Наставља се улагање TIKA-e у Рамску тврђаву

У оквиру пројекта реконструкције Рамске тврђаве, у наредној недељи у општини Велико Градиште очекује се потписивање Протокола о донацији измедју ТИКА-е и општине Велико Градиште, вредан 950.000 евра, чиме ће укупно улагање TIKA-e у Рамску тврђаву износити преко 1.150.000 евра.

Извођач радова на Рамској тврђави је турска фирма ABMA из Инстанбула, а надзор спроводи, такође турска фирма, PIRAY MIMARLIK из Бурсе. Тренутно на су на радовима обнове запослена два радника из фирме која спроводи надзор, седам  турских и 10 локалних радника из Рама. На градилиште свакодневно стижу велике количине грађевинског материјала и док је већи део набављен у Србији, специјални креч за реконструкцију тврђаве допремљен је из Турске.

Истовремено са радовима на тврђави Завод за заштиту споменика из Смедерева ће и ове године спровести археолошка истраживања на овом локалитету. Наредних 580 дана Рамску тврђаву туристи могу видети само са обале Дунава јер ће у том периоду трајати радови на њеној обнови.

Општина Велико Градиште, имајући у виду културни и историјски значај као и туристички потенцијал Рамске тврђаве и стање у коме се данас налази, покренула је иницијативу за реконструкцију тврђаве у Раму. Реконструкција се спроводи у пет фаза и уз улагање око 2 милиона евра. Према идејном пројекту, обнова тврђаве одвијаће се до 2018. године. Археолошка истраживања, финансирала је локална самоуправа и ресорна републичка министарства. Пројекат, конзервацију и рестаурацију саме тврђаве, финансирала је Република Турска, преко своје агенције за међународну културну сарадњу и развој ТИКА.

image_pdfimage_print