12. Пасуљијада у Великом Градишту

Традиционална кулинарска манифестација Пасуљијада, дванаести пут по реду, организоваће се ове године 12. августа, у градском парку, на самој обали Дунава. Градиштанац, најпознатији пасуљ у нашој земљи, окупи у Великом Градишту сваке године велики број врхунских кулинара и љубитеља домаће кухиње, који радо узимају учешће у нашој манифестацији.

У 9 часова ујутру, изабраће се најлепша башта и балкон града. Комисија целе недеље обилази  дворишта наших суграђана, оцењује ангажовање на уређењу башти и балкона, зеленила и цветних садница. Сва дворишта биће фотографисана, а фотографије ће бити изложене у градском парку на великим паноима. Најуспешнији ће бити јавно похваљени и награђени симболичним поклонима.

У градском парку у 15 часова, комесар такмичења даће пиштаљком знак за почетак кувања најпознатијег пасуља Градиштанца. Пропозиције су јасне, Туристичка организација обезбеђује дрва за ватру, кува се чист Градиштанац, у предходно припремљеном котлићу, а све остало је на умешности кувара. Неколико часова раније, учесници ће средити своје штандове, које ће свака екипа брижно уредити, најбоље што уме. Штандови ће бити у етно стилу, а једна од награда додељиваће се за најуређенију кухињу. Екипе неколико дана раније смишљају јединствена, шаљива имена а награђује се најоригиналнији назив. Када се упали ватра, и пасуљ стави на крчкање, око котлића влада весела атмосфера. Специјална награда додељује се за највеселији котлић.

У исто време, у градском парку, крчкаће се пасуљ коме се сви посетиоци највише радују, зато што ће овај пасуљ моћи да дегустирају бесплатно.  Пасуљ за дегустацију кува Војска Србије гарнизон из Пожаревца.

После тачно три сата од почетка кувања, комесар такмичења пиштаљком ће дати знак учесницима да гасе ватру. Капитени екипа даће волонтерима узорак у припремљеним чинијама, и извући ће број под којим ће њихов пасуљ отићи на жирирање. У стручном  жирију ће се налазити еминентни угоститељи и оцењиваће изглед пасуља, његов укус, густину, раскуваност и заљућеност.  Жирирање увек траје неколико сати, а број најуспешније екипе прочитаће се на великој сцени у току вечерњег концерта на великој бини.

Од 17 до 20 часова, у градском парку „Бикица кикица“ исцртаваће лица наших најмлађих суграђана.

Како доликује овој манифестацији, од 21 час почеће велики народни концерт на коме ће наступити група Легенде.  У случају кише концерт ће се одржати у спортској хали.

Сваке године на овој манифестацији поражених нема, сви одлазе богатији за једно ново искуство, за један нови укус Градиштанца и за бар једно ново пријатељство.

Туристичка органикзација Велико Градиште

image_pdfimage_print