Поштовани грађани, позивамо вас да се и ове године прикључите општини Велико Градиште у учешћу у светској акцији “Сат за планету – Eart Hour“ тако што ћете у суботу 25. марта, у 20:30 сати искључити расвету на стамбеним зградама, у вашим домовима и пословним објектима.

Заједничком акцијом шаљемо поруку да и као појединци можемо предузети нешто како бисмо ублажили последице климатских промена и скренули пажњу на последице прекомерне потрошње ограничених природних ресурса (више информација на wwf.rs и earthhour.org).

Одлуке, активност или неактивност људске врсте током следеће деценије одредиће судбину целокупног живог света планете Земље. Широм света, биодиверзитет и природна станишта нестају брже него икад.  Главни разлог за то је људски фактор – нерационално коришћење природних ресурса брже него што се они могу обновити, као и загађивање и мењање природних станишта и мењање климе читаве планете.

Мисија WWF-a (World Wide Fund For Nature – Светска организација за природу) је да заустави деградацију животне средине на нашој планети и изгради будућност у којој ће људи живети у хармонији са природом.

Почевши од 2009. године када је први пут организована у Србији, број градова и општина које подржавају акцију непрестано расте. Глобалној акцији се 2016. године у Србији придружило 85 градова и општина, а на глобалном нивоу скоро 7.000 градова из 178 земaљa из свих крајева света.

Поред подршке у којој ћете искључити расвету на један сат (од 20:30 до 21:30 сати), у акцију се можете укључити и тако што ћете активно учествовати и промовисати акцију и  организовати неки пригодан догађај. Јавна предузећа и установе као и школе у нашој општини искључиће декоративну расвету на својим зградама док ће општина, поред гашења осветљења на згради, искључити и расвету у градском парку и на шеталишту “В. П. Царевца“ поред Дунава.

Акцију ове године подржава Министарство пољопривреде и заштите животне средине, Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине, Градска управа Града Београда – Секретаријат за заштиту животне средине, Градска управа Новог Сада, као и бројне организације цивилног друштва и компаније стога верујемо да ће акција „Сат за нашу планету 2017“ бити још успешнија од претходних.

image_pdfimage_print