У Великом Градишту задовољни туристичком сезоном, почеле припреме за нову

У Великом Градишту одржан је данас састанак поводом анализе протекле туристичке сезоне и припреме за наредну. Општи утисак присутних је изузетно успешна сезона, али и постсезонски период који још увек траје.

Скупу су, поред председника општине, Драгана Милића, присуствовали руководиоци јавних служби, аутопревозника “Arriva“ и угоститељи који послују на Сребрном језеру.

Своје активности представили су директори Туристичке организације, Спортског и Културног центра, Народне библиотеке те представници Одељења за инспекцијске послове, Одељења за привредни и економски развој и дијаспору и Одељења за урбанизам, комунално стамбене и имовинско правне послове. Иако је позив упућен свим угоститељима и предузетницима који се баве туризмом, као и претходних година заинтересовани су били углавном исти власници објеката и пружаоци услуга.

Главни носилац туристичких активности у локалној самоуправи, Туристичка организација општине, потврдила је добре резултате о чему говоре и изнете бројке. Ове године повећан је број издатих рачуна као и наплата боравишне таксе па је општина до сада инкасирала два милиона динара, док је број страних туриста порастао за хиљаду па броји више од 5.000 посетилаца.

Поред изузетно успешног наступа на Међународном сајму туризма у Београду, пролетос је урађено и брендирање аутобуса у Београду па су на Сребрно језеро, поред Београђана, позвани и посетиоци српске престонице.  Туристички потенцијали општине представљени су и презентацијом у Темишвару и Бањи Херкулани, пред бројним медијима и грађанима.

Кроз пројекат Министарства трговине, туризма и телекомуникација ради се на постављању туристичке сигнализације по свим прописаним стандардима која ће обухватити Доње Подунавље, а самим тим и општину Велико Градиште па ће наредне сезоне путници имати обавештења о најзначајнијим локалитетима и садржајима туристичке понуде и знати како најбрже стићи до одредишта. На одличан одазив наишла је одлука предузећа “Arriva“ да, први пут, ове године уведе посебну аутобуску линију од Великог Градишта до Сребрног језера коју је користило око три хиљаде путника.

Туристичку понуду употпунио је, највећим делом, и спортски туризам, а директор Спортског центра најавио је могућност коришћења нове спортске хале на Сребрном језеру за припреме репрезентације као и гостима пансиона, у слободним терминима.

Понуду је обогатило и културно лето које привукло бројне посетиоце, а туристима пружило разнолик садржај кроз културне, спортске и забавне манифестације. Како се на састанку чуло, сви термини су попуњени, а овом тренду су се прикључила и околна насеља новим садржајима. Похвала је стигла и са Савета Браничевског округа, одржаног недавно у Великом Градишту.

Похвале су, на овом састанку, изречене и за одржавање чистоће у граду и туристичко-спортском комплексу док је актуелан проблем наплате боравишне таксе у појединим објектима па су за исте поднете и пријаве. Капацитете у постсезони попуниле су учестале школске екскурзије, али је у овом периоду уочен проблем мањка пратећих садржаја. Са мањком кадрова сусрели су се угоститељи који су прихватили сугестију да се укључе у програм дуалног образовања како би обезбедили квалитетну услугу за госте.

Председник општине мишљења је да је сезона протекла веома успешно, али да треба тежити бољем и акценат ставити на нове садржаје. Такође, како је рекао, хигијена мора бити на врхунском нивоу. Туристичким локацијама су неопходни јавни тоалети, корпе за отпатке и пепељаре, а не сме се пропустити ни редовно кошење траве и одношење смећа.

Поред уређења постојеће плаже, радиће се и на њеном проширењу до аутокампа. Он је најавио и изградњу још једног водоскока који ће придонети чистоћи воде и улепшати језеро као и једног већег базена у оквиру Силвер лејк аква-парка, позвавши и присутне власнике угоститељских објеката да направе своје базене. Задатак је постављен и пред урбанистичку службу општине за осмишљавање трга на Сребрном језеру који би био централно место окупљања. Драган Милић је предложио и бесплатну локацију за продавце производа домаће радиности на Сребрном језеру.

Што се туристичке понуде тиче, председник општине најављује јачи маркетинг и повезивање са локалитетима у окружењу: од Рамске тврђаве, Сребрног језера, Виминацијума, Љубичева, Голубачке тврђаве до Лепенског вира као и заједничко учешће на Међународном сајму туризма у Београду. Туристичке презентације потребно је проширити и на румунске градове Решицу и Лугош који су веома заинтересовани за овај крај.

Значајне напоре за обогаћење туристичке понуде и инфраструктуре чини и Одељење за привредни и економски развој и дијаспору које тренутно учествује у два пројекта прекограничне сарадње. У плану је мапирање пешачких стаза и активирање сениорског туризма. Стаза здравља биће опремљена фитнес справама, а водиће од Сребрног језера до града. Промоција туризма кроз IТ област обухватиће шест портала са андроид апликацијама, попут туристичког водича, преко којих ће туристи добити све потребне информације. У току је и измештање пристана за путничке бродове из Рама у Велико Градиште који ће бити завршен до краја године па ће Велико Градиште поново бити стајалиште дунавских лепотица на путу до Црног мора.

image_pdfimage_print