Награђени најбољи филмови на 9. “Силафесту“

У петак, 01. септембра, у Великом Градишту, на завршној вечери 9. међународног фестивала туристичког и еколошког филма “Силафест“, додељене су награде за најбоља овогодишња филмска остварења.

“Ове године смо, поред фантастичних туристичких и промотивних, видели и изузетне еколошке филмове. Филмове који нас терају да заиста размислимо како живимо и о томе шта заправо чинимо планети на којој живимо. Као да заборављамо да ми, као људска врста, немамо резервно место за живот.“, рекла је светска и европска шампионка у каратеу, Татјана Петровић, водитељка овог Фестивала.

“Туризам и екологија су постале нераздвојне категорије у реалности у којој смо данас. Нико не жели да проводи свој годишњи одмор и троши новац у местима где је животно окружење угрожено. Општина Велико Градиште је једна од ретких општина у Србији у којој је одлагање комуналног отпада одавно решено, што индиректно утиче и на пораст броја туриста.“, речено je на завршној вечери фестивала.

“Силафест је, пре девет година, постао неодвојиви део Великог Градишта и сви се исрено надамо да ће тако и остати“, рекла је Тања, захваливши се на подршци општини Велико Градиште, Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Туристичкој организацији Србије, Културном центру и Туристичкој организацији општине Велико Градиште, Предузећу Арива и свим посетиоцима, љубитељима филма.

Жири 9. Силафеста који су чинили пољски продуцент и оскаровац, Збигњев Жмудски, директор фотографије, проф. др Емилија Стоева, из Бугарске, познати босански режисер, Хасан Арнаутовић, стручни сарадник за односе с јавношћу у Високој туристичкој школи струковних студија у Београду, Владимир Павковић, и музичар и композитор, Владимир Рацовић, од 67 приказаних филмова доделио је награде следећим најбољим остварењима.

Гран-при за најбоље филмско остварење на 9. Међународном фестивалу туристичког и еколошког филма „Силафест“ додељен је филму In the name of life 1999, аутора Бошка Савковића.

Награду Златни талас за најбољи туристички филм добило је остварење Mystery of Mersin, аутора Onur Кıратлı из Турске, док је за еколошки филм награђен In the name of life 1999, Бошка Савковића.

Сребрни талас у категорији туризма додељен је филму Turismo Centro Portugal – Preferred Destination ECTAA´s 2017, Саре Реис из Португала, а у категорији еколошког филма Lake of Apples, аутора Љубе Стефанова из Македоније.

Златни Пинкум за најбољи туристички филм припао је остварењу Сокобања – Зелено срце Србије, аутора Душана Стојанчевића из Србије, а филму Подводни Метрополис, Драгана Милутиновића из Србије припао је Златни Пинкум за најбољи еколошки филм.

Сребрни Пинкум за најбољи туристички филм добио је филм Нушићијада, аутора Игора Миљковића из Србије док за најбољи еколошки филм ова награда није додељена.

На Фестивалу су додељене и награде Плави Дунав, у свакој специјалној категорији туристичког филма, Бели багрем за најбољи општи сензибилитет филма, ауторску музику, камеру, монтажу и најбољу режију као и специјалне награде жирија по категоријама.