ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ: Прогресивно се шири афричка куга свиња у Румунији

У складу са актуелном епизоотиолошком ситуацијом у Републици Србији, обавештавамо становништво да се у суседној Републици Румунији заразна болест свиња АФРИЧКА КУГА СВИЊА шири прогресивно.

Афричка куга свиња је вирусна, веома опасна болест домаћих и дивљих свиња. Оболевају све категорије и сва оболела грла угињавају. Болест почиње изненадним угинућем, са симптомима: губитак апетита, потиштеност, повишена телесна температура до 42 степена, крварења по кожи (уши, њушка, реп, стомак), крвава дијареја, побачаји, несигурност при ходу, отежано дисање, кашаљ, повраћање.

Болест се шири контактом заражених са здравим животињама, исхраном свиња помијама у којима има контаминираних остатака хране, контаминираном храном и водом, инфицираним крпељима, одећом и обућом, контаминираним предметима и опремом, превозним средствима, стајњаком, лешевима угинулих животиња, конфискатима од закланих свиња, глодарима, инсектима.

Превентивне мере су: не хранити свиње помијама, избегавати пашно држање свиња, спречити сваки контакт са дивљим свињама, особе које су биле у контакту са дивљим свињама (ловци) морају добро опрати и дезинфиковати одећу и обућу, обавезна пријава сваке болесне или угинуле домаће или дивље свиње надлежном ветеринару, постављање дез баријера на улазу и излазу у објекат где се држе свиње, нешкодљиво уклањање лешева.

Вирус афричке куге свиња не представља опасност за људе и за друге врсте животиња.

Афричка куга свиња  се НЕ ЛЕЧИ И НЕ ПОСТОЈИ ВАКЦИНА.

У случају појаве ове заразе спроводи се мера УБИЈАЊА СВИХ СВИЊА НА ГАЗДИНСТВУ.

O овој болести и о начинима спречавања појаве можете се информисати на сајту Министарствa пољопривреде, шумарства и водопривреде – Управа за ветерину

РЕПУБЛИЧКИ ВЕТЕРИНАРСКИ ИНСПЕКТОР
Марина Милићевић

Фото: Министарствo пољопривреде, шумарства и водопривреде

image_pdfimage_print