Радна група Савета ЕУ за проширење посетила и водоизвориште на Сребрном језеру

Чланови Радне групе Савета ЕУ за проширење (COELA), посетили су, током свог боравка у Србији, 02. марта, у оквиру програма посвећеног пројектима који су у Републици Србији реализовани уз финансијску подршку приступних IPA фондова, општину Велико Градиште где је изграђен најмодернији систем за водоснабдевање туристичког комплекса Сребрно језеро и околних насеља.

На Сребрном језеру делегацију су дочекали председник општине, Драган Милић, и координатор Аустријске развојне агенције – ADA у Србији, Клаус Копер (Klaus Kapper).

Како је већина чланова COELA по први пут у Републици Србији, ова посета била је изузетна прилика да се упознају и са нашим туристичким потенцијалима и гастрономијом те културним знаменитостима овог краја. Гости су дочекани на традиционалан начин, уз српску погачу и со, а поред освежења послужена је и изврсна српска ракија, дуњевача и шљивовица.

Захваливши гостима на овој изузенто значајној посети, председник општине је изразио задовољство њиховим интересовањем за наш регион и упознао их са пројектом  система за водоснабдевање, вредности 4,5 милиона евра, кључног за развој туризма и привлачење нових инвеситиција. Осврнувши се и на Голубачку тврђаву, финансирану истим пројектом, чији је обилазак такође планиран овом посетом, он је истакао да општина настоји да увеже регионалну туристичку понуду како би гостима понудила што квалитетнију услугу.

Присутнима се обратио и господин Клаус Копер који је овом приликом истакао одличну сарадњу са локалном самоуправом и представио детаље пројекта који је финансирала Европска унија, а имплементирала Аустријска развојна агенција, кроз програм „Социо-економски развој дунавске регије у Србији“ (SEDDSR), а који ће уједно омогућити и додатно запошљавање локалног становништва.

Господин Фабиан Псаила, представник Малте која председава Савету Европске уније и на чији је предлог договорена посета Републици Србији, захвалио се домаћинима у име чланова Радне групе.

Са техничким детаљима система водоснабдевања делегацију је, приликом разгледања објекта, упознао Срђан Радовић, менаџер пројекта. Овај инфраструктурни пројекат представља део генаралног пројекта водоснабдевања општине Велико Градиште и прву фазу решавања проблема водоснабдевања на територији општине Велико Градиште Градиште, укључујући и сеоска насеља. Крајњу корист од овог пројекта имаће 25.000 људи. Значајно је да ће магистралним потисним цевоводом, од аутокампа до Конглавице, и резервоаром на Конгавици, у завршном делу друге етапе генералног пројекта, вода бити доступна насељима у подножју Конглавице која нису прикључена на водоводну мрежу.

   

image_pdfimage_print