Саветовање пољопривредника у општини Велико Градиште

Саветовање пољопривредних произвођача, у организацији општине Велико Градиште, одржано је крајем јануара у свечаној сали Скупштине општине, пред све бројнијим пољопривредницима који се интересују за оваква предавања.

Учесницима се обратила Гордана Јецић, помоћник председника општине, рекавши, између осталог, да  је у општини постала пракса да се на почетку године организује саветовање како би пољопривредници на време били информисани о подстицајима које даје Република Србија, односно Министарство  пољопривреде, шумарства и водопривреде преко фондова  ЕУ као и о подстицајима и мерама које ова општина спроводи у 2018. години у области пољопривреде.

Испред Одељења за локални економски развој и дијаспору, пољопривреднике је информисала  Јасмина Штрбац о IPARD програму и актуелним конкурсима о подстицајима за инвестиције у у физичку имовину пољопривредних газдинстава – куповина нових трактора и опреме и механизације.

Међу пољопривредницима је владала велика заитересованост за наведене теме па су на саветовању имали прилику и да поставе питања око свих нејасноћа.

Програм подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја општине Велико Градиште за 2018. годину изложио је присутнима Александар Игњатијевић из Оделења за локални економски развој и дијаспору. Програм обухвата следећа поглавља:

  • Регрес за репродуктивни материјал (вештачко осемењавање)
  • Инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава
  • Успостављање и јачање удружења у области пољопривреде
  • Одрживо коришћење пољопривредног земљишта
  • Подстицаји за спровођење одгајивачких програма ради остваривања одгајивачких циљева у сточарству и
  • Подстицаји за промотивне активности у пољопривреди и руралном развоју.