На Сребрном језеру положен камен темељац за нову спортску халу

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација, Расим Љајић, министар омладине и спорта, Вања Удовичић и председник општине Велико Градиште, Драган Милић, данас су, на Сребрном језеру, положили камен темељац за нову спортску халу.

Укупна процењена вредност хале је 126 милиона динара, а средства за прву фазу обезбедили су Министарство трговине, туризма и телекомуникација и општина Велико Градиште.

Поред бројних постојећих спортских објеката, у склопу туристичко-рекреативног комплекса, биће изграђена модерна, вишенаменска спортска хала, површине 1.700 м2, капацитета око 200 места, у којој ће се играти кошарка, одбојка, рукомет и тенис. Хала ће моћи да задовољи и стандарде репрезентације па је Велико Градиште на сигурном путу да, поред кошаркашког, постане и одбојкашки центар Србије и региона. Уједно, овакав објекат затвореног типа допринеће и продужетку туристичке сезоне будући да тренинзи више неће зависити од временских прилика.

“За две и по године Министарство и Влада Србије уложили су овде 126 милиона динара, у кошаркашке терене, понтон за пристан, и у ову халу, и ту нећемо стати јер је ово потенцијал значајан за читав српски туризам. Имамо врло јасан програм који ћемо реализовати“, најавио је потпредседник Владе, Расим Љајић.

Он је истакао да су Дунав, Сребрно језеро, близина Београда, Темишвара и других већих градова нешто што морамо да искористимо како бисмо сваке године имали увећан промет као и да нема мањег места и већег броја спортских објеката и бољих услова за развој туризма.

“Желимо да ово постане озбиљан туристички центар Србије, да ово буде место где ће спортисти, не само из земље већ и читаве Европе долазити и припремати се. Ово ће бити центар ђачког и омладинског туризма и спорта.“, рекао је потпредседник Владе, додавши да ће општина у томе имати пуну подршку Владе, Министарства спорта, Министарства туризма и свих институција у Републици Србији.

Потпредседник Љајић је напоменуо и да је неопходно да општина, кроз формирање регионалне туристичке организације, удружи своје туристичке капацитете са околним општинама, пре свега са Пожаревцем, Голупцем и Кладовом,  како би овај регион постао један од мотора развоја у Србији.

“Сребрно језеро може да се подичи можда и најбољим кошаркашким теренима, опремљеним за професионалне и рекреативне спортисте, али и за спровођење наших кампова и за довођење спортиста из других земаља.“, рекао је министар Удовичић, истакавши да наши спортисти треба да остају у својој земљи, да не одлазе у иностранство на припреме и да данас можемо да конкуришемо, као са спортским резултатима, и у спортској инфраструктури те да спортистима из иностранства понудимо да на припреме долазе у Србију.

Министар Удовичић је најавио и проширење капацитета Националног веслачког центра на Сребрном језеру као и да је, поред спортског, потребно потенцирати и омладински туризам.

“Ми смо у Великом Градишту привилеговани Дунавом, Пеком и Сребрним језером, бисером туризма. Пре десет година су се овде појавили инвеститори, Силвер Лејк, и почео је препород овог краја. Акценат смо ставили на развој спортског туризма јер ово је град спорта, нити мање средине нити више спортиста.“, рекао је председник општине, Драган Милић.

Он је подсетио да је доласком Веслачког центра и велике помоћи Министарства омладине и спорта, доласком међународног шаховског турнира, а поготово доласком Милоша Теодосића и изградњом ТЕО4 кампа, општина знатно допринела развоју туризма те да је ове године, од спортских дешавања,  реализовано преко 25 хиљада пансион дана док преко 400 људи сада ради и живи од туризма.

“Пре два дана поставили смо тартан подлоге на кошаркашке терене, сада их је укупно четири. Данас започињемо радове за мултифункционалну спортску халу. За два дана долази екипа на преговоре за изградњу одбојкашког центра, а почели смо и разговоре са Фудбалским клубом “Селта“ из Вига да овде направе камп и школу фудбала.“, најавио је председник Милић, захваливши Влади Србије, потпредседнику Љајићу и министру Удовичићу на пруженој помоћи.

Овом приликом, потпредседник Владе, министар омладине и спорта и председник општине Велико Градиште обишли су Кошаркашки камп и Национални веслачки центар на Сребрном језеру.

Спорт је прославио Велико Градиште, створивши асове као што су Миодраг Митић, Владимир Трифуновић, Славица Ђукић, Боба Ковач, Радомир Величковић и многи други. Малу, бесплатну, школу одбојке на песку на Сребрном језеру водио је легендарни српски одбојкаш, Вања Грбић, а сада је уз нас и прослављени репрезентативац и олимпијац, Милош Теодосић. У прве две сезоне, у његовом кампу ТЕО4, уз врхунске тренере, тренирало је око 1.400 деце из разних земаља.

image_pdfimage_print