чачку, Мирко Јенић, глумац Аматерског позоришта „Жанка Стокић“ Велико Градиште и Свјетлана Стокић, васпитач у пензији и поштовалац позоришне уметности. С oбзиром на високи квалитет овогодишњих представа, жири је имао тежак задатак да донесе одлуку о најбољима и  то их је навело на одлуку да се, осим главних,  доделе и награде за најбољу главну и споредну женску и мушку улогу.

По одлуци жирија додељене су следеће награде. Специјална награда  за најбољу сценографију, припала је представи „Ковачи“ БАГ Тeатра из Бољеваца. Прeдстава која сe издвојила по сцeнском изразу јe “Тачка” коју је извeло позориште младих „Абрашевић“ из Крагујевца.

Како су сe на фeстивалу својим глумачким умeћeм и улогама  издвојили појeдини глумци, жири јe одлучио и доделио главне  наградe за глумачка остварeња. За најбољу главну женску улогу проглашена је Александра Вељковић за улогу Она у представи „Крај викенда“, док је награда за споредну женску улогу припала Ани Павловић за улогу Лујзе у представи „Ковачи“. За најбољу главну мушку улогу проглашен је Милан Милошевић за улогу Петера у представи „Ковачи“, а награда за набољу споредну мушку улогу отишла је у руке Саше Савића за улогу Камиа у представи „Буба у уху“.

По оцени жирија, за трећепласирану представу којој је припала симболична награда – канап, проглашена је представа „Буба у уху“ Театра 13 из Блаца. Друго место на овогодишњем фестивалу припало јe Баг Театру из Бољеваца, за представу „Ковачи“ коме је уручена симболична награда – штап.

Представа која се у целини театрално издвојила од осталих и која је оставила велики утисак на публику била је „Европејци“ Варошког позоришта „Хистрион“ из Прокупља која је и проглашена најбољом представом на овогодишњем фестивалу. Награду “штап и канап“ уручио јe заменик председника општине, Слађан Марковић, који је након доделе награда својим обраћањем затворио овогодишњи фестивал.

Након протоколарног дeла програма, маестрални Милан Лане Гутовић извео је представу „Обично вече“.  Наведена представа је изазвала велико интересовање код грађана  и у потпуности оправдала очекивања што се потврдило великим смехом, овацијама и аплаузима.

Овогодишњи програм фестивала изазвао је велико интересовање код публике што се и потврдило добром посетом. Општи утисак је да је фестивал успешно реализован , а све захваљујући  подршци општине Велико Градиште и Министарства културe и информисања Рeпубликe Србијe који су  имали слуха да препознају  значај једног оваквог фестивала у чијем је фокусу позоришна уметност саткана од самог аматеризма.

Фестивал су помогли: СТР Пасаж, СТР Кики, Компанија Стокић, ВИВ продукт, УР Гоник, Дицић промет, Електрон, Графопапир Београд, Интернистичка ординација др Амин, Апотека Здравље, Неле комерц, Ивановић превоз.

КЦ “Властимир Павловић Царевац“

 

image_pdfimage_print