Агенција за безбедност саобраћаја, уз подршку општине Велико Градиште, одржала је данас, у препуној сали Скупштине општине, обуку за правилну употребу безбедносних седишта за децу, а у завршном делу, родитељима је свечано подељено 65 аутоседишта.

Агенција је за учеснике обезбедила 20, а општина још 45 седишта која су представници Агенције и председник општине, Драган Милић, уручили родитељима који су прошли комплетну обуку. Како је број учесника надмашио очекивани, у општини су одлучили да свима изађу у сусрет и набаве још 15 седишта. Овим се општина Велико Градиште пласирала на прво место, међу 20 локалних самоуправа, по броју купљених аутоседишта. Треба напоменути и то да је Велико Градиште за овај пројекат изабрано због досадашње сарадње и  активности Савета за безбедост у саобраћају.

“Срећан сам што смо се окупили овим поводом. Лепо би било да су данас овде деца. Општина својим програмом настоји да подржи и помогне и младим мајкама тако што за свако новорођено дете исплаћује по 15, 20 или 25 хиљада динара, док незапослене мајке добијају 50 хиљада. Бесплатан је и упис трећег детета у вртић, ученицима који испуњавају услове обезбеђена је ужина у школи и превоз, а студентима превоз и стипендије. Ових дана наградићемо и ученике који су освојили прва места на републичким школским такмичењима. Циљ нам је да се роди што више деце и ако смо то овим програмом постигли, на добром смо путу. Желим да деци створимо услове да расту здраво и безбедно.“, рекао је Драган Милић.

Заменик председника, Слађан Марковић, нагласио је да поред основног пакета који прваци сваке године добијају при поласку у школу, општина обезбеђује и “Пажљивкoва правила“, уџбеник уз који се ученици едукују о безбедности учешћа у саобраћају.

Обука, која се састојала од теоретског и практичног дела, наишла је на велики одзив и пажњу родитеља. Спровели су је представници Агенције за безбедност у саобраћају, Бранко Стаматовић и Душко Пешић, Марија Кончар из београдског Удружења “Родитељ“, уз присуство патронажне службе Дома здравља Велико Градиште и саобраћајног инспектора Општинске управе и члана Савета за безбедност у саобраћају, Златка Миленковића.

Родитељима су током обуке представљени поражавајући статистички подаци о повређеној деци у саобраћају као и настојања да се тај број сведе на нулу до 2020. године. Између осталог, презентовано је како одабрати и поставити дечје седиште, које су најчешће грешке, а посебно упозорење односило се на испуњеност безбедносног стандарда, видљивог из ознаке на самом седишту. Савет родитељима био је и да, уколико је могуће, дечје седиште пре куповине испробају у аутомобилу, испред радње.

image_pdfimage_print