Најбољи гулаш од зеца скували Тополовчани

У Тополовнику код Великог Градишта, у суботу 25. новембра, седамнаести пут по реду одржана је манифестација Јепуријада, такмичење у кувању зечјег гулаша, у организацији ловачке секције Тополовник и подршку МЗ Тополовник, општине Велико Градиште, Културног центра “Властимир Павловић Царевац” и Туристичке организације општине Велико Градиште.

Ове године такмичио се рекордан број од 30 екипа. Међу врсним кулинарима из земље и иностранства нашли су се и гости из Бање Херкулане и Радимне из Румуније, Голупца, Малог Црнића, Свилајнца, Костолца, Црне Траве…

Многобројни мештани села и посетиоци манифестације уживали су у добром дружењу и ишчекивању проглашења победника. За све учеснике и госте у два казана је куван и срнећи гулаш са око 300 порција. Удружења из села Тополовник уредили су своје штандове испред котлића у етно стилу.

На отварању су говорили председник Месне заједнице Тополовник, Мирко Стрејкић, и председник Ловачког удружења Тополовник, Драгиша Перић. На отварању се обратио и Илија Елезовић, председник Ловачког савеза Косова и Метохије, а овом приликом он је уручио пригодан поклон председнику Ловачког удружења “Голуб“.

Жири, састављен од еминентних познаваоца гастрономских специјалитета, у саставу Мирко Симић професор кулинарства, угоститељ Дракче Јовић, кувари Горан Јанковић и Љиљана Стевановић и мештанин села Момчило Голубовић, пробао је 30 различитих гулаша и оцењивао боју, густину, заљућеност, изглед и укус овог специјалитета.

Председник Ловачког удружења “Голуб“ и заменик председника општине, Слађан Марковић, доделио је награде победницима у кувању гулаша. Три победничка специјалитета скували су домаћини. Овогодишњу титулу најбољег понео је Иван Танасковић из Тополовника, друго место припало је Миловановић Дејану из Тополовника, а треће место освојило је Удружење жена “Тополовчанке”. Организатори су доделили захвалнице суорганизаторима и пријатељима манифестације.

По завршетку такмичарског дела, организован је богат културно-уметнички програм. АНИП “Властимир Павловић Царевац“ представио се различитим кореографијама које су извели чланови припремне фолклорне групе. Народним играма и песмама представио се и КУД “Стишки бисери” из Мајловца, као и новоосновани КУД из Тополовника.  Фолклор је одушевило посетиоце у препуном дому културе.

Гастрономска манифестација Јепуријада налази се на годишњем календару догађаја и саставни је део туристичке понуде општине Велико Градиште.

 

image_pdfimage_print