Почиње нова сезона радова на рестаурацији Рамске тврђаве

Нова координаторка Турске агенције за развој – TIKA у Србији, Ћала Гултекин Тосбат, посетила је јуче Рамску тврђаву где наредних дана почиње нова сезона радова на рестаурацији које финансира ова агенција турске владе.

Добродошлицу јој је пожелео председник општине Велико Градиште, Драган Милић, са замеником Слађаном Марковићем и замеником председника Скупштине, Божидаром Грујићем. Овом приликом, представници TIKA-е, Завода за заштиту споменика културе Смедерево и општине са извођачима радова обишли су тврђаву како би се упознали са досадашњим резултатима из претходне сезоне, а потом је одржан састанак на којем су утврђене смернице за даље радове.

Како је потврдио председник Милић, прошлогодишња сезона је била веома успешна те очекује да, због претходног искуства, ова буде још боља. Он је додао да рестаурацију види у три фазе при чему би у првој фази били завршени радови на зидовима тврђаве док би се у другој уредио простор унутар саме тврђаве и њено окружење за чије истраживање се очекују средства Министарства културе. У трећој фази, као припадајуће објекте, било би потребно уредити оближњи караван-сарај и хамам. Драган Милић је истакао да општина, према својим могућностима, даје максималну подршку обнови Рамске тврђаве, рекавши да је њено реновирање спајање два добра – обнове и заштите споменика културе где изузетан интерес има Турска држава као и Србија те стварање туристичке дестинације од изузетног значаја чиме ће, уједно, бити омогућено зашошљавање великог броја људи. Председник је искористио прилику да захвали TIKA-и и Турској држави и народу.

Захваливши на пријатном и топлом дочеку, координаторка TIKA-е, госпођа Гултекин Тосбат, рекла је да је ово пројекат на којем није било проблема ни притужби и од кога ће обе стране имати корист. Такође, она је изразила очекивање да ће се ти плодови убирати већ ове године и захвалила свима за сваки уложени труд на пројекту.

image_pdfimage_print