Завршена сезона рестаурације Рамске тврђаве

Поводом завршетка радова на реконструкцији Рамске тврђаве у овој сезони њу су у среду, 15. новембра, поред руководства општине Велико Градиште на челу са председником, Драганом Милићем, обишли и амбасадор Турске, Танжу Билгић, координатор ТИКА за Србију, Мехмет Бајрак, и директор Регионалног завода за заштиту споменика културе Смедерево, Дејан Радовановић.

Тим поводом, у Раму је одржана презентација обнове тврђаве, извођача радова фирме Abma из Истанбула. Главни архитекта Калбије Нојан, представила је пројекат реконструкције и радове на тврђави подигнутој по налогу султана Бајазита II 1483. године.

Како је рекла, тврђава је претрпела велика оштећења услед временских прилика и два напада у ратовима. Радовима су претходиле озбиљне припреме – извршено је чишћење унутар тврђаве, на зидовима као и околина тврђаве. Сваки камен је очишћен ручно од биљака и наталожене земље те испран водом. У рестарурацији је коришћен искључиво оригинални материјал, природни креч и камени прах помешан с водом, како би се обезбедила потпуна аутентичност. TIKA је ове радове финансирала са преко 900 хиљада евра, а до сада је урађено 60 одсто, у складу са планираним активностима.

“Ово је најбоља радна средина у којој сам имала прилике да радим“, изјавила је овом приликом госпођа Нојан, додавши да “пројекат неће само оживети ово историјско дело из нашег времена већ ће ојачати наше везе.“. Она се посебно захвалила на сарадњи представницима локалне самоуправе, Завода за заштиту споменика културе из Смедерева и мештанима Рама.

Занимљивости о тврђави, откривене током археолошких ископавања, изнео је и археолог Народног музеја у Пожаревцу, Драган Јацановић. Истраживања су обухватила површину од 1.500m2 која представља највеће радове у Србији ове године. Након чишћења 70 одсто унутрашњости тврђаве дошло се до оригиналног пода и бројних решења којима је организован живот у утврђењу. Откривен је и читав низ објеката изграђених од 16. до 18. века када тврђава више није омогућавала живот војног логора. У објекту је пронађена велика количина археолошког материјала мeђу којим су пушке из 17. века, лако наоружање, алат, посуде, али и кинески порцулан и стакло, што је указује на то да тврђава није била само војно упориште већ и културни центар овог дела Србије. Предмети ће, по завршетку рестаурације, бити изложени у самој тврђави, а идеја Министарства културе и информисања је да се читаво село Рам, као целина, уреди као еко музеј.

На изузетној сарадњи присутнима се захвалио и директор Регионалног завода за заштиту споменика културе Смедерево, Дејан Радовановић. У обраћању медијима он је подсетио да су радови започети још 2015. године средствима Министарства културе. Сада је дефинисан највећи део фаза које су претходиле и како се, током трајања Рамске тврђаве, смењивала историјска слика овог простора која је пратила слику ширег простора. Он је рекао и да је објекат настао у важној фази турске историје када се ширила ка северу и западу као и из фазе аустријско-турских ратова крајем 17. и почетком 18. века од када датира и највећи део данас видљивих објеката.

Амбасадор Турске, господин Билгић, потврдио је да је веома задовољан радовима којима је за неколико месеци потпуно измењен изглед тврђаве. Завршетак се планира идуће године што ће дати велики допринос развоју туризма. На питање колико је тврђава важна за очување турске културе на овим просторима, амбасадор је одговорио да је свакако важна за Турску и као део културног наслеђа Србије те да ће као мост пријатељства јачати и наше међусобне односе и везе на пољу културе.

O извођењу радова, координатор TIKA за Србију, господин Бајрак, рекао је да је на тендеру цена пројекта износила 950 хиљада евра, али је извођењем додатних радова овај износ стигао до милион и двеста хиљада евра. “Друга фаза радова Рамске тврђаве ће бити када Завод за заштиту споменика културе Смедерево одлучи како ће изгледати уређње унутрашњости тврђаве. Када утврдимо вредност тих радова приступиће се изради истих.“, навео је, додавши  да су предвиђене укупно две фазе. Прву фазу чини рестаурација бедема и кула и уређење унутрашњости тврђаве. За другу фазу потребна су археолошка ископавања, од којих је завршено 80 одсто. У договору са општином и Заводом одлучиће се коју ће намену имати тврђава и на основу тога ће се урадити њено уређење. Завршетак рестаурације је планиран за јул, а уређење тврђаве до краја наредне године.

О бенефитима рестаурације и потенцијалима тврђаве председник општине, Драган Милић, казао је да Велико Градиште има велике амбиције у области туризма и то већ даје резултате чему су значајно допринели и медији: “Имамо све више гостију. Гости углавном долазе аутобусима, али до тврђаве обавезно сврате и путници који стижу скелом преко Дунава. Надам се да ће, по завршетку, ово бити озбиљна туристичка понуда која ће привући још више гостију и којих је ове године било за 10 одсто више него прошле. Намена тврђаве ће бити пре свега туристичка.“.

Милић је најавио и бициклистичку стазу која ће проћи овом трасом из Баната, преко Затоња, Сребрног језера и Великог Градишта, где се спаја са голубачком стазом. Такође, у Великом Градишту гради се пристан за путничке бродове, а за путнике ће бити организован аутобуски превоз до тврђаве. Председник је овом приликом захвалио представницима TIKA, Турској амбасади, турској држави и народу, Влади Србије те потпредседнику, Расиму Љајићу, који доста чине за реализацију обнове тврђаве. У најави је, како је рекао, и уређење оближњег караван-сараја у другој фази радова, о чему је данас вођен разговор са Амбасадом и Турском агенцијом за развој.

image_pdfimage_print