Пољопривредници општине Велико Градиште у посети 85. Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду

Општина Велико Градиште је, као и ранијих година, у недељу 21. маја, организовала одлазак 150 пољопривредника на 85. Међународни пољопривредни сајам у Новом Саду. Поред превоза, за пољопривреднике су биле обезбеђене и улазнице за сајам.

Разноврсна сајамска понуда изазвала је велико интересовање, а посетиоцима је најактуелнија била пољопривредна механизација где су, поред свих изложених машина, имали прилике да виде и најскупљу – самоходну 3+1 машину  Imperator 3.0, једину машину у свету која може да се користи за растурање минералног ђубрива, мапирање азота у биљкама и сејање додатих озимих усева. Ова машина, вредна 300.000 евра, продата је на сајму IMT, уз подршку индијске компаније TAFE која је изложила прототип трактора чија ће производња тек почети.

Пољопривредници су се информисали о понудама како би се одлучили за куповину. Занимале су их дрљаче, приколице за воћарство, класичне приколице и слично. Интересантна је била и изложба стоке у свим категоријама – говеда Сименталске расе, јунице holštajn-frizijske расе, затим свиње, овце највише virtemberg i il de frans, али и наше старе расе сврљишка и сјеничка праменка. Изложен је био и велики број ситних животиња. Такође, пажњу посетилаца привукли су и мали произвођачи пива произведеног на занатски начин.

На сајму су биле присутне и банке и осигуравајуће лизинг куће са којима су пољопривредници могли да потпишу уговор за кредитирање куповине механизације.

Главна премија у поклон игри ове године био је трактор “Belarus 622“ са ротофрезом и „John Deere 5045d“.