“Сачувајмо од заборава“ за очување традиције на селу

Удружење жена “Тополовчанке“ из Тополовника код Великог Градишта организује, у суботу 30. септембра, прву манифестацију “Сачувајмо од заборава“ посвећену очувању традиције и културе овог краја.

Програм ће почети у 11 сати кувањем свадбарског купуса, а вредне женске руке припремиће разноврсне домаће ђаконије. Тако ће награде припасти онима које припреме најлешшу слану и слатку питу, најбоље слано јело, најукуснији колач, најбољу погачу, најукуснију штрудлу, а наградиће ће се и маштовитост па ће се бирати најлепши и највеселији штанд. Организатори су осмислили занимљиве такмичарске категорије па ће се бирати и најмлађа и најстарија домаћица, најтрадиционалнији штанд као и најстарији народни ручни рад.

Свечано отварање манифестације предвиђено је за 14 сати када сви штандови буду постављени и спремни. Посетиоце очекује и културно-уметнички програм док жири и такмичари буду вредно обављали свој посао, а у 16 часова знаће се и победници ове занимљиве манифестације. Дружење је планирано у парку, центру села, док ће се у случају кише такмичари сместити у Дому културе.

На манифестацију се могу пријавити сви – од удружења жена, ловачких удружења до креативних и умешних појединаца. Десетак удружена жена из читаве Србије већ је најавило своје учешће, а пријаве се могу доставити до 27. септембра путем телефона бр. 062/1731399.

Удружење “Тополовчанке“ прво је удружење жена са територије општине Велико Градиште, основано 2015. године. Активно је петнаетак “Тополовчанки“, али очекују да им се прикључе и млађе мештанке.

П Р О Г Р А М

image_pdfimage_print