Кроз Градиште прошла 62. TID кајакашка регата

Најстарија, најдужа и највећа, међународна спортско-рекреативна, туристичка кајак, кану и веслачка регата на свету посетила је Велико Градиште 05. августа, где су их дочекали представници општине и Туристичке организације.

Око 140 кајакаша сместило се у хладовини градског парка на обали Дунава где их је, уз предах после најтеже деонице и пливање, чекала традиционална вечера – пасуљ “градиштанац“, чиме је уједно најављена и манифестација посвећена овом кулинарском  специјалитету која је у градском парку одржана 12. августа.

Из немачког града Инголштат кајакаши из Немачке, Аустрије, Словачке, Мађарске, Хрватске, Бугарске, Румуније, Холандије, Швајцарске, Француске и Србије кренули су на пут дуг преко 2.500 километара ка обали Црног мора.

Регата је 26. јула ушла у Србију, а 12. августа, после Брзе Паланке, напустила нашу земљу. Кајакаши кампују у 61 месту, у 8 земаља дуж Дунава, а на путу ка Великом Градишту посетили су Рамску тврђаву и Сребрно језеро.

На регати учествује завидан број младих људи из различитих земаља који желе да упознају нове пределе, културе, обичаје, традицију и људе. Принцип регате је дневно веслање и ноћење. Кајакаши је омогућено да се прикључе или искључе из регате где желе, у зависности од своје физичке спреме и слободног времена.

Организатор TID регате кроз Србију је Одбор за туризам Кајакашког савеза Србије уз помоћ домаћина туристичких организација, општина и градова кроз које  пролази.

 

image_pdfimage_print