Посета пољопривредном сајму у Верони

Пољопривредни произвођачи општине Велико Градиште посетили су, у организацији локалне самоуправе, пољопривредни сајам “FIERAGRICOLA“  у Верони, Италија, у периоду од 01. до 04. фебруара.

Произвођачи су на сајму могли да се упознају са са најновијом пољопривредном механизацијом, процесном опремом, као и правцима развоја сточарске производње, кроз представљање најбољих примерака изложених животиња.

Приликом повратка за Србију, група је посeтила два газдинства у  местима Дупље и Врхпоље, општина Випава у Републици Словенији, где је наишла на срдачан пријем.

Газдинство Кметија Хроватин Александера у месту Дупље, бави се производњом млека и товне јунади. Узгаја око 100 млечних крава холштајн-фризијске расе и расе Braunvieh (Немачко смеђе говедо), са свим пратећим узрасним категоријама. Обрађују око 150 хектара земљишта, од чега око 40 хектара свог земљишта, 80 хектара закупљују од државе, а око 30 хектара закупљују од приватних лица.

Друго газдинство, Кметија Томажич у месту Врхпоље бави се гајењем винове лозе на око 15 хектара и у свом саставу има сопствену винарију. Група је имала прилику да дегустира понуђена вина и већина дегустатора била је задовољна квалитетом и укусом истих. Као и на претходном газдинству, ово је породичан бизнис који обављају две генерације.

Поред стручног дела, пољопривредници су обишли и Венецију у којој се том приликом одржавао традиционални фебруарски карневал.

 

 

image_pdfimage_print