Радови на уређењу унутрашњости ОШ “Иво Лола Рибар“

Ђаци ОШ “Иво Лола Рибар“ у Великом Градишту добили су ових дана нови под у холу школе, а подна облога ускоро ће бити замењена и у школској трпезарији. Тим поводом општину је, у пристуству директора Школе, Драгана Мандића, обишло руководство општине, на челу са председником, Драганом Милићем.

Реновирање школског пода, површине 670m2, финансирало је Министарство просвете, науке и технолошког развоја са 1.595.000 динара.

У школи су замењена и сва врата, укупно 54, за шта је општина издвојила средства из буџета у вредности од два милиона динара.

Ове године постављен је и видео-надзор, а већ за наредну од Министарства просвете су обезбеђена средства за уређење школских тоалета па ће планирани радови бити изведени током летњег распуста.

 

 




Одржана прва радионица програмског буџетирања у оквиру Програма Exchange 5

У Великом Градишту јуче је одржана прва радионица на Унапређењу програмског дела нацрта Одлуке о буџету за 2018. годину коју, у оквиру Програма Exchange 5 у планирању и програмском буџетирању, организује Стална конференције градова и општина.

Практичан рад на унапређењу програмске структуре код појединачних програма прошли су корисници буџета задужени за програме урбанизам, комуналне делатности, заштита животне средине, путна инфраструктура, енергетска ефикасност, ЛЕР, туризам, пољопривреда, основно и средње образовање, социјална и здравствена заштита, предшколско васпитање, развој културе и спорта, опште услуге и политички систем локалне самоуправе.




Туристичка организација на 9. Међународном сајму туризма и сеоског туризма у Крагујевцу

Туристичка организација општине Велико Градиште наступила је на 9. Међународном сајму туризма и сеоског туризма, одржаном од 24. до 26. новембра у Крагујевцу. На заједничком штанду “Чаролије Источне Србије“ наступило је седам туристичких организација, а поред општине Велико Градиште своје туристичке потенцијале представиле су и општине Пирот, Књажевац, Петровац на Млави, Пожаревац, Неготин и Бор.

Пројекат “Чаролије Источне Србије“ реализује се под покровитељством Министарства трговине туризма и телекомуникација, а на наступу у оквиру сајма у Крагујевцу промовисана је и заједничка брошура “Чаролије” која је освојила треће место у категорији “најбољи промотивни материјал“.

Првог дана сајма промовисана је гастрономска понуда Источне Србије. Посетиоци су имали прилику да уживају у укусима нашег краја, а презентација је оцењена као врло успешна, a похваљена је и од стране помоћнице министра за туризам, Ренате Пинџо, као и представника Туристичке организације Србије.

Туристичка понуда општине Велико Градиште добро је позната Крагујевчанима, а многи од њих имају и приватне викендице на Сребрном језеру. Највеће интересовање владало је за понуду смештајних капацитета на Сребрном језеру u narednoj sezoni као и за пратеће програме (туристичке бродове, спортске терене, аква парк, манифестације, музеј, манастир Нимник и Рамску тврђаву).

Сајам туризма организовао је Шумадија сајам у сарадњи са Градском туристичком организацијом “Крагујевац”, а под покровитељством локалне самоуправе.

 

   




Шест породиља примило новчане накнаде и поклон локалне самоуправе

Родитељима који су рођењем детета остварили право на помоћ додељене су данас, на пријему код председника општине, једнократне новчане накнаде, аутоседишта за бебе и карте за бесплатан паркинг у граду.

Честитавши им на принови, пет дечака и једној девојчици, Драган Милић је рекао да општина додељује накнаду мајкама које имају пребивалиште, односно боравиште на територији општине Велико Градиште, за прво дете 15.000 динара, за друго 20.000 динара, и треће и наредно по 25.000 динара. Поред тога, незапослене мајке добијају и родитељски додатак у износу од 50.000 динара.

“За свако новорођено дете обезбедићемо и ауто седиште због безбедности у саобраћају, а ви знате колико је то важно. Општина ученицима који испуњавају услове, даје бесплатну ужину, превоз, једном месечно и превоз студентима којима дајемо и стипендије за студирање. На крају школске године најбољи ученици на републичким такмичењима награђени су вредним ваучерима за коповину лаптопа или компјутера.“.

Пријему су присуствовали директорка ЈПК “Дунав“, Љубица Митић, начелница Општинске управе, Сузана Ђорђевић, директорка Центра за социјални рад, Неда Брајковић, службеница ЦЗСР, Миомира Скочић, руководиоци Одељења за друштвене делатности и заједничке послове и просветни инспектор, Сања Стојадиновић, и Одељења за општу управу, Весна Милановић.

Помоћ је примило пет родитеља за друго и један за прво дете док су четири породиље незапослене мајке. Право на накнаду за новорођено дете утврђено је Одлуком о проширеним правима из социјалне заштите грађана у општини Велико Градиште.




