Ново рухо Народне библиотеке “Вук Караџић“

Прелепо, старо здање Народне библиотеке “Вук Караџић“ у Великом Градишту ових дана добиће ново рухо.

На згради, задужбини добротвора Саве Ж. Обрадовића и жене му Кате, са почетка 20. века, у току је замена дотрајалих прозора и врата. Нова фасадна столарија обезбедиће потпуну заштиту овог простора у складу са наменом објекта, савременим захтевима у погледу термичког комфора унутрашњих простора, а по препорукама енергетске ефикасности зграда, заштите од буке, продора воде и ваздуха кроз елементе фасадне столарије.

Како је зграда Библиотеке део просторне, културно-историјске целине, радови на објекту су под надзором и уз добијену сагласност Завода за заштиту споменика културе из Смедерева па нова столарија задовољава и овај критеријум.

Вредност радова на замени столарије је 1.666.666 динара без ПДВ-а, а средства су обезбеђена из буџета општине Велико Градиште.

Иначе, општина има дугу традицију поштовања и неговања писане речи па се у једном извештају упућеном кнезу Милошу, наводи да у Великом Градишту постоји Читаоница, основана 1872. године, лепо опремљена, која је у то време поседовала 36 књига и бројила 33 члана. Данашња Библиотека достојан је и репрезентативан наследних старе Читаонице.

image_pdfimage_print