У општину по документа и на изложбу

Грађани који у зграду општине Велико Градиште дођу послом, али и разне службене делегације и званичници, имају прилике да уживају у вредној уметничкој поставци која краси ово ренесансно здање Старог среског начелства, изграђено крајем 19. века.

Уметничка дела која чине слике и скулптуре, општини су поклањали домаћи и страни, аматери и академски образовани ликовни ствараоци као што су изузетни Милан Бесарабић, Милутин Перић, Селимир Селаковић, Мирослав Пршендић и други, учесници ликовних колонија и Удружење ликовних стваралаца „Ђура Јакшић“ из Пожаревца.

Око 150 уметнина које су оплемениле овај репрезентативни простор налази се у холовима зграде, свечаној сали, али и канцеларијама Општинске управе док је део слика постављен у згради Средње школе и Народне библиотеке. Да се културном наслеђу посвећује посебна пажња, доказ је и само општинско здање које је недавно комплетно реновирано под надзором Завода за заштиту споменика културе.

Велико Градиште, мала оаза уметника, изнедрило је 15 академских сликара и вајара, а многи од њих су оставили траг у свом месту. Већ две сезоне на Сребрном језеру одржава се међународна ликовна колонија која окупи и по тридесетак академских сликара те изложба “Артефакт“, у организацији Народнoг музејa Велико Градиште, суорганизаторе УЛС “Ђура Јакшић“ из Пожаревца и удружење “Focus Europa“ из Neudrossenfeld-а (Немачка), a под покровитељством општине Велико Градиште.