Пасуљијада и “градиштанац“ одолели невремену

Дванаести пут по реду, традиционална кулинарска манифестација Пасуљијада окупила је у Великом Градишту велики број врхунских кулинара и љубитеља домаће кухиње који радо узимају учешће у најукуснијој манифестацији.

У отежаним условима, “градиштанац“ је ове године скуван са много више ентузиазма и упорности. У 15 часова стартовало је 135 котлића, а у 18,30 кување је завршило 40 најхрабријих.

Пасуљијада је почела у 9 часова када је жири изабрао најлепшу башту и најцветнији балкон града. Ова акција траје од априла и саставни је део акције уређења града. Комисија је обилазила цветна дворишта наших суграђана, оцењивала ангажовање на уређењу башти и балкона, зеленила и цветних садница. Сва дворишта су фотографисана, а фотографије изложене у градском парку на великим паноима.

У ову активност сваке године укључује се све већи број грађана који се мотивишу не само на уређење својих дворишта, већ и на сређивање малих зелених површина у оквиру својих зграда и малих скверова који од неугледних ћошкова постају праве мале зелене оазе.

У конкуренцији мноштва лепих па и прелепих башти и балкона, суочен са многим дилемама,која је заиста најбоља, жири је за најбољу прогласио башту Станковић Зорана, друго место припало је Петровић Љиљани , а треће место освојила је Слободанка Миловановић.

Најлепши балкон ове године имала је Јовановић Бранка, друго место припало је Живковић Славици . Ове године имали смо и награду за најцветнији балкон коју добија Симић Властимир. Награде за најлепше баште и балкон обезбедила је “Грнчарија Павловић“ из Чешљеве Баре.

У градском парку,  у 15 часова, комесар такмичења дао је знак за почетак кувања најпознатијег пасуља “градиштанца“.  Туристичка организација обезбедила је дрва за ватру, кувао се чист “градиштанац“ у претходно припремљеном котлићу, а све остало је било на умешности кувара. Неколико часова раније, свака екипа је брижно уређивала своје штандове, најбоље што уме.

Штандови су били у етно стилу, а једна од награда додељује се за најуређенију кухињу. При одлучивању жири је одабрао штандове екипа “Ловачка секција Макце, Удружење жена Тополовчанке и екипа фолклора из Великог Градишта.

Екипе су брижљиво смишљале јединствена, шаљива имена а награђен је и  најоригиналнији назив. Победила је екипа са називом „Пет кобасица са јајима“.

У исто време, у градском парку, крчкао се пасуљ коме су се сви посетиоци највише радовали јер су овај пасуљ дегустирали бесплатно. Пасуљ за народ кувала је војска Србије – Гарнизон из Пожаревца.

Када се упалила ватра, и пасуљ ставио на крчкање, око котлића је владала весела атмосфера.  Олујно невреме прекинуло је Пасуљијаду у 16 часова. Велика количина кише уз јаку грмљавину узбуркало је усијану атмосферу на стази где се крчкао најпознатији пасуљ Србије. Учесници су заклон потражили у оближњим кафанама, а на стази је остао један такмичар који је, све време док је трајало невреме, кувао свој пасуљ и у потпуном миру посматрао људе који су гасили ватре и бежали од кише. Овај човек је добио награду за најхрабријег учесника Пасуљијаде, а ми га позивамо да дође у ТО Велико Градиште ради уручења награде.

По завршетку олује, четрдесет учесника вратило се на стазу, распалило ватре и наставило кување. Такмичење је настављено, а такмичари са још више жара и енергије наставили своје надметање. У 17 часова,  Војска Србије – Гарнизон из Пожаревца, уз помоћ  Удружења жена “Тополовчанке“, поделила је 500 порција војничког пасуља окупљеним посетиоцима.

Бикица Кикица исцртавала је лица деце од 17 до 18:30 часова, а весели малишани, стрпљиво су стајали у реду како би добили своју шарену маску.

У 18:30 капитени екипа дали су волонтерима узорак, тренутак пред друго олујно невреме. Жири је оцењивао  изглед пасуља, његов укус, густину, раскуваност и заљућеност. Због кише, проглашење победника одржано је у спортској хали, пре концерта групе Легенде. Треће место освојио је Драган Тишановић, друго место била је екипа којом је руководио Славољуб Првуловић, а најуспешнији ове године био је кулинар из Кучева, Пешиновић Драган.

Награђени у свим категоријама награде могу преузети у просторијама ТО Велико Градиште.

Велики концерт групе Легенде, одушевио је све присутне. Концерт је отворио Саша Живковић, заменик председника Скупштине општине. Пуна два сата ређали су се највећи хитови групе, која је својим квалитетом траје већ 40 година. Концерт је почео песмом „Не веруј“, а највеће одушевљење свакако су изазвале песме „Стижу и четрдесете“ као и „Тамбураши“, песма којом је концерт завршен у великом стилу.

Ове године на манифестацији поражених нема, сви одлазе богатији за једно ново искуство, за један нови укус “градиштанца“и за бар једно ново пријатељство.

ТО Велико Градиште

image_pdfimage_print