Све ближе завршетак радова на Рамској тврђави

Радове на рестаурацији Рамске тврђаве обишли су у петак представници општине Велико Градиште, Турске агенције за развој TIKA-е и Завода за заштиту споменика културе Смедерево где је,  са извођачима радова одржан састанак поводом завршетка овог велелепног утврђења.

Како сматрају координаторка TIKA-е у Србији, Ћала Гултекин Тосбат, и председник општине Велико Градиште, Драган Милић, досадашњи радови су урађени коректно и приводе се крају према пројекту те је надаље потребно утврдити приоритете како би тврђава била стављена у функцију туризма и спремна за свечано отварање крајем јесени.

Директор Завода за заштиту споменика културе Смедерево, Дејан Радовановић, и археолог Народног музеја у Пожаревцу, Драган Јацановић, представили су резултате археолошких ископавања на тврђави као и потенцијалне тешкоће приликом наставка радова будући да је неизвесно на шта ће истраживачи још наићи.

Досадашње радове на тврђави и тренутну ситуацију изнели су главни архитекта, Калбије Нојан, и представници извођача радова фирме Abma из Истанбула и надзорног органа. Како је на састанку речено, потребно је планирати уређење околине, осветљење, радове на електричним инсталацијама, али и безбедност посетилаца у утврђењу.

Да подсетимо, кроз Рам пролази бициклистичка стаза Еуровело 6, трасом из Баната, преко Сребрног језера и Великог Градишта, а у изградњи је и пристан за путничке бродове. путници који стижу скелом преко Дунава обавезно сврате и  до тврђаве док гости углавном долазе организовано, аутобусима.

У локалној самоуправи се надају да ће ово бити озбиљна туристичка понуда која ће домаћим и страним гостима пружити несвакидашњи доживљај.

 

 

image_pdfimage_print