Показна вежба Министарства унутрашњих послова на Сребрном језеру

Поводом купалишнe сезоне, Министарство унутрашњих послова организоваће 5. августа, са почетком у 12 сати, показну вежбу на Сребрном језеру са циљем да, као друштвено одговорна институција која брине за безбедност грађана и њихову личну и имовинску сигурност, скрене пажњу на све потенцијалне опасности које прете да угрозе безбедност па и живот на рекама и језерима у Србији. Током сваке летње сезоне присутан је повећан ризик од утапања и сваке године све већи број страдалих лица, на рекама и језерима, а посебно малолетних лица.

Вежба је одржана и на највећем уређеном купалишту у Србији, Ади Циганлији на Савском језеру, а приказује се и на другим локацијама у Србији, на уређеним или неуређеним купалиштима.

Организационе јединице МУП-а спремне су да реагују на сваку потенцијалну опасност утапања, као и ризичних ситуација на пловним објектима. На Сребрном језеру посетиоци ће бити у прилици да виде организационе јединице Министарства унутрашњих послова које су спремне и оспособљене за спасавање на води и то: полицијске службенике Ронилачке јединице Жандармерије, као и припаднике ПС Велико Градиште. Они су спремни да брзо и ефикасно реагују на сваки безбедносни ризик који се може десити на рекама и језерима и да спасу живот особе којој прети опасност од повређивања и утопљења.

Ова тактичко-показна вежба је осмишљена да кроз два сценарија прикаже ситуације из живота у којима може доћи до угрожавања безбедности грађана на рекама и језерима, као последицу несрећног случаја, или настају као последица неприлагођеног понашања, као и оспособљеност припадника различитих организационих јединица Министарства да кроз заједнички рад пруже помоћ грађанима и остваре примарни циљ министарства унутрашњих послова тј. безбедност грађана и њихову личну и имовинску сигурност.

Овом приликом Министарство унутрашњих послова апелује на све грађане да се понашају одговорно, избегавају купање на неуређеним и необележеним купалиштима, избегавају купање и управљање пловилима под дејством алкохола и поштују правила понашања на рекама и језерима у циљу повећања безбедности свих који бораве на води.

Апел је упућен нарочито родитељима са малолетном и малом децом, да их не пуштају на неуређена и необележена купалишта која немају организовану спасилачку службу, а да децу непливаче без надзора не пуштају у воду.

Намера је да се кроз ову тактичко-показну вежбу прикажу неки од ризика који прете током боравка на води као и да се подигне свест свих нас да кроз одговорно понашање подигнемо ниво безбедности на рекама и језерима. Такође биће приказана оспособљеност организационих јединица МУП-а које су спремне да пруже помоћ свим својим грађанима у свим ситуацијама у којима је угрожена безбедност на рекама и језерима са циљем да се сачува сваки живот.

Министарство унутрашњих послова и општина Велико Градиште жели посетиоцима Сребрног језера пријатан и безбедан боравак на купалиштима током летње сезоне.