Свечано постављена нова табла на Средњој школи са именом Милоја Васића

На Средњој школи у Великом Градишту данас је свечано постављена нова табла са именом чувеног археолога Милоја Васића.

“Школа данас званично мења име. Отворена је давне 1879. и од 1985. године нема назив по некој личности. До 1985. је била “Борис Кидрич“, од 1990. носи нови назив Гимназија, а од 2005. године име Средња школа када су уведени профили за трговину, угоститељство и туризам. Од ове године школа улази у систем дуалног образовања и уводи се нови профил – кувари и посластичари.“, рекао је директор Школе, Зоран Ташић, најавивши велики јубилеј наредне године – 140 година Школе када ће по први пут бити прослављен и дан ове установе.

Како је истакао, Милоје Васић је најпознатији Градиштанац, ученик, а затим и професор ове Школе, професор београдског Универзитета, врхунски научник и један од сто најзнаменитијих Срба: “Заслужује да носи ово име и ту није било ни трунке дилеме.“.

Присутнима се обратио и председник општине, Драган Милић, рекавши: “Ово је један лепо тренутак и за Школу и за сам град и мислим да смо пре десетак година били визионари када смо испред школе подигли бисту Милоју Васићу и тада себи поставили задатак да Школа  промени име. Мислим да нисмо могли да изаберемо боље име и да су задовољни сви – грађани, ђаци, професори и они који су завршили школу и постигли неки значајни успех.“.

Како ови успеси нису мали и све просветне установе имају изузетне резултате, председник је најавио да ће локална самоуправа и даље чинити напоре да буду још бољи, побољшавајући, пре свега, услове за рад деце.

Овом приликом Школа је, у присуству свих званица, први пут од 1929. године и освештана.

image_pdfimage_print