У Средњој школи отворена изложба посвећена Милутину Миланковићу

У Средњој школи у Великом Градишту, у понедељак 26. марта, свечано је отворена изложба о Милутину Миланковићу, једном од највећих српских научника.

У организацији Удружења “Милутин Миланковић“ из Београда и Средње школе из Великог Градишта, уз подршку локалне самоуправе, велики број ученика, професора, директора јавних предузећа и установа упознао се са животом и делом нашег славног научника.

У свечаној сали Средње школе, на церемонији отварања изложбе о Милутину Миланковићу говорили су Зоран Ташић, директор Средње школе, заменик председника општине, Слађан Марковић, и Слободан Стојановић, потпредседник Удружења. Овом приликом присутни видели и филм о најзначајнијем српском научнику који је каријеру направио у Србији.

Милутин Миланковић, академик и професор Универзитета у Београду, исказао се у низу научних дисциплина: математици, климатологији, метеорологији, астрономији, геологији, геофизици, географији и грађевинарству. Творац је реформисаног Јулијанског календара, али је у свету најпознатији као аутор астрономске теорије климатских промена, којом је објаснио мистерију ледених доба.

Њему у част, једном кратеру на тамној страни Месеца дато је његово име, а донета је одлука да се и кратер на Марсу назове Миланковић. Такође и планетоид, којег су открили српски астрономи, носи име 1605 Миланковић. Европско геофизичко друштво установило је медаљу „Милутин Миланковић”  1993. године за изузетне заслуге у дугопериодичном проучавању и моделирању климе.

Изложба о Милутину Миланковићу – путнику кроз васиону и векове, биће отворена за све посетиоце до петка 30. марта.

image_pdfimage_print