Интензивни радови на Рамској тврђави

Радови на Рамској тврђави одвијају се интензивно, а извођачи предвиђају да ће до краја грађевинске сезоне бити заршено више од 60 посто планиране реконструкције.

Тврђава већ добија свој првобитни, оригинални изглед, рестаурирани су зупци на кули број четири, на кули број три се завршавају, а обнова куле број два је у току.

На састанку одржаном претходне недеље у Раму, представници фирми надзора, извођача, ТIKA-е и општине Велико Градиште, одлучивали су о три кључна питања за даљу рестаурацију – боји фуга, распореду зубаца на зидовима и начину дренаже атмосферских вода из тврђаве.

Тврђава Рам код Великог Градишта, у чију реконструкцију је уложено више од 1,1 милион евра, представља значајан туристички потенцијал овог краја. Рестаурацију финасира Турска агенција ТIKA, а пројекат је започет 2013. године осветљењем тврђаве.

Започети су радови чишћења и реконструкције зидова, археолошка ископавања на зидинама према Дунаву која ће се вршити и на комплетној унутрашњости тврђаве, а завршетак се очекује до септембра следеће године.

Један од седам значајних локалитета и тврђава на Дунаву, Рамска тврђава ће привући велики број домаћих и страних туриста, али и обогатити туристичку понуду не само Великог Градишта већ и околних локалних самоуправа, заједно са Сребрним језером, Виминацијумом, Голубачком тврђавом и Љубичевом.

 

image_pdfimage_print