Уз звуке виолине завршен 23. Фестивал “Царевчеви дани“ у Великом Градишту

Завршно вече 23. Музичког фестивала “Царевчеви дани“ обележило је такмичење виолиниста уз пратњу народног оркестра РТС-а, на летњој позорници у Великом Градишту.

Последњи и финални дан Фестивала отпочео је округлим столом, на коме је промовисана IX књига “Народне игре“ Данице и Љубице Јанковић док је најважнији део манифестације, такмичење виолиниста, одржан у вечерњим сатима на летњој позорници на обали Дунава. Беседник, који је и отворио завршно такмичење ове свечаности, био је Миливоје Михајловић, директор Радио Београда који сваке године несебично помаже одржавање овог такмичења.

У конкуренцији 11 врсних виолиниста, жири у саставу Новица Стојимировић, Ненад Станић и Илија Павловић, доделио је прву награду Софији Живић, док су друго место делили Кристина Вишњић и Војислав Живић. Трећа награда отишла је у руке Ларисе Копић и Андрије Јанковића. Софији је припала новчана награда у износу од 30 хиљада динара, Монографија “Од злата гудало“, статуета Властимира Павловића и врхунски примерак виолине, дар уметника, произвођача виолина, Јана Немчека из Ковачице који сваке године најуспешнијег извођача дарује овим мелодичним инструментом. Другонаграђенима је додељена новчана награда у износу од по 20 хиљада, а трећепласиранима по 10 хиљада динара. 

Уз ове, додељене су и специјалне награде Фестивала – награда Музичке продукције РТС-а отишла је победници Софији Живић која ће са Народним оркестром РТС-а снимити компакт диск “Царечеви лауреати“ док су награда публике, награда за најбоље изведену песму и  награда за најбољи сценски наступ припале Кристини Вишњић. За  најбоље изведено коло, жири је наградио Војислава Живића, а најмлађи учесник била је Даница Ташић. 

У ревијалном делу ове вечери, наступили су Милан Топаловић Топалко и Марија Јовић, победница певачког такмичења прошлогодишњег Фестивала, са репертоаром изворне народне музике.

Трећег дана Фестивала у Великом Градишту одржано је певачко такмичење на којем је наступило 16 интерпретатора народних песама, у пратњи Народног оркестра РТС-а, под управом Владе Пановића. Жири који су чинили Снежана Ђуришић, мр Мирјана Дробац и Марта Благојевић, прву награду доделио је Маријани Пешић, другу Стеви Савићу и трећу Драгани Виденовић. Њима су додељене награде у износу од 20 хиљада динара и књига “Свилен конац“ Савеза аматера за прво место те 15 и 10 хиљада динара за друго и треће место.

Публика је у ревијалном делу програма уживала и у наступу естрадне уметнице Снежане Ђуришић и Тадије Мутавџића, лауреата виолинског такмичења 22. Фестивала.

И ове године програм је почео изложбом градиштанских уметника на тему Властимира Павловића Царевца. Настављен је свечаним концертом „ФМУ – Царевцу“ те великим концертом“Свилен конац“ АНИП-а „Властимир Павловић Царевац“ и гостујућег друштва из Дињаша у Румунији на летњој позорници.

У Народној библиотеци „Вук Караџић“ представљен је фестивалски часопис „Царевчева лира“ и књига „Драгиша Недовић, живот и дело“, а у вечерњим часовима на летњој сцени, у оквиру „Царевчевог подијума“, публика је имала прилике да погледа пројекцију филмова о Царевцу и Жанки Стокић. У селу Царевцу је, као и првог дана у Великом Градишту, уприличено свечано полагање венаца на спомен плочу и бисту Властимира Павловића Царевца уз пригодну беседу и културно-уметнички програм.

Све дане Фестивала такмичари су се за финално вече припремали на Летњој академији народне музике (ЛАНАМ).

Фестивал је отворио председник општине и председник Организационог одбора Фестивала, Драган Милић, док је уметнички директор Фестивала била мр Мирјана Дробац, етномузиколог у Музичкој продукцији РТС-а, а председник Уметничког савета, мр Никола Рацков.

Музички фестивал је организовао Културни центар „Властимир Павловић Царевац“, под покровитељством општине Велико Градиште и Министарства културе и информисања.

И ову свечаност обележио је велики броја посетилаца, туриста и других уважених гостију, а љубитељи виолине и поштоваоци лика и дела барда српске народне музике, Властимира Павловића Царевца, уживали су ових дана, поред незаборавних гласова и звукова виолине, и у чарима Дунава, Пека и Сребрног језера.

Изложба, полагање венца код споменика, концерт ФМУ – 11.07.2017

Отварање Фестивала – 11.07.2017

Промоција “Царевчеве лире“ – 12.07.2017

Свечаност у Царевцу – 12.07.2017

Такмичење певача – 13.07.2017

Претпоноћни концерт “У славу Господа“ – 13.07.2017

Округли сто “У сусрет јубиларном 25. фестивалу“ – 14.07.2017

Такмичење виолиниста – 14.07.2017