Положени венци на споменик јунацима 9. Пешадијског пука Дунавске дивизије у Раму

Данас је Раму, полагањем венаца на споменик јунацима 9. Пешадијског пука првог позива Дунавске дивизије, који су на овом месту, бранећи отаџбину храбро погинули 07. октобра 1915. године, обележена 102. годишњица одбране Стига и Србије у Првом светском рату.

Венце су положиле делегације Министарства одбране и Војске Србије, Браничевског округа, општине Велико Градиште, Друштвa за неговање традиција ослободилачких ратова 1914-1918. године Велико Градиште и Удружењa грађана “Рамска тврђава“.

Споменик палим српским јунацима подигли су општина Велико Градиште и град Пожаревац 2015. године поводом свечаног обележавања стогодишњице одбране Стига у Великом рату.

О војницима 9. Пешадијског пука првог позива Дунавске дивизије и њиховој храбрости најјасније сведоче речи саборца, Властимира Петковића, записане у књизи „Од Рама до Крфа 1915, до последњег човека“:

“Исписујући ове редове, одужујем се сенима другова деветака који су, испуњујући предано дужност према земљи, пали 1915. године на крвавом путу од Рама до Крфа…

Имала се онда пуна вера у се, а земља силно љубила. И дала се исполинска борба на свакој стопи те земље. Борбе у којима је, у јесен 1915. године, учествовао Девети пешадијски пук првог позива, у саставу Дунавске дивизије првог позива, као и све што је у вези са одбраном Стига и Млаве и повлачењем од Рама на Дунаву до Крфа, заслужује да не буде заборављено.

Били смо остављени сами себи, а непријатељ је био силнији него икада. Надмоћност Макензенових Немаца, и бројна и техничка, била је толика да је њихова победа била сигурна, наш пораз неминован. То се јасно осећало још док су били на левој обали Дунава. Па ипак се није задрхтало, ипак се борило за сваку стопу, до последњег човека…“.

image_pdfimage_print