У Великом Градишту припреме за светску Трку мира

У Великом Градишту данас је одржан иницијални састанак поводом одржавања Трке мира – Peace Run 2018, најдуже штафетне трке на свету, која ће ове године по први пут проћи и кроз ову подунавску општину.

Председник општине, Драган Милић, поздравио је ову иницијативу, окупивши представнике јавних установа и предузећа из спорта, културе, туризма и образовања како би догађај протекао у најбољем реду, како овим гостопримивим домаћинима и доликује.

Кроз Велико Градиште трка креће са Сребрног језера, 15. маја, стазом поред Дунава и кроз центар града, одакле ће продужити за Голубац. Иначе, Трка мира пролази кроз Србију од 15. до 19. маја, а траса води од границе са БиХ до румунске границе.

У трци могу да учествују сви, било да учеснике поздраве или се и сами укључе. У Великом Градишту учеснике ће дочекати и испратити најмлађи, од предшколaца до ученика основних школа са територије ове општине.

Трку подржавају Народна Скупштина Србије и Олимпијски комитет Србије, а бакљу мира су до сада држали милиони људи широм света, међу којима и многи истакнути грађани света – председници држава, премијери, спортисти, уметници…

Трку Peace Run је 1987. основао Шри Чинмој, спортиста, филозоф, сликар и песник који је свој живот посветио унапређењу идеала светског мира и хармоније.

 

image_pdfimage_print