Најбољи гулаш од зеца скували Тополовчани

У Тополовнику код Великог Градишта, у суботу 25. новембра, седамнаести пут по реду одржана је манифестација Јепуријада, такмичење у кувању зечјег гулаша, у организацији ловачке секције Тополовник и подршку МЗ Тополовник, општине Велико Градиште, Културног центра “Властимир Павловић Царевац” и Туристичке организације општине Велико Градиште.

Ове године такмичио се рекордан број од 30 екипа. Међу врсним кулинарима из земље и иностранства нашли су се и гости из Бање Херкулане и Радимне из Румуније, Голупца, Малог Црнића, Свилајнца, Костолца, Црне Траве…

Многобројни мештани села и посетиоци манифестације уживали су у добром дружењу и ишчекивању проглашења победника. За све учеснике и госте у два казана је куван и срнећи гулаш са око 300 порција. Удружења из села Тополовник уредили су своје штандове испред котлића у етно стилу.

На отварању су говорили председник Месне заједнице Тополовник, Мирко Стрејкић, и председник Ловачког удружења Тополовник, Драгиша Перић. На отварању се обратио и Илија Елезовић, председник Ловачког савеза Косова и Метохије, а овом приликом он је уручио пригодан поклон председнику Ловачког удружења “Голуб“.

Жири, састављен од еминентних познаваоца гастрономских специјалитета, у саставу Мирко Симић професор кулинарства, угоститељ Дракче Јовић, кувари Горан Јанковић и Љиљана Стевановић и мештанин села Момчило Голубовић, пробао је 30 различитих гулаша и оцењивао боју, густину, заљућеност, изглед и укус овог специјалитета.

Председник Ловачког удружења “Голуб“ и заменик председника општине, Слађан Марковић, доделио је награде победницима у кувању гулаша. Три победничка специјалитета скували су домаћини. Овогодишњу титулу најбољег понео је Иван Танасковић из Тополовника, друго место припало је Миловановић Дејану из Тополовника, а треће место освојило је Удружење жена “Тополовчанке”. Организатори су доделили захвалнице суорганизаторима и пријатељима манифестације.

По завршетку такмичарског дела, организован је богат културно-уметнички програм. АНИП “Властимир Павловић Царевац“ представио се различитим кореографијама које су извели чланови припремне фолклорне групе. Народним играма и песмама представио се и КУД “Стишки бисери” из Мајловца, као и новоосновани КУД из Тополовника.  Фолклор је одушевило посетиоце у препуном дому културе.

Гастрономска манифестација Јепуријада налази се на годишњем календару догађаја и саставни је део туристичке понуде општине Велико Градиште.

 




Обавештење о јавном увиду у Нацрт плана детаљне регулације енергетског постројења на биогас К.О. Пожежено

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

ОПШТИНА ВЕЛИКО ГРАДИШТЕ

ОПШТИНСКА УПРАВА

Одељење за урбанизам, комунално-стамбене

и имовинско-правне послове

Број: 353-13/2017-06

Датум: 22.11.2017. године

В Е Л И К О   Г Р А Д И Ш Т Е

 

Обавештење о

ЈАВНОМ УВИДУ У НАЦРТ ПЛАНА ДЕТАЉНЕ РЕГУЛАЦИЈЕ

ЕНЕРГЕТСКОГ ПОСТРОЈЕЊА НА БИОГАС К.О. ПОЖЕЖЕНО

 

Комисија за планове Општине Велико Градиште организује јавни увид у нацрт Плана детаљне регулације Енергетског постројења на биогас К.О. Пожежено.

Јавни увид организује се у трајању од 30 дана почевши од  24.11.2017.. године до 25.12.2017. године у згради Општине Велико Градиште, соба бр. 11. у  приземљу,  сваког радног дана од 07 до 15 часова.

Заинтересовани током јавне презентације своје примедбе и сугестије на предметни план могу у писменој форми доставити на писарницу Општинске управе општине Велико Градиште, ул. Житни трг бр. 1 најкасније до 25.12.2017. године до 15,00 часова.

Све примедбе и сугестије правних и физичких лица евидентира носилац израде планског документа, а евидентиране примедбе и сугестије могу утицати на планска решења.

Јавни увид се организује на основу члана 50. Закона о планирању и изградњи („Сл. гласник РС“, бр. 72/2009, 81/2009 – испр. 64/2010 – одлука УС, 24/2011, 121/2012, 42/2013 – одлука УС, 50/2013 – одлука УС, 98/2013 – одлука УС 132/2014 и 145/2014).

Нацрт плана




Завршетак радова на путу Затоње-Бискупље

Радови на завршетку дела пута Затоње-Бискупље, у дужини 1.500 метара, приводе се ових дана крају, а тим поводом локацију су јуче обишли представници локалне самоуправе, са председником, Драганом Милићем, Савет Месне заједнице Затоње и чланови републичког надзора.

Радове, у вредности око 50 милиона динара, финансира Јавно предузеће Путеви Србије.

