У Великом Градишту отворен 9. Међународни филмски фестивал туристичког и еколошког филма “Силафест“

У амфитеатру градског парка на обали Дунава, синоћ је у Великом Градишту свечано отворен 9. међународни фестивал туристичког и еколошког филма СИЛАФЕСТ 2017.

Фестивал је, у присуству амбасадора Републике Турске, господина Танжуа Билгића, и бројних гостију из земље и иностранства, отворио председник општине, Драган Милић. Он је, поздравивши све присутне и пожелевши им пријатан боравак Великом Градишту и Сребрном језеру, и овом приликом истакао значај Фестивала, не само за туризам и екологију, већ и за име које је Градиште стекло у филмском свету.

Пре првих пројекција, гостима се обратио амбасадор Републике Турске, захваливши се организаторима на позиву и гостопримству уз напомену да је први пут у Великом Градишту, али да ће, док трају радови на Рамској тврђави, одсад долазити чешће у посету. Између осталог, он је говорио о важности оваквих фестивала, пре свега о буђењу свести код младих генерација о туризму и ономе што нам ова привредна грана пружа, али и о заштити животне средине као теме која се намеће као приоритет у модерном времену.

На Фестивалу ће бити приказано пет филмова турских редитеља који су стигли на свечано отварањe, а синоћ је приказан први, о Бурси, првом граду Отоманског царства, под називом Бурса “Feel the city“.

Директорка Туристичке организације општине Велико Градиште, Дајана Стојановић, поздравила је све присутне и захвалила се дугогодишњим сарадницима СилаФест-а: Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Туристичкој организацији Србије и Високој туристичкој школи са Новог Београда, члановима жирија, међу којима је био Хасан Арнаутовић, познати босански режисер, Емилија Стојева, шеф Одсека за камеру из Бугарске као и председник жирија, Збигњев Żмудски, добитник Оскара 2003. године.

Госте је кроз програм водила Татјана Петровић, позната каратискиња, светска првакиња у овом спорту, чији се камп борилачких вештина одржава на Сребрном језеру.

Публика ће имати прилике да, током преостале четири вечери, види 67 најбољих филмова. Пројекције почињу од 19,45 сати док ће финалне вечери, 01. септембра, када ће бити додељене наградe за најбоља филмска остварења, програм почети од 20 сати.

   

 

 

image_pdfimage_print