“Артефакт 2“ окупио љубитеље уметности у Великом Градишту

У галерији Народног музеја у Великом Градишту, у среду 13. септембра, отворена је друга Међународна ликовна изложба “Артефакт“ у присуству бројних љубитеља уметности.

“Изгубљена примарна веза са светом и остављање сведочанства (артефакт-а) о обнављању те везе је основна идеја ове друге по реду међународне ликовне колоније у Великом Градишту. Оплеменити простор у коме живимо, са идејама људи из целога света јесте подухват који је и храбар и наизглед немогућ, али колико је простора где ми нисмо били и нећемо никада бити, толико је сваки долазак уметника из света у нашу средину, добитак за све нас. Тешко је наћи адекватан одговор у годинама разарања која су иза нас, али стварање артефаката као оставштине за будућност је више него одличан одговор.“, рекао је у уводном обраћању директор Народног музеја, мр Драган Богичић. “То је основна идеја ове изложбе која се већ други пут одржава у Великом Градишту, неки раскорак између нечега што је у прошлости. Ми данас стварамо артефакте који би у будућности требали да тек буду прекрштени у артефакт.“.

Присутнима се обратио и представник “Focus Europa“, Јари Васингер, из Чешке, представивши своја дела.

“Заиста волим овај град, свим срцем. Имате једну од ретких прилика, ова поставка је први пут у великом Градшту, не знам да ли ће негде да путује. Један део је био у градској галерији у Пожаревцу, белоруских сликара, а већи део сам сачувала за Велико Градиште. Сви ћемо се заиста потрудити да Велико градиште буде град љубави, разумевања, културе, спорта и уметности“, рекла је председница УЛС “Ђура Јакшић“ из Пожаревца, Снежана Милошевић, свечано отворивши изложбу. Она је, овом приликом , представила и новоосновано Удружење “Палета Ђуре Јакшића“, посвећено дечјем стваралаштву.

На изложби коју је организовао Народни музеј Велико Градиште, са суорганизаторима УЛС “Ђура Јакшић“ из Пожаревца и удружење “Focus Europa“ из Neudrossenfeld-а (Немачка), под покровитељством општине Велико Градиште,  излагало је 20 уметника из разних земаља, међу којима и Јужне Кореје, Авганистана, Републике Башкирије, Израела, Литваније, Белорусије…

Поставка “Артефакта“ биће изложена до краја септембра па је Народни музеј и овог месеца незаобилазна дестинација у Великом Градишту.

КАТАЛОГ

image_pdfimage_print