У Великом Градишту одржана трибина “Стоп породичном насиљу“

У свечаној сали Скупштине општине Велико Градиште, данас је, поводом обележавања “16 дана активизма против насиља над женама’, у организацији Министарства унутрашњих послова, одржана трибина под називом “Стоп породичном насиљу“.

О овој изузетно осетљивој и актуелној теми говорили су командир Полицијске испоставе и инспектор криминалистичке полиције у Великом Градишту, јавни тужилац, Саша Милојковић, и директорка Центра за социјални рад Велико Градиште и Голубац, Неда Брајковић.

Поред грађана, предавању су присуствовали и ученици завршних разреда Средње школе у Великом Градишту са професорима и школским педагогом те представници Центра за социјални рад и општине Велико Градиште.

Посетиоци су се упознали са применом Закона о спречавању насиља у породици који је ступио на снагу 01. јуна ове године, односно превенцијом и заштитом од насиља у породици и партнерским односима. На трибини је објашњено шта спада под породично насиље, поступак пријављивања насилника као и даље поступање надлежних органа. Као најчешћи узроци, наведени су родна неравноправност и обрасци понашања, док су извршиоци насиља углавном особе под дејством алкохола.

Како истиче јавни тужилац, ове године тренд кривичних дела ове врсте је у опадању, а томе је допринела и Група за координацију која се састаје два пута месечно. Благовремено поступање припадника Полицијске испоставе спутава насилнике у даљем покушају, али велику препреку у решавању овог проблема представљају економска зависност и емотивна везаност жртве за извршиоца насиља.

У Центру истичу да је најважнији задатак помоћи жртви и препознати насиље. Предузимају се мере оснаживања, а по потреби особа се смешта и у “сигурну кућу“ уколико је сигурна да жели самостално да започне нови живот.  Међу жртвама су, због начина живота, најугроженије жене са села.

На трибини је уочено да млади тешко препознају насиље и углавном не признају да оно постоји. Како истичу професори и педагог Средње школе, проблем насиља мора дубље да се сагледа јер се не дешава неком другом већ управо и адолесцентима, а нарочито онима који су у везама.

Како је овом приликом истакнуто, данашњи састанак био је само први у низу будући да овај проблем захтева синхронизовану активност и едукацију свих учесника у препознавању и заштити жртава породичног насиља.

 

image_pdfimage_print