Ова деоница регионалног пута биће асфалтирана након 20 година, а поред околних села Рамa, Кисиљевa, Бискупљa и Затоњa, пут ће омогућити квалитетнији приступ до Рамске тврђаве која је у завршној фази рестаурације и већ је ушла у понуду туристичких агенција.

 

 




Потписани уговори за стипендирање студената

Председник општине Велико Градиште, Драган Милић, потписао је данас уговоре са студентима са подручја општине Велико Градиште којима су одобрене стипендије за текућу школску годину.

Честитавши присутним студентима и родитељима, Милић је стипендистима пожелео да буду добри студенти и да оправдају очекивања док ће им општина и убудуће изаћи у сусрет када им то буде потребно.

Уговори су потписани са студентима који похађају високошколске установе на територији Србије и који су испунили услове Конкурса за доделу стипендија студентима са подручја општине Велико Градиште за школску 2017/18. годину:

  1. Миљана Цвејић из Великог Градишта, студент прве године Филозофског факултета у Београду, група археологија
  2. Елиана Маринковић из Мајиловца, студент прве године Високе туристичке школе струковних студија у Београду, студијски програм економија и туризам
  3. Лазар Милосављевић из Рама, студент треће године Факултета медицинских наука у Крагујевцу, интегрисане академске студије медицине
  4. Теодосиа Николаоу-Парадис из Великог Градишта, студент прве године Филолошког факултета у Београду, модул Грчки језик, књижевност, култура
  5. Марија Нешић из Великог Градишта, студент треће године Факултета медицинских наука у Крагујевцу, интегрисане академске студије фармације
  6. Јелена Николић из Триброда, студент четврте године Економског факултета у Београду, основне академске студије-међународна економија и спољна трговина, међународне финансије,
  7. Катарина Арсић из Великог Градишта, студент друге године Београдске пословне школе Висока школа струковних студија у Београду, смер менаџмент.

Поред ових, додељена је и једна стипендија за остварени изузетан успех (просек 10,00) Драгану Милановићу из Великог Градишта, студенту друге године Универзитета у Београду – Пољопривредног факултета, студијски програм Биљна производња, модул Фитомедицина.

Стипендије се додељују студентима за време трајања редовне наставе која је прописана за стицање одговарајућег степена образовања, у месечном износу од 10.000 динара.

Из претходних година општина стипендира 19 студената од којих су по шесторо на другој и четвртој, по троје на трећој и петој и један на шестој години студија.

Председник је овом приликом најавио и нове стипендије наредног месеца, за још петоро студената основних и два мастер студија.

Данашњем пријему присуствовали су и руководиоци Одељења за друштвене делатности и заједничке послове и просветни инспектор, Сања Стојадиновић, и Одељења за општу управу, Весна Милановић.




Забрана коришћења воде из водовода насеља Триброде

Сходно Решењу Министарства здравља – Одсек за санитарни надзор Пожаревац бр. 530-53-1285/2017-10 од 16.11.2017. године забрањује се корисницима сеоског водовода насеља Триброде да користе воду из сеоског водовода за пиће и припрему хране због тога што није здравствено безбедна.

Забрана ће трајати док се одговарајућим резултатима анализа узорака воде за пиће не докаже здравствена безбедност исте и обезбеди стручно мишљење овлашћене установе, да се вода може користити за пиће.

ЈКП „Дунав Велико Градиште“




Обавештење о поднетом захтеву за одлучивање о потреби процене утицаја пројекта на животну средину

Република Србија

Општинска управа

Одељење за привредни и

економски развој и дијаспору

Број:501-48/2/2017-07

Датум:17.11.2017.  године

 

Одељење за привредни и економски развој и дијаспору општинске управе Велико Градиште на основу члана 10. Закона о процени утицаја на животну средину („Службени гласник РС“, бр.135/04 и 36/09), објављује

 

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

о поднетом захтеву за одлучивање о потреби процене утицаја

пројекта на животну средину

 

Обавештава се јавност да је овлашћено лице Гас Инвест д.о.о.уиме  носиоца пројекта ЈП ,,Србијагас“ Нови Сад, Сектор за инвестиције у Београду, Ул. Аутопут бр. 11, 11070 Нови Београд поднео захтев за одлучивање о потреби процене утицаја пројекта на животну средину  дана 15.11.2017. године.

Увид у податке и документацију из захтева носиоца пројекта, може се извршити у просторијама општине Велико Градиште, канцеларија број 12додана 01.12.2017.године у периоду од 10 дана од дана објављивања огласа радним даном од 08-14 часова.

До дана 01.12.2017.године заинтересована јавност може писменим путем доставити мишљење о захтеву за одлучивање о потреби процене утицаја предметног пројекта на животну средину овом органу.

Овај орган ће у року од 10 дана од истека рока из става 3. овог Обавештења донети одлуку о томе да ли је за предложени пројекат потребна процена утицаја на животну средину, о чему ће благовремено обавестити јавност.

Резултати испитивања квалитета ваздуха