У Великом Градишту одржан Караван “Дух младости“ посвећен дуалном образовању

У спортској хали у Великом Градишту, у недељу 17. септембра, одржан је Караван “Дух младости“. Караван је одржан у оквиру пројекта који има за циљ промовисање националног модела дуалног и предузетничког образовања и едукацију о значају дуалног образовања за Србију, у организацији Омладинске организације “Spirit of youth“, а под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја и уз подршку општине Велико Градиште.

Посетиоци су имали прилику да на лицу места чују детаљне информације о дуалном образовању, о будућој сарадњи школа и привреде у Великом Градишту, као и о значају ове везе како би млади људи завршавали школу са високим компетенцијама и били цењени на тржишту рада. Методологија националног модела треба да обезбеди смањење стопе незапослености код младих као и могућност покретања сопственог бизнса и наставка универзитетског школовања.

Владимир Џамић, држани секретар Министраства просвете, науке и технолошког развоја истакао је да је један од стратешких приоритета Владе Србије омогућавање ученицима који су средњу школу завршили по дуалном моделу образовања проходност на високе школе и универзитете. „Читава идеја коју имамо у оквиру ресорног министарства јесте да кроз овај Караван „Дух младости“ , који обухвата до сада већ 35 градова широм Србије, пошаљемо јасну поруку да су млади приоритет Владе Србије, да читава политика Владе јесте усмерена за младе и према младима. Такође, изузетна нам је част и задовољство да обиђемо читаву Србију и да на неки начин пошаљемо јасну поруку да је образовање шанса која омогућава равномерни регионални развој у нашој држави“, поручио је Џамић.

Помоћница министра за стратешко планирање, Габријела Грујић, објаснила је да ће Национални модел дуалног и предузетничког образовања пружити младима могућност да изаберу нови пут који ће им омогућити  јачи и снажнији квалитет знања. „За ваше место је најважније што имате тако близу дивно Сребрно језеро. Туризам је грана у којој би требало, у наредном периоду, уз нашу подршку, да одабрете свој пут у образовању. Туристички техничар, конобар и кувар управо су занимања која су врло актуелна у овом месту. Наш је задатак да у наредној школској години модернизујемо ове профиле и уведемо вас у нови модел дуалног и предузетничког образовања. Важно је да вам кажемо да ћете одмах након средње школе имати могућност да се у вашем дивном месту, вашим хотелима запослите, и да ако желите да наставите своје школовање“, истакла је Грујић.

Присутнима се обратила и директорка Сектора за едукацију Привредне коморе Србије, Мирјана Ковачевић, која је рекла да је циљ укључити што више привредника у пројекат дуалног образовања. „Нема развоја привреде и уопште друштвеног развоја без образовања кадрова, а најбоље образовање кадрови, тј. ђаци могу стећи уколико током свог формалног образовања добију могућност да теоретско знање проверавају у пракси. Наш циљ јесте да информишемо све оне привреднике, који се још увек нису прикључили развоју дуалног образовања, да што пре то учине и да омогуће младим људима да се школују за занимања за која ће наћи лако запослење и да развију предузетнички дух, предузетничке способности и можда релативно брзо по завршетку школовања оснују своју фирму“, рекла је Ковачевић.

Караван је отворио председник општине Драган Милић које је изразио задовољство што је Караван дошао у Велико Градиште. „Ово је изванредна прилика да се споје привреда и знање и ми смо, када смо се определили за развој туризма, отворили у средњој школи одељења конобар, кувар и туристички техничар. То треба спојити, учење у школи и оно што је пракса, да та деца имају сутра своје занимање. “, рекао је Милић, напоменувши да општина обезбеђује квалитетна учила за школе те додељује признања и награде најуспешнијима, а студенти из Великог Градишта налазе се међу првих десет на неким еминентним државним факултетима.

У име организације “Spirit of youth” присутне је поздравио регионални директор Стефан Јовановић  који је изразио задовољство што су млади из Великог Градишта изабрали да буду део дуалног образовања.

„Организација “Spirit of youth”  је препознатљива по 22 пројекта са многобројним активностима, међу којима је и овај Караван. Веома ми је драго што су млади препознали значај дуалног образовања и онога што радимо. У будућности се надам даљој успешној сарадњи са Министарством просвете, као и Привредном комором Србије“, рекао је Јовановић.

У оквиру манифестације одржана је и панел дискусија на тему дуалног и предузетничког образовања.

Директорка Сектора за едукацију ПКС, Мирјана Ковачевић, истакла је да је улога Привредне коморе да помогне привредним друштвима која су већ препознала значај и потребу и дала иницијатву да се уведе дуално образовање, да ради са инструкторима из привредних друштава, да сарађује са школама у циљу обезбеђења квалитета. Она је рекла и да је већ организовано за 19 профила у Србији, где се примењује дуално образовање, као и за места, попут Великог Градишта, где постоји интерес, али није још дошло до сарадње привреде и школа.

Помоћница министра, Габријела Грујић, напоменула је да је потребно да млади људи преузму водећу улогу и да ће кроз овај модел оснажити привреду и остати у Великом Градишту. “Новина је развити истраживачки фактор још од основне школе.“, најавила је.

“Реформа у образовању мора трајати заувек. Систем и друштво се мењају.“, рекао је државни секретар, Владимир Џамић, нагласивши да без синергије привреде и образовних институција неће бити могуће остварити економске резултате на националном нивоу и омогућити деци да своју будућност граде у Србији.

Директор Средње школе, Зоран Ташић, истакао је да Средња школа већ ради по неком моделу дуалног образовања, кроз праксу, те да су постојећи профили уведени, пре свега, због потреба локалне самоуправе Велико Градиште и Голубац. Он је напоменуо да се, приликом анкетирања привредника, показало да нема разумевања за овај вид сарадње са претпоставком да је главни разлог неинформисаност. Такође, апеловао је на ПКС да покрене привредне субјекте.

Ове речи потврдила је директорка Сектора за едукацију, додавши да дуално образовање, за аразлику од праксе, намеће обавезу привредним субјектима тако што ће обезбедити инструкторе малој групи полазника, а предвиђа и накнаду у износу од 70 посто минималне цене рада по сату проведеном на раду. Најављено је и да ће ускоро бити организовани скупови као и индивидуалне псоете привредницима ради сагледавања потреба.

Директор Основне школе “Иво Лола Рибар“, Драган Мандић, укључио се у дискусију са констатацијом да Комисија за прифесионалну оријентацију упознаје полазнике завршних разреда и њихове родитеље са свим школама у региону као и образовним профилима у Србији.

“Ми смо проценили да је инвестиција у образовање најбоља инвестиција и тако се понашамо и у општинском буджету“, рекао је председник општине, Драган Милић, изневши предлог да преседници удружења и ПКС дају по члана Општинског већа или школског одбора како би утицали на политику школе и општине. Обавезавши се да разговара са привредницима како би их ближе информисао, он је предложио и да Национална служба за запошљавање финансира део накнаде ђацима како би се стимулисали мали привредници.

Најмлађи су имали прилику да се опробају у баскету 3х3, полигону, квизу знања, као и да учествују у акцији „Згиб зона“, у којој град који уради највише згибова осваја реновирање дечијег парка или спортског игралишта по жељи. За сада, Велико Градиште води са највећим бројем згибова – 13.454!

image_pdfimage